07.12.2011. / 19:30

Autor: Hina

Izlaz iz krize u EU traži se kroz promjene ugovora

Čelnici Europske unije okupit će se krajem ovoga tjedna na ključnom summitu na kojem će pokušati dogovoriti promjene europskih ugovora radi jačanja fiskalne discipline s ciljem da vrate povjerenje investitora da je ulaganje u obveznice zemalja članica eurozone sigurno.

Olli RehnOlli RehnČelnici Europske unije okupit će se krajem ovoga tjedna na ključnom summitu na kojem će pokušati dogovoriti promjene europskih ugovora radi jačanja fiskalne discipline s ciljem da vrate povjerenje investitora da je ulaganje u obveznice zemalja članica eurozone sigurno.

Čelnici 27 zemalja članica najprje će se okupiti u četvrtak navečer na neformalnoj večeri. U petak ujutro nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom, počinje službeni dio summita. Predsjednica hrvatske vlada na odlasku Jadranka Kosor sudjelovat će kao promatrač na summitu, koji bi mogao odrediti kako će Unija izgledati do njezina ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Nije prvi put u posljednje dvije godine da se summiti europskih čelnika nazivaju povijesnim i sudbonosnim za rješavanje dužničke krize i opstanak eura. Nakon svakog summita dolazilo je do kratkotrajnog zatišja na financijskim tržištima, ali se ubrzo pokazivalo da tržišta nemaju povjerenja u dogovore europskih čelnika. Ovaj put, međutim, i poslovično oprezni povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn prije nekoliko dana je izjavio da je ostalo još samo desetak dana za sprečavanje kolapsa eura, a mnogi komentatori najavljuju apokaliptične scenarije, tvrdeći da se kriza može zaustaviti jedino nekim krupnim, snažnim potezom, što dodatno stvara i povećava psihozu.

Dva glavna aktera u eurozoni, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poslali su u srijedu zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu u kojem pozivaju sve zemlje članice EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da će u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje članice eurozone.

"Potrebna su nam nova pravila, ambicioznija i obvezujuća za zemlje eurozone, jer imati zajedničku valutu podrazumijeva podjelu odgovornosti. Mi predlažemo da se ta nova pravila i angažmani uključe u europske ugovore. U suprotnom, zemlje čija je valuta euro morat će ići same naprijed. U tom slučaju, učinit ćemo da zemlje članice koje to žele i mogu, to učine na način da novi ugovor bude uključen u europsku pravnu stečevinu što je prije moguće", kaže se u zajedničkom pismu kancelerke Merkel i predsjednika Sarkozya.

Merkel i Sarkozy novim ugovorom žele stvoriti "Uniju stabilnosti i rasta". Za uspostavu te unije trebalo bi definirati novu institucionalnu arhitektu, bez nepotrebnog dupliciranja već postojećih struktura.

To uključuje održavanje summita čelnika eurozone najmanje dvaput godišnje, a do izlaska iz sadašnje dužničke krize jedanput mjesečno, uspostavu euroskupine na ministarskoj razini i odgovarajućih struktura koje će pripremati i provoditi odluke donesene na summitima eurozone.

Njemačko-francuski dvojac predlaže i okvir za prevenciju kriza kroz jačanje fiskalne discipline.

"Svim članicama Unije za stabilnost i rast u interesu je da se detektiraju i isprave ekonomske i proračunske politike, koje nisu zdrave, prije nego što postanu prijetnjom za stabilnost eurozone u cjelini. Upravo zatom trebam nam preventivni okvir koja pojačava koordinaciju, nadzor i poštovanje pravila", kaže se u pismu.

Za preventivni okvir zemlje članice trebale bi u svoja zakonodavstva, najpoželjnije u svoje ustave, uključiti ciljeve i zahtjeve Pakta o stabilnosti i rastu. Riječ je o tzv. "zlatnom pravilu" po kojem proračunski deficit ne bi smio prelaziti 3 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a. Europski sud pravde mogao bi na zahtjev Komisije provjeriti da su zemlje članice ugradile to zlatno pravilo u svoja zakonodavstva.

Merkel i Sarkozy predlažu da se na temelju članka 136. Ugovora EU-a, koji govori o pojačanoj suradnji, stvori novi pravni okvir koji bi onim zemljama koje to žele omogućio brže napredovanje u nekim područjima poput financijske regulative, tržišta rada, konvergencije i harmonizacije korporativnih poreza, uspostave poreza na financijske transakcije i politika koje potiču rast te bolju iskorištenost europskih fondova na razini eurozone.

Financijska disciplina bi prema njemačko-francuskom prijedlogu bila pojačana tako što bi se uvodile automatske sankcije za one zemlje čiji deficit prelazi 3 posto BDP-a čim to utvrdi Komisija, pod uvjetom da euroskupina (ministri financija eurozone) kvalificiranom većinom ne odluče drukčije. Pri odlučivanju bi se vodilo računa o izvanrednim okolnostima.

Merkel i Sarkozy također traže da Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), krizni fond koji bi trebao priskočiti u pomoć zemljama u poteškoćama i koji je od sredine 2013. godine trebao zamijeniti privremeni krizni fond EFSF, stupi na snagu godinu dana ranije odnosno već sljedeće godine.

Također se predlaže da se unutar ESM-a odluke donose 85-postotnom većinom, umjesto jednoglasnosti kako je prvotno predviđeno.

Iz zajedničkog pisma se vidi da je kancelarka Merkel odustala od svog prijedloga da se ubuduće u dogovorima o spašavanju zemalja u poteškoćama uključi i privatni sektor, onako kako je to učinjeno u slučaju Grčke, kada su privatni vjerovnici bili zamoljeni da otpišu polovicu svojih potraživanja, što je još više produbilo njihovo nepovjerenje.

"Ugovor o ESM-u treba promijeniti kako bi bilo jasno da je rješenje za Grčku bilo jedinstveno i iznimno".

I predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pripremili su zajednički prijedlog o tome kako provesti potrebne promjene ugovora. Prema tome prijedlogu, neke od promjena mogle bi se uvesti, a da ih se na mora ratificirati u nacionalnim parlamentima, dio tih promjena mogao bi proći kroz pojednostavljani postupak promjene ugovora, a dio kroz redovitu proceduru.

Uvođenje zlatnog pravila o deficitu koje ne smije premašiti 3 posto i javnom dugu preko 60 posto BDP-a, moglo bi se, prema Van Rompuyevu i Barrosovu prijedlogu, obaviti kroz promjenu Protokola 12, kojim se regulira postupak u slučaju prekoračenja proračunskih limita. Taj bi se protokol mogao promijeniti jednoglasnom odlukom zemalja članica, a na prijedlog Europske komisije i nakon konzultacija s Europskim parlamentom i Europskom središnjom bankom i ta promjena ne bi tražila ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

Zemlje članice su već politički prihvatile "zlatno pravilo", a ovom promjenom ono bi postalo pravno obvezujućim.

Promjene ugovora, kojom bi se uveo veći automatizam u kažnavanju zemalja koje krše proračunska pravila, mogle bi se obaviti kroz pojednostavljeni postupak ugovora. Za razliku od redovitog postupka, u pojednostavljenom postupku nije potrebno sazivati Europsku konvenciju, koja okuplja predstavnike država članica, nacionalnih parlamenata i Europske komisije. Taj postupak podrazumijeva jednoglasnu odluku zemalja članica, koja se onda upućuje na ratifikaciju u nacionalne parlamente.

Iz krugova njemačke vlade u Berlinu u srijedu je odaslana "pesimistična" poruka oko mogućnosti da se na summitu postigne cjelovito rješenje za dužničku krizu u eurozoni. Neki promatrači ocjenjuju da bi tu mogla biti riječ o namjernom smanjivanju očekivanja, kako bi se smanjila nervoza.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika