09.12.2011. / 07:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Moramo vratiti vjerodostojnost euru

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy traže od ostalih zemalja članica EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da će u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje članice eurozone

ArhivaArhivaNjemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će se na summitu čelnika EU-a doznati da li će se u promjene europskih ugovora, potrebne kako bi se ponovno zadobilo povjerenje financijskih tržišta, ići sa svih 27 zemalja članica EU-a ili samo 17 članica eurozone.

"Vidjet ćemo u konzultacijama hoćemo li to uspjeti napraviti s 27 zemalja ili sa 17 ili više zemalja. Želim naglasiti da euro može vratiti vjerodostojnost samo kroz promjene ugovore koje vode prema uniji proračunske stabilnosti", rekla je Merkel po dolasku na sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a. Šefovi država ili vlada u četvrtak su se okupili na neformalnoj večeri, a u petak će, nakon potpisivanja pristupnog ugovora s Hrvatskom započeti službeni dio summita.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy traže od ostalih zemalja članica EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da će u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje članice eurozone.

"Euro je izgubio vjerodostojnost i tu vjerodostojnost trebamo vratiti i stoga moramo jasno reći da prihvaćamo veći angažman što se tiče proračunske politike. To znači da će Europska komisija i Eurposki sud pravde imati veću odgovornost u nadzoru proračuna zemalja članica eurozone kako bi osigurali da one doista poštuju pakt o stabilnosti", koji ograničava proračunski deficit na najviše 3 posto BDP-a, a javni dug na 60 posto.

Prije početka sastanka 27-orice, održan je zaseban sastanak na kojem su se okupili Merkel, Sarkozy, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i šef euroskupine Jean-Claude Juncker te predsjednica MMF-a Christine Lagarde.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika