13.12.2011. / 14:33

Autor: Hina

Još nije poznato kada će Sanader izaći iz Remetinca

Ustavni sud zatražio je od obrane Ive Sanadera svu dokumentaciju vezanu uz pritvor bivšeg premijera, doznaje se od Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković koja očekuje da bi Ustavni sud odluku o tom pravnom pitanju mogao donijeti sutra, što znači da bivši premijer ni danas neće izaći iz Remetinca.

Ivo SanaderIvo SanaderUstavni sud zatražio je od obrane Ive Sanadera svu dokumentaciju vezanu uz pritvor bivšeg premijera, doznaje se od Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković koja očekuje da bi Ustavni sud odluku o tom pravnom pitanju mogao donijeti sutra, što znači da bivši premijer ni danas neće izaći iz Remetinca.

Istovremeno obrana je, posljednjeg dana žalbenog roka, podnijela i žalbu Vrhovnom sudu na posljednju odluku optužnog vijeća Županijskog suda koje je Sanaderu nakon USKOK-ove optužnice u slučaju Fimi media ponovno produljilo pritvor te ga istovremeno zamijenilo najvećom jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,4 milijuna kuna. Sud je Sanadera obvezao i na predaju putovnice te javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

U žalbi Vrhovnom sudu obrana ističe da Županijski sud nije postupio po ranijoj odluci Ustavnog suda, iako je to bio dužan učiniti. Žalbu Vrhovnom sudu najavio je i USKOK koji smatra da je ponuđena jamčevina premala.

Sanaderova obrana jučer je ponovno zatražila zaštitu Ustavnog suda koji je u ranijoj odluci zauzeo stav da bi Sanader iz Remetinečkog zatvora, uz ponuđenu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, trebao izaći do ponedjeljka 12. prosinca.

U posljednjoj ustavnoj tužbi obrana se poziva na 63. članak Ustava koji propisuje da se u slučaju grubog kršenja ustavom zajamčenih prava zaštita Ustavnog suda može tražiti i ako ranije nije iscrpljen cijeli pravni put.

"Odluku Ustavnog suda ne mogu pobiti odluke nižeg suda i o njoj ne bi trebalo biti spora", smatra Sloković.

No, zagrebački Županijski sud zauzeo je stav da je odluka optužnog vijeća donesena nakon optužnice u slučaju Fimi media nova pravna stvar, u kojoj treba poštovati zakonom pripisane odredbe. Zakon u tom slučaju propisuje da Sanader može izaći na slobodu tek kada odluka o jamčevini postane pravomoćna odlukom Vrhovnog suda, u zemljišne knjige se upišu hipoteke na nekretnine njegovih jamaca, a on na sudu izjavi da neće bježati.

U tom bi slučaju Sanader iz Remetinca mogao izaći najranije krajem ovoga tjedna.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
19/1/11

sandoval, 13.12.11. 14:59

jel stiglo jamstvo od Bebića, Rošina, Zubovića.?


registracija
14/7/11

Trinity, 13.12.11. 14:59

Slučaj Fimi medie jest nova pravna stvar. Zato bi Vrhovni sud mogao/trebao odbiti Sanaderovu žalbu, i uvažiti Uskokovu,jeru kontekstu te pravne stvari, argument o preniskom iznosu jamčevine ima smisla.
Isto tako, odluku Žs o produljenju pritvora zbog novih okolnosti, tj. novog slučaja, ne bi trebalo tumačiti kao nepoštivanje, tj. pobijanje odluke Ustavnog suda, nego kao samostalnu odluku donesenu povodom druge pravne stvari.


registracija
5/1/07

james, 13.12.11. 16:52

Iz Remetinca u Glinu i Bok


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika