10.12.2011. / 10:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Povratak delegacije

Nužnost povratka EU tema u fokus

"Kada bi na snazi ostala važeća odluka Sabora referendum bi se morao održati najkasnije 7. siječnja. Ideja je da se ta odluka poništi i da se postupi u skladu s Ustavom, da Sabor donese dvotrećinsku odluku i da se referendum održi u veljači", pojasnila je vjerojatna buduća ministrica vanjskih poslova

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, vratilo se u petak navečer u Zagreb iz Bruxellesa sa svečanog potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, a u izjavi novinarima Josipović je pozvao na nastavak reformi, dok je Kosor obećala da će u i oporbi podupirati europski put Hrvatske.

"Kako se u EU-u stvari mijenjaju, tako se i mi moramo dalje prilagođavati", izjavio je Josipović HTV-u u zračnoj luci Pleso.

"Donesene zakone moramo provesti u praksi, dalje raditi na kompatibilnosti s europskim tržištem i nastaviti reforme u pravosuđu i upravi", rekao je predsjednik Josipović.

Upitana je li ugovor mogao biti potpisan ranije, Kosor je rekla da je o tome danas "deplasirano govoriti".

"Bitno je da smo ovaj posao završili, da je ugovor potpisan i da smo de facto postali članicom EU-a", istaknula je Kosor, predsjednica tehničke vlade do konstituiranja nove predvođene koalicijom lijevog centra.

Najavila je da će i u oporbi pomagati nastavak europskog puta Hrvatske. "Ono što je bio temelj rada vlade koju sam vodila bit će i dalje temelj moga i političkog rada mojih kolega", dodala je.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić potvrdila je da će se referendum o pristupanju Uniji umjesto u siječnju održati u veljači.

"Kada bi na snazi ostala važeća odluka Sabora referendum bi se morao održati najkasnije 7. siječnja. Ideja je da se ta odluka poništi i da se postupi u skladu s Ustavom, da Sabor donese dvotrećinsku odluku i da se referendum održi u veljači", pojasnila je vjerojatna buduća ministrica vanjskih poslova.

Po njezinim riječima, važno je da se europske teme ponovno vrate u središte javnosti i stvori atmosfera da birači izađu na referendum. "Po zadnjim anketama potpora je 61% što je vrlo dobra potpora, ali tek treba ljude nagovoriti da nakon izbora još jednom izađu (na birališta) i kažu 'da'", rekla je Pusić.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 10.12.11. 10:32

Koja "premijerka" Kosor?

Dobro pa je nisu izbacili jučer, neka zahvali pristojnim manirima EU političara da je uopće ušla tamo, jer je izgubila izbore i jučer je mogla predstavljati samo HDZ!

Kaže Jaca, de facto smo u EU?

Pa što onda jutros rade slovenska i mađarska carina i policija na graničnim prijalazima sa svoje strane, zar nisu čuli da je Jaca potpisala?

Odmah neka se čiste sa granica i neka otvore sve rampe i oni i Madjari!

Inače bu im Jaca prihajala sa nalivperom od Pape s kojim je jučer potpisala i tad budu najebali grdno!!


registracija
26/11/09

CH2710, 10.12.11. 10:38

Eto... doživjela je i taj dan... sad mirno može krepati... ali najprije mora odslužiti ono što joj pripada u Remetincu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika