Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Ivan Pandžić

Pravda po Fimi mediji

Zašto su direktori oslobođeni kaznene odgovornosti za izvlačenje novca iz javnih poduzeća?

Isplati se bespogovorno slušati politički nadređene, pa i kad se krši zakon i radi šteta. Skrivena je to poruka koja se zasad može iščitati iz optužnice u aferi Fimi-medija, po obimu i broju uključenih, najvećeg slučaja izvlačenja javnog novca za stranačke i privatne džepove. Više od godinu dana trajala je istraga, utvrđeno je da je skoro 30 tvrtki, agencija i ministarstava sudjelovalo u tom podvigu preplaćivanja narudžbi i fakturiranja fiktivnih poslova. Prošlotjedna optužnica obuhvatila je tek 11 fizičkih i pravnih osoba, zasad bez ijednog direktora javnog poduzeća ili ministarstva. USKOK-ova mreža je došla do nalogodavaca, za štetu od 45,6 milijuna kuna je optužen bivši premijer Ivo Sanader, HDZ te njegovi najbliži suradnici Ratko Maček, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i njeni podređeni.

Ali ni jednog od onih koji su po svojoj "sposobnosti, a ne političkoj podobnosti" sjedili na čelu državnih tvrtki i ministarstava, te su bespogovorno odlučili direktnim pogodbama i fiktivnim poslovima davati novac Fimimediji, da bi se on zatim proslijedio u HDZ, Sanaderu, Barišiću, Jurak... Ni jednog direktora privatnih građevnih poduzeća koja su u dogovoru s direktorima HAC-a plaćali enormne iznose Fimi mediji za raznorazna otvaranja, a onda se naplaćivali iz dodatnih radova. Nema ni ministra Božidara Kalmete, iako ga je jedan od čelnika HAC-a direktno teretio u svom iskazu. U svakom slučaju, kada bi se obuhvatili svi koji su sudjelovali u ovom lancu izvlačenja novca, optužnica bi trebala obuhvatiti preko stotinu osoba, a ne 11.

Zasad je tek najavljeno da bi u odvojenim postupcima mogli biti optuženi bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, četiri čelnika HAC-a, član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša, Vinko Mladineo. Ali njima će sigurno prijetiti manje kazne jer nisu stavljeni u sam vrh grupe koju tužitelji nazivaju zločinačkom. U ovom slučaju već su oprosnice dobili nekad čelni ljudi HEP-a i HPB-a, Ivan Mravak i Josip Protega. Priznali su i prebacili odgovornost, opravdali se da su tako morali raditi te su si tim svojim iskazom kupili slobodu. A s Fimi medijom su još poslovali Ina, Hrvatske željeznice, Hrvatska Lutrija, Croatia Osiguranje, ACI, Narodne novine, Hrvatska pošta, Plinacro - da spomenomo samo neke najveće javne tvrtke. U vrijeme kada će na mjesto svih javnih tvrtki sjesti novi direktori Kukuriku koalcije, po razvoju situacije u aferi Fimi medija, čini se da imaju brigu manje. Umjesto da odbiju ili prijave svaki sličan pokušaj u strahu od zatvora, mogu mirno činiti što im je rečeno. Ako se otkrije, uvijek mogu priznati i prebaciti odgovornost na nadređenoga i time biti alimentirani.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 13.12.11. 08:06

Tipičnozra Bajićev rad..mnogo halabuke oko istrage,
optužnica rijetka a osude minimalne.
Zašto direktori ne odgovaraju, nije moguće da su svi svjedoci, ovo je očiti primjer dirigirane pravde.
Zamazivanje očiju samo nekim "zvučnim imenima" a nešto više rada i optužbi ne bi škodilo Bajiću.
Eto primjer Hrvatske lutrije gdje direktorica Bakran
Vesna članica HDZ-a daje sve poslove Fimi mediji i uplaćuje više miliona kuna. No ima još jedan detalj
koji govori o nečasnim posalovima direktorice Bakran,prekinula je dopunsko zdravstveno osiguranje djelatnika Lutrije kod državnog poduzeća Croatia osiguranje i uplatila dopunsko zdravstveno osiguranje u privatnoj firmi Sunce osiguranje. Sigurno nije to načinila
zbog lijepih očiju vlasnika Sunce osiguranja. A djelatnici Hrvatske lutrije bili su zadovoljniji uslugama Croatia osiguranja, a tko njih pita.
Kako postavljena direktorica odluči, tako je bez obzira na moguću štetu, ne plaća ona iz svog džepa.


registracija
11/1/10

fluid, 13.12.11. 12:17

Nema tu mjesta iščuđavanju.To je funkcija pravosuđa.Po europskim kriterijima.Ili tu negdje.Ako je haškom sudu Vukovar "bio prekompliciran"slučaj za raščišćavanje krivnje i odgovornosti pojedinaca za taj masakr,zašto nebi takvu pravnu igru pojednostavio i hrvatski sud !? Što manje krivih osoba u aferama-to lakši slučaj za zatvoriti predmet. Ako pak nije to u pitanju,tada ostaje samo još mito i korupcija.U smanjenom broju krivih,krije se i činjenica doktrinacije Tuđmanove ideologije o 200 bogatih obitelji.Pa kako će postati bogati ako nemaju narodni novac ?To je neizvodivo.A EU je već tu.Treba ući bogato spreman u buduću asocijaciju kapitalističkog tipa.Trebamo kapitaliste a,kako nemamo vremena za tu kastu,potrebito je stvaranje istih preko noći.I tako se krug vrti u krug bez ozbiljnih namjera o preispitivanju moralnosti svega hrvatskoga.Projekat živi i pravosuđe daje svoj puni doprinos Tuđmanovom nacrtu nove Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika