08.12.2011. / 09:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Rupelov prijedlog

Razmisliti o novoj blokadi Hrvatske

Hrvatska bi prema Rupelu trebala povući jednostranu izjavu usvojenu uz sporazum, prema kojoj se taj sporazum ne može razumjeti kao pristanak Hrvatske na slovenski zahtjev da dobije teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a u suprotnom bi Pahor od potpisivanja trebao odustati

Dmitrij RupelDmitrij RupelSlovenski premijer Borut Pahor koji svoju dužnost obavlja do imenovanja nove vlade potpisat će u petak u ime Slovenije kao članice EU-a pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom i nema razloga zašto to ne bi učinio, priopćilo je u srijedu slovensko ministarstvo za vanjske poslove reagirajući na najnoviji istup Dimitrija Rupela, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova.

Rupel je naime u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani izjavio da bi Pahor svoj potpis na sporazum o pridruživanju Hrvatske EU-u morao uvjetovati time da hrvatska vlada povuče jednostranu izjavu donesenu prilikom potpisivanja arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora između dviju država.

Taj sporazum određuje da će dvije države granični prijepor riješiti putem arbitraže, a svi postupci koji su njime predviđeni počinju se primjenjivati nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum.

Hrvatska bi prema Rupelu trebala povući jednostranu izjavu usvojenu uz sporazum, prema kojoj se taj sporazum ne može razumjeti kao pristanak Hrvatske na slovenski zahtjev da dobije teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a u suprotnom bi Pahor od potpisivanja trebao odustati, rekao je Rupel, dodajući da bi se tako otvorila mogućnost da spor bilateralno riješe nove vlade.

U svojoj reakciji na Rupelovo izneseno mišljenje, slovensko ministarstvo vanjskih poslova navodi da će premijer Borut Pahor sporazum o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji potpisati i da nema nikakvih novih razloga ili okolnosti da to ne bi učinio.

Sporazum je na snazi, ratificiran je u obje države, u Sloveniji potvrđen i na referendumu, a inicijativu vlade da potpisnik pod sporazum bude sadašnji premijer nedavno je potvrdio i parlament i to dvotrećinskom većinom, navelo je, reagirajući na Rupelov istup, slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 13:12

Rupel dokazuje kako nisu samo hrvatski političari glupi.No on nije samo glup nego je u svojoj gluposti i pokvaren.Više nego što ukus političara to može dopustiti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.12.11. 18:58

Namirisao Rupel kod Mikija Račanovu darežljevost ili možda naivnost, možda glupost ili čak ravnodušnost!

Božić je, vrijeme darivanja, misli si Rupel u sebi, ali moj Rupelčiću, Miki ti je agnostik!


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.12.11. 22:52

Bravo Rupel. Sloveci nam opet pokazuju da je EU družba kojoj ne treba pristupiti ni pod koju cijenu. sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika