16.12.2011. / 19:34

Autor: Hina

Podignuta optužnicu protiv pilota MIG-ova

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu danas je nakon istrage pred Županijskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu protiv pilota Igora Trošelja (1974.) i Marijana Kudlika (1978.) jer su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti 23. rujna 2010. na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, priopćio je DORH ne navevši pun identitet pilota.

Nikola Obajdin pokazuje gdje je pao jedan od MIG-ovaNikola Obajdin pokazuje gdje je pao jedan od MIG-ovaŽupanijsko državno odvjetništvo u Karlovcu danas je nakon istrage pred Županijskim sudom u Karlovcu podignulo optužnicu protiv pilota Igora Trošelja (1974.) i Marijana Kudlika (1978.) jer su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti 23. rujna 2010. na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, priopćio je DORH ne navevši pun identitet pilota.

Obojica su optužena da su tada tijekom provedbe "Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011." upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju oružanih snaga.

Drugookrivljenik Kudilk odgovarat će kao pilot, a prvookrivljenik Trošelj kao vođa skupine od četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su „postupajući suprotno navedenim odredbama pristali da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je satnik Trošelj „letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima“.

Istodobno je, navodi se u optužnici, ne izvješćujući, manevar izvodio i natporučnik Kudlik, „tako da nije vidio vođu skupine, pa su se zbog tih manevara sudarili zrakoplovi i ispaljene rakete iz lansera desnog krila drugookrivljenikova zrakoplova“.

Dijelovi tih raketa u mjestu Donjoj Šupici ranili su mještanku Mariju Klipu koja je osim više lakih zadobila i tešku ozljedu, t.j. otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke, piše na kraju optužnice.

Predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković je rekao da optužnica još nije pravomoćna jer je upućena okrivljenicima na očitovanje. Ako ne bude prigovora, koji mogu podnijeti u roku od osam dana, optužnica postaje pravomoćna i tada se vrlo brzo može očekivati i dodjela predmeta određenu sucu i početak suđenja. O mogućem će prigovoru odlučivati izvanraspravno vijeće karlovačkoga županijskog suda, kazao je Perković.

Optuženi piloti dvaju zrakoplova MIG-21, koji su se tijekom izvođenja vježbe sudarila i pala, katapultirali su se i prošli su s lakšim ozljedama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 17.12.11. 05:25

A tko che dichi optuzhnicu
..............................................
Protiv pilota MIGova
.........................................
1991- 1995
..........................................


registracija
4/7/09

Zvijezda, 17.12.11. 16:14

Steta sto djeca ispastaju ponasanja roditelja.....a mozebiti da i "jabuka ne pada daleko od stabla"......


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika