08.12.2011. / 09:07

Autor: Nacional.hr

Patrijarh prozvao J. Kosor

Nužnost demokratizacije partije

Hebrang predlaže žestoku reorganizaciju stranke i demokratizaciju, kako bi do vrha stranke lakše mogli doći mladi ljudi.

ArhivaArhiva"Uvijek je čelnik stranke najodgovorniji. I za dobar i za loš rezultat", odgovor je Andrije Hebranga na pitanje HTV-ove novinarke kolika je odgovornost predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor za izborni neuspjeh. Hebrang, međutim, kaže da to nužno ne znači neke dramatične poteze, ali znači jednu analizu i u tom smislu predlaže žestoku reorganizaciju stranke i demokratizaciju, kako bi do vrha stranke lakše mogli doći mladi ljudi.

Govoreći o stanju unutar HDZ-a, Hebrang je za HTV kazao kako je situacija dobra a stranka stabilna. "Poraz koji smo doživjeli ne mora biti negativan ako iz njega izvučemo neke pouke i korigiramo sve ono što treba korigirati. Dakle, poraz može biti stimulativan i, ako se iz njega izvuku dobri rezultati, HDZ može već na idućim lokalnim izborima biti ono što je uvijek bio, a to je pobjednička hrvatska stranka".

Na pitanje što HDZ treba iz ove situacije naučiti, Hebrang je za rekao da ne treba donositi prenagle zaključke.

"Sve je još vruće i mi smo na Predsjedništvu zaključili da ćemo napraviti jednu detaljnu analizu i nakon toga donijeti zaključke. U ovom trenutku Hrvatska je u mogućoj vrlo opasnoj situaciji jer ljevica je zauzela apsolutno sve - od Pantovčaka preko Sabora i izvršne vlasti do svih ostalih institucija. Nikada nije dobar jednopartijski sustav, demokracija zahtijeva širinu", dodao je Hebrang, koji smatra kako je stranka definitivno pogriješila još na predsjedničkim izborima kada je u vatru bacila svoja tri bivša ministra.

"U povijesti europske demokracije nije se dogodilo da tri ministra jedne stranke jurišaju na isto mjesto. Naravno, razlog je bio da se to mjesto prepusti ljevici, to je bio prvi pogrešan korak HDZ-a", smatra Hebrang.

"Je li trebalo napraviti unutarstranačke izbore, što sam ja zagovarao, jesmo li mogli otvorenije govoriti o tome kakve nam se balvane baca na put, je li trebalo otvorenije stati u zaštitu Vesne Bosanac kada su je optužili za ratne zločine? Trebalo bi sada analizirati sve te poteze i vidjeti jesmo li pogriješili i što učiniti", zaključio je Hebrang.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
10/11/11

remember, 08.12.11. 09:58

no coment, neka se za nejasna pitanja obrati babi Vangi


registracija
14/7/11

Trinity, 08.12.11. 10:21

..."ne znači nužno neke dramatične poteze, ali je nužna žestoka reorganizacija i demokratizacija..",.....a čelnik je uvijek najodgovorniji..."?!?!
Prema tome.....


registracija
15/5/09

Fidelito, 08.12.11. 10:34

Unutarnji odnos snaga u stranci može se procijeniti na osnovu događaja koji će (vjerovatno) usljediti u slijedećim danima. Ako ubrzo usljede isključenja iz stranke - zna se tko vlada, a ako se napadi na vrh nastave i ne bude adekvatnog odgovora na 'jedinstvo stranke', utjecaj vrha očito slabi. Jedina varijanta bi mogla biti da se dopuste 'kritički osvrti' na rad rukovodstva, pa da se to iskoristi kao povod za kasnija isključenja (sistem Berja - Jagoda). Da se borim za položaj u stranci, ja bih mudro šutio (što će velika većina srednjeg i nižeg rukovodstva i učiniti) i mudro čekao na rasplet situacije. To im ionako neće biti teško, jer su to ljudi bez stava mišljenja i kičme.


registracija
30/11/10

jato, 08.12.11. 11:14

Gamad, šteta što nema giljotine ili streljačkog voda pa da odgovarate za sva "sranja".


registracija
26/11/09

CH2710, 08.12.11. 11:50

Hebrang predlaže žestoku reorganizaciju stranke i demokratizaciju, kako bi do vrha stranke lakše mogli doći mladi ljudi.

-----------------------------------------------------------------------------

Pa što onda se taj lažovčina KONAČNO ne makne... i oslobodi mjesto za mlade...?

Iako, HDZ treba zabraniti, jer su nas sve upropastili i opljačkali... a ne gledati kako će preživjeti.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.12.11. 12:08

jato,točno tako.


registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 13:09

Nije čudo da Hebrang i HDZ ne razumiju.Oni svejedno apsolutno ništa ne razumiju.Oni su izgubljeni kako u prostoru tako i u vremenu.Od naroda su apsolutno udaljeni svjetlosnim godinama i nemaju pojma šta se "dole"događa.A nije ih baš ni briga za stanje "tamo dole".Ostaje pitanje da li su potencijalni glasači HDZ-a razumjeli !? E to budemo vidjeli.


registracija
17/12/10

zmaj, 08.12.11. 13:24

Hamdija Hembrang je unikat unikata u galaksiji! Ne postoji čovjek, a da je veći demokrat od njega, da je veći komunist, da je veći ustaša, da je veći partizan, da je fašist, da je Hrvat, Jugoslaven... Sve je to naš Hamdija Hembrang. On voli židove, ali ih i mrzi, voli i Srbe, ali i njih isto tako i mrzi, pa tako i komuniste, ustaše, Tita... On je zapravo jedna JAAAAAAAAAAAKO široka osoba, kompletna jedna osobnost! Zaboravih....... Pažljiv otac, brižan suprug i nadasve jedan najobičniji, obiteljski čovjek. Na stranu šalu, znamo što je prošao... ovo-ono... ali to ga ne pravda da bude jedan dan čovjek, drugi dan štakorčina, pa opet jedan dan je na dobrom putu da bude polučovjek, na kraju ga zasere i opet ispadne govno.... I tako u krug godinama!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.12.11. 13:46

u jednom je potpuno u pravu: "Uvijek je čelnik stranke najodgovorniji. I za dobar i za loš rezultat." Sumnjam da će to pravilo vrijediti u ovom slučaju.


registracija
26/10/11

eezy, 08.12.11. 14:36

Meni Tarot tvrdi da neće proć' puno vremena dok Hrvati ne zaplaču za Jadrankom. I još mi kaže da "socijalna" u nazivu
SDP više odgovara HDZ-u, te da će i to Hrvati vrlo brzo osijetiti.


registracija
11/12/07

time, 08.12.11. 16:04

Hebrang je puno doprinosio lošem imidju pa mu je bolje da se pokrije ušima i šuti jer svaka njegova pametna izjava pravi još veću štetu HDZu. Kako mu nije jasno da se traba maknuti sa javne scene jer svima ga je dosta


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika