09.12.2011. / 18:27

Autor: Hina

Barroso i Van Rompuy više bi voljeli dogovor svih 27 zemalja

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon završetka summita EU-a da bi više volio da je svih 27 zemalaa članica Europske unije pristalo na promjene Lisabonskog ugovora, umjesto odluke da se ide u zaseban međuvladin ugovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni.

Herman van Rompy i Jose Manuel Barroso (Foto: European Commission)Herman van Rompy i Jose Manuel Barroso (Foto: European Commission)Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon završetka summita EU-a da bi više volio da je svih 27 zemalja članica Europske unije pristalo na promjene Lisabonskog ugovora, umjesto odluke da se ide u zaseban međuvladin ugovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni.

"Više bismo voljeli dogovor koji bi uključivao svih 27 zemalja članica", izjavio je na konferenciji za novinare Barroso.

Čelnici Europske unije okupili su se na summitu u Bruxellesu s ciljem da se kroz promjene ugovora zacementira fiskalna disciplina u eurozoni kako bi se ubuduće spriječile nove dužničke krize i što bi, prema očekivanjima, trebalo vratiti povjerenje investitora u sigurnost državnih obveznica zemalja eurozone.

Međutim, zbog protivljenja Velike Britanije odlučeno je da se ide u zaseban međuvladin sporazum, koji će sklopiti 17 zemalja eurozone te još 9 zemalja koje su zasada izvan te zone. Britanija je za svoj pristanak tražila neke iznimke za sebe, koje ostalima nisu bile prihatljive.

Novi međuvladin ugovor mogao bi marginalizirati zajedničke europske institucije poput Komisije i Parlamenta.

"Sa stajališta institucija, bilo bi puno jednostavnije da je došlo do dogovora svih 27 članica, ali na ovaj način će ići brže, što je također važno", rekao je Barroso, dodajući da se "unutar Lisabonskog ugovora moglo učiniti puno stvari, ali su neka pitanja pravno vrlo komplicirana".

Što se tiče dogovora o jačanju fiskalne discipline, Barroso je taj rezultat summita nazvao "impresivnim".

I predsjednik Europskog vijeća se također zauzimao za dogovor svih 27 članica, ističući da zasebni međuvladin sporazum nosi sa sobom neke rizike, ali da se oni mogu prevladati.

"Koliko god bude moguće nastojat ćemo uključiti europske institucije", rekao je Van Rompuy.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.12.11. 18:52

26 : 1 !!!Baš imam duševnu satisfakciju kako su sve države EU odpilile V.Britaniju.Konačno da im je netko rekao NE .Sada neka se oni svrstavaju.Sreća da Srbija nije članica.Tada bi bilo 26 : 2 !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika