15.12.2011. / 14:26

Autor: Nacional.hr

Novi-Net širi širokopojasni bežični internet po cijeloj Hrvatskoj

Izgradnja mreže u Hrvatskoj bit će podijeljena u nekoliko faza, a za prvu fazu je već naručena oprema u vrijednosti 4,8 milijuna dolara

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNovi-Net je osnovan 2005. godine kao mala obiteljska telekomunikacijska tvrtka. Prvi u Hrvatskoj započeo je s pružanjem komercijalnih usluga baziranih na WiMax tehnologiji, a danas posluje u sjevernoj Hrvatskoj gdje ima više od 1.500 korisnika. Krajem prošlog mjeseca, odlukom HAKOM-a dobio je dozvolu za pružanje usluga širokopojasnog bežičnog pristupa u radiofrekvencijskom području 3,5 GHz za cijelu Republiku Hrvatsku.

Prije nekoliko dana američka kompanija VelaTel ugovorila je preuzimanje 75% udjela holdinga u čijem vlasništvu su Novi-Net i crnogorski Montenegro Connect, s ciljem izgradnje najmodernijih bežičnih mreža u ovim državama. Ulaskom VelaTel-a i njihovog strateškog tehnološkog partnera, renomirane kineske kompanije ZTE Corporation, Novi-Net je dobio izvanrednu priliku, ponovno prvi u Hrvatskoj, ponuditi tržištu komercijalne usluge nove generacije temeljene na bežičnim tehnologijama.

Izgradnja mreže u Hrvatskoj bit će podijeljena u nekoliko faza, a za prvu fazu je već naručena oprema u vrijednosti 4,8 milijuna dolara. To će omogućiti postavljanje 150 sektora na 50 lokacija pa će do ljeta iduće godine stanovnici i gosti Zagreba i većih turističkih središta na obali moći koristiti njihove usluge. Krajnji cilj je izgraditi mrežu u većem dijelu Republike Hrvatske te korisnicima ponuditi odličan omjer cijene i paketa usluga.

Koristit će se nova generacija WiMax mreža temeljena na IEEE 802.16e standardu koji omogućuje brzine prijenosa podataka do 35 Mbps, te mobilnost korisnika. Osim brzog pristupa Internetu, Novi-Net će pružati i usluge glasovne komunikacije uz potpuno besplatne razgovore unutar mreže gdje se neće naplaćivati nikakva naknada.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika