15.12.2011. / 13:02

Autor: Nacional.hr

Ernst & Young: 'Recesija u eurozoni nastavlja se i ove zime'

"Nažalost ulagači su jako zabrinuti zbog odanosti i sposobnosti vlada eurozone u brzoj primjeni reformi", tvrde iz Ernst & Younga

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRevizorska tvrtka Ernst & Young predviđa blagu recesiju u prvoj polovini sljedeće godine i ekonomski rast od samo 0,1 posto za cijelu godinu u eurozoni, piše BBC.

Kao 'dugoročno predviđanje' tvrde kako će nezaposlenost u eurozoni pasti ispod 10 posto do 2015. godine. "Reforme dogovorene na summitu 9. prosinca bile su korak u pravom smjeru i čini se kako su polučile blagi napredak. Nažalost ulagači su jako zabrinuti zbog odanosti i sposobnosti vlada eurozone u brzoj primjeni reformi", tvrde iz Ernst & Younga. Revizorska tvrtka predviđa kako će se ekonomski rast eurozone oporaviti na 1,5 posto do dva posto u 2013. godini.

Podsjetimo kako su prošli tjedan 26 od 27 zemalja Europske unije poduprle nova fiskalna pravila za održavanje urednih proračuna, jedino se Velika Britanija usprotivila. Mnogi stručnjaci se pribojavaju kako 'proračunski pakt' neće biti dovoljna obrana od daljnjih zapadanja zemalja u krizu i isplaćivanja pozajmica. U srijedu euro je pao ispod 1,3 dolara, po prvi put nakon siječnja.

"Nesigurnosti koje vise nad eurozonom mogu samo nastaviti uništavati elan europskih tvrtki koje žele dugoročno ulagati i zapošljavati ljude", rekao je Mark Otty, Ernst & Youngov partner za Europu, Bliski istok, Indiju i Afriku.

Grčka pak tvrdi kako je najgoru recesiju imala 2011. godine. Grčki premijer Papademos je izjavio kako će pad gospodarstva biti veći od 5,5 posto. Dodajmo kako je pad grčkog gospodarstva bio 4,5 posto u 2010. godini, kad je zemlja dobila prvu pozajmicu od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika