07.12.2011. / 13:13

Autor: Hina

Sarkozy i Merkel ne odlaze sa summita bez dogovora

Čelnici Francuske i Njemačke neće otići s ovotjednoga summita dok se ne postigne "snažan" sporazum o krizi eurozone, objavila je u srijedu francuska vlada, a američki ministar financija Timothy Geithner poziva na hrabre korake.

Nicolas Sarkozy i Angela MerkelNicolas Sarkozy i Angela MerkelČelnici Francuske i Njemačke neće otići s ovotjednoga summita dok se ne postigne "snažan" sporazum o krizi eurozone, objavila je u srijedu francuska vlada, a američki ministar financija Timothy Geithner poziva na hrabre korake.

Geithner na brzoj turneji Europom zahtijeva dramatične mjere, a izrazio je potporu francusko-njemačkome planu promjene EU-ove povelje. Standard & Poor's upozorio je da će smanjiti kreditni rejting zemalja eurozone, pa i fonda EFSF-a što bi ga iz temelja oslabilo.

"Imam mnogo povjerenja u postupke francuskoga predsjednika i ministra, u suradnju s Njemačkom radi izgradnje snažnije Europe", rekao je Geithner novinarima nakon razgovora s francuskim ministrom financija Francoisom Baroinom.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel predstavit će svoj plan u petak na EU-ovu summitu. Oni žele uvesti obvezne kazne zemljama eurozone koje premaše predviđeni deficit. Cilj im je da se obnovi povjerenje tržišta i spriječi nekontrolirano produbljivanje dužničke krize.

Dva dana prije summita čuju se nove zamisli o tome kako pojačati sposobnost eurozone da se nosi s krizom. Dužnosnici EU-a mogli bi odlučiti da podignu kombinirani limit posuđivanja privremenoga EFSF-a i njegova nasljednika, trajnoga Mehanizma europske stabilnosti, koji Francuska i Njemačka žele uvesti 2012., godinu ranije nego što je bilo predviđeno.

Pojedinosti toga zajedničkog francusko-njemačkoga prijedloga bit će predstavljene u srijedu u pismu predsjedniku Europskoga vijeća Hermanu Van Rompuyu koji će predsjedati sastankom 27 EU-ovih čelnika.

"Ni Nicolas Sarkozy ni Angela Merkel neće otići sa summita dok se ne postigne snažan dogovor", rekao je Baroin za televiziju Canal+.

Američki ministar financija Geithner, čiji posjet Europi govori o strahu Washingtona da dužnička kriza ne našteti američkome i svjetskom gospodarstvu, rekao je kako je ohrabren nastojanjem da se postigne zajednički set proračunskih pravila za zemlje EU-a.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
14/11/11

salama, 07.12.11. 13:36

Da ne ostanu njih dvoje sami u sali?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika