12.12.2011. / 17:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Cameron brani svoj europski veto

Podržavaju ga konzervativni krugovi, među kojima su brojni euroskeptici, ali su odluku upitnom nazvali liberalni demokrati, njegovi koalicijski partneri i zato bi sjednica parlamenta koja počinje u 16.30 mogla biti burna, piše agencija AFP

Britanski premijer David Cameron, koji pred parlamentom u ponedjeljak poslije podne brani svoj veto na novi europski ugovor u čemu ga podupire većina zastupnika i financijski krugovi, neće dopustiti da se ustanove Europske unije koriste za nadzor sporazuma koji je on odbio potpisati.

"Ništa se neće dogoditi što će na bilo koji način umanjiti cjelovitost zajedničkog tržišta", odgovorio je Cameronov glasnogovornik na pitanje hoće li se London usprotiviti korištenju tijela Europske unije za nadziranje sporazuma.

Na summitu EU-a prošli tjedan 17 država članica eurozone pristalo je jačati proračunsku disciplinu u čemu bi im se trebale pridružiti sve ostale osim Velike Britanije.

Cameron je odbijanje obrazložio brigom za očuvanje britanskih interesa, a prema anketama njegov potez podržava 57 posto Britanaca, objavio je u ponedjeljak dnevnik The Times.

Podržavaju ga konzervativni krugovi, među kojima su brojni euroskeptici, ali su odluku upitnom nazvali liberalni demokrati, njegovi koalicijski partneri i zato bi sjednica parlamenta koja počinje u 16.30 mogla biti burna, piše agencija AFP.

Reuters napominje da bi Cameron u parlamentu trebao smiriti napetosti u svojoj koaliciji koju Times naziva "najtežom kušnjom" otkako je uspostavljena vlada u svibnja 2010.

Predsjednik liberalnih demokrata i potpredsjednik vlade Nick Clegg u nedjelju je izrazio "gorko razočaranje" rezultatom summita i nazvao to lošim za Britaniju. Njegovi birači, njih 49 posto prema anketi, ipak podržavaju Camerona.

Dnevnik Independent je na naslovnici objavio poruku da je "koalicija u krizi", a tabloid Sun da bi iznervirani Clegg rado "napustio koaliciju", ali neće jer je stranka toliko nepopularna da bi na eventualnim izborima prošla još gore.

The Times nagađa da je raspad koalicije moguć.

Na sjednici u ponedjeljak poslije podne svoje stajalište o Cameronovu vetu izrazit će i laburisti. Bivši ministar vanjskih poslova, laburist David Miliband već je rekao kako je "doista smiješno Camerona veličati kao usamljenog jačaha u modernu svijetu gdje su zemlje više nego ikada povezane".

Zamjerio je euroskepticima što uspoređuju Camerona s bivšim premierom Winstonom Churchillom koji je bio usamljeni jahač na početku Drugog svjetskog rata nasuprot Hitleru i to zato jer bi "Churchill trebao nadahnuti sve i njegova se slika ne bi smjela koristiti u neprimjerenim okolnostima", zaključio je Miliband.

Financijski krugovi podržavaju Camerona jer on štiti gospodarske interese svoje zemlje koja više od 10 posto svog bogatstva ostvaruje u financijskom sektoru. No javili su se i kritični tonovi, pa Financial Times piše da London "više nije u prvome krugu i da bi interesi koje je kanio očuvati mogli loše završiti".

Financijski stručnjaci kritični su i prema porezu na financijske transakcije kojemu se London protivi, a mogao bi biti "metak u srce londonskog Citya". Zbog tog poreza novi kapital mogao bi dotjecati u London, drže optimisti, a drugi, naprotiv, da bi City trpio negativne učinke tog poreza.

Britanci su dosad strahovali od raspada eurozone što bi pogodilo britansku trgovinu, a sada strahuju i od toga što se Britanija sama zaputila "u nepoznatu zemlju", prema riječima predsjednika gospodarske komore Johna Cridlanda.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika