14.12.2011. / 15:20

Autor: Nacional.hr

Međunarodna osuda prijetnji Hedlu

Hedlovi izvještaji i članci o ratnim zločinima bili su kritizirani od hrvatskih nacionalističkih političara, podignute su i mnoge tužbe

Ivo Josipović i Drago HedlIvo Josipović i Drago HedlJužnoistočna Europska medijska organizacija osudila je ponovne prijetnje smrću hrvatskom novinaru Dragi Hedli.

Prijetnje je novinar zaprimio samo dan nakon što je dobio Nagradu za obranu ljudskih prava od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Prije šest dana komisija Hrvatske biskupske konferencije 'Justitia et Pax' poslala je predsjedniku Josipoviću poziv da povuče nagradu, posebno skrečući pozornost na članak napisan prije 30 godina.

Hedlovi izvještaji i članci o ratnim zločinima bili su kritizirani od hrvatskih nacionalističkih političara, podignute su i mnoge tužbe. Osim verbalnih napada, već mu se i ranije prijetilo smrću. Zadnje prijetnje upućene su mu navodno od visokih vojnih dužnosnika u srpnju ove godine.

Hedl-hunters

SEEMO je već nekoliko puta reagirao na prijetnje novinaru. "Pozivam hrvatske vlasti da istraže posljednje prijetnje smrću Hedlu i njegovoj obitelji. U zemlji koja će se uskoro pridružiti Europskoj uniji, prijetnje smrću novinarima su neprihvatljive, dok medijske slobode moraju biti zagarantirane", izjavio je Oliver Vujović, glavni tajnik Južnoistočne Europske medijske organizacije.

Na prijetnje novinaru reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo priopćivši kako je 'ozbiljno zabrinuto zbog medijske hajke koju pojedini osječki lokalni mediji i novinari vode posljednjih dana protiv Drage Hedla'. "HND je zabrinut zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima te o načinu vladanja Branimira Glavaša. Sad se Hedlu opet prijeti, pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu, jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji samo jedan korak", izjavili su iz HND.

Dodajmo kako je prije mjesec dana Hedl dobio nagradu Dr. Erhard Busek - SEEMO 2011 Nagradu za bolje razumijevanje u jugoistočnoj Europi.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 14.12.11. 15:44

Šta se i tko krije pod nazivom: "Južnoistočna Europska medijska organizacija"???

Bivši poslodavci, naredbodavci i kolege, nekad iz redova KOS-a i UDBA-e, a danas veliki demokratski borci za bolju prošlost i prava svojih metamorfoziranih kameleona te zaštitnici njihovih likova i djela!

I poslije Tita, Tito!

Međunarodna osuda??? Jel možda i Inoslav Bešker, suradnik Udbe pod nazivom Oliver i krivotvoritelj Gotovinine osobne iskaznice sa Beškerovim potpisom, među njima?


registracija
5/1/07

james, 14.12.11. 16:14

Balkan ostaje Balkan i Bok


registracija
26/12/06

capica, 14.12.11. 17:29

Zvonko,

kakav KOS i kakva UDB-a? Tko su ti ljudi, tko ih plaća i zašto? Što im je cilj? Jeste li Vi , Zvonko odrasli u Hrvatskoj? Kod nas je UDB-a postojala negdje do 1966, čini mi se , a onda je bila SDS. Izraz udbaši je izraz emigracije i Crkve.Mi , djeca onih koji su išli na informmativne razgovore u Petrinjsku i čiji su roditelji zaista gulili na Golom Otoku, nikada ne spominjemo UDB-u.


registracija
26/12/06

capica, 14.12.11. 20:55

Vinogradar, 14.12.11. 20:39
Aha, sada su stvari nešto jasnije. Hvala!


registracija
1/3/11

Laudate, 14.12.11. 22:19

@Vinogradar
kad slijedeći put kažeš "hercegovac" ili iz Hercegovine onda se sjeti da su to ljudi koji su bili Hrvati i kad je to bilo teško, koji su u velikom broju kao dragovoljci došli i branili Hrvatsku od Vukovara do Dubrovnika.
Malo dužnog poštovanja ne bi bilo na odmet.
Dok su neki danas veliki demokrati napuštali Hrvatsku i pravili promet hotelima po Austriji, Italiji i Mađarskoj hercegovci su umjesto njih branili Hrvatsku.
Ovo svjedočim jer sam sudionik tih zbivanja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika