19.12.2011. / 16:08

Autor: Hina

Europski ministri žele nove sankcije Bjelorusiji

Ministri vanjskih poslova Poljske, Njemačke, Švedske i Velike Britanije - Radoslaw Sikorski, Guido Westerwelle, Carl Bildt i William Hague pozvali su u ponedjeljak na jačanje sankcija protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Carl BildtCarl BildtMinistri vanjskih poslova Poljske, Njemačke, Švedske i Velike Britanije - Radoslaw Sikorski, Guido Westerwelle, Carl Bildt i William Hague pozvali su u ponedjeljak na jačanje sankcija protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Proglasom objavljenim u poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza četvorica ministara pozivaju na jačanje pomoći civilnome društvu u Bjelorusiji godinu dana pošto je režim u toj zemlji brutalno gušio prosvjede protiv prijepornog ponovnog izbora Lukašenka za predsjednika.

"Podržat ćemo najoštrije sankcije Europske unije protiv svih osoba odgovornih za financiranje režima i očito kršenje ljudskih prava", objavila su četvorica ministara u tom dnevnome listu. "Te sankcije neće ciljati obične građane. Istodobno će EU pojačati pomoć civilnome društvu i demokratskim snagama Bjelorusije", navodi četvorka.

Sud u Minsku osudio je nedavno na četiri i po godine predsjednika Centra za zaštitu ljudskih prava "Viasna" i potpredsjednika Međunarodne federacije ljudskih prava Alesa Beliackog zbog navodne utaje poreza. Smatra se da je suđenje tim aktivistima bio politički proces.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika