Objavljeno u Nacionalu br. 413, 2003-10-14

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Meksički tinejdžeri i zrela žena u seksi potrazi za plažom

Duhovito, erotino i pametno remek-djelo Alfonsa Cuarona, redatelja trećega 'Harryja Pottera', nagrađeno na brojnim festivalima

Najkrhkiji dio je radnja na Zionu, posljednjem ljudskom utočištuNajkrhkiji dio je radnja na Zionu, posljednjem ljudskom utočištuMeksikanac koji će režirati treći dio sage o Harryju Potteru, Alfonso Cuaron, svoj prvi film, hvaljenu crnu komediju “Solo con tu pareja”, snimio je 1991. Njegov talent odmah su uočili bogati susjedi, pa je Cuaron sredinom 90-ih karijeru nastavio u Americi. Izvrsna “Mala princeza” donijela mu je niz pohvala, no nakon “Velikih iščekivanja”, po sljedeći film morao se vratiti u rodni Meksiko. Povratak mu se itekako isplatio: osim rekordne zarade u domaćim i solidne u svjetskim kinima, niskobudžetni film ceste “I tvoju mamu također” osvojio je 20-ak nagrada na raznim svjetskim festivalima, a braća Alfonso i Carlos Cueron, nominirani su za Oscara u kategoriji scenarija.
“I tvoju mamu također” priča je o dvojici imućnih meksičkih tinejdžera, Tenochu (Diego Luna) i Juliu (Gabriel Garcia Bernal), koji se, nakon što im djevojke otputuju na ljetovanje u Europu, dosađuju, sve dok ne upoznaju Tenochovu atraktivnu rođakinju Luisu (Maribel Verdu). Nakon svađe sa suprugom, Luisa prihvaća njihov poziv i pridružuje im se na putu prema izmišljenoj plaži “Rajskim ustima”.
Upravo je nevjerojatno što je sve Cuaron uspio utrpati u naizgled benignu tinejdžersku erotsku komediju. Namjera mu je bila, kako sam kaže, paralelno prikazati mučno odrastanje razmaženih klinaca i njihove domovine, Meksika. Zamišljenog koncepta Cuaron se dosljedno pridržavao, ponekad čak i unutar istoga kadra: dok klinci bezbrižno u autu razmišljaju o seksu, do zuba naoružani policajci pokraj ceste maltretiraju civile. Za razliku od većine “filmova ceste”, u kojima je lutanje junaka najčešće tek izlika za redateljevo odustajanje od dramaturgije, Cuaronov film dramaturški je izvrsno postavljen, s kulminacijom u začudnom, emotivnom preokretu koji priči daje posve novu dimenziju.
U jednoj sceni Tenoch i Julio objašnjavaju Luisi kojih se zapovijedi moraju pridržavati žele li biti “charolastre”- najveći frajeri. Jedna od njih strogo zabranjuje odlazak u Ameriku. Alfonso Cuaron, doduše, trećega “Harryja Pottera” upravo režira u Engleskoj, međutim produkcija je hollywoodska. Ipak, pogreška bi bila zaključiti da je sam sebi skočio u usta. Nakon što su središnji dijelovi ostalih razvikanih trilogija (“Matrix”, “Zvjedani ratovi”, “Gospodar prstenova”) redom razočarali, a drugi “Potter” nadmašio prvoga, Cuaron bi serijal od kojeg se nekako ipak očekivalo najmanje mogao na kraju još pretvoriti u najzanimljiviji.
DVD izdanje filma vjerojatno je vrlo dobro. “Vjerojatno” se odnosi na činjenicu da dodaci, među kojima vrijedi izdvojiti glumački komentar i kratki Cuaronov film “Me la debes”, nisu prevedeni, pa kako nema ni engleskog titla, u njima mogu uživati jedino oni koji razumiju španjolski.

FILM: 3
DVD: 1
DISTRIBUTER: DISCOVERY
Y tu mamá también; meksički film ceste; 2001.
R: Alfonso Cuarón
GL: Diego Luna, Gabriel García Bernal, Maribel Verdú

13 PRIČA O ISTOJ STVARI
VTI

Da forma mozaične drame ne mora nužno rezultirati “Magnolijom”, “Kratkim rezovima” ili “Lantanom” svjedoči i “13 priča o istoj stvari”, kompilacija različitih priča o sreći, kojoj je glasoviti Roger Ebert začudo dao maksimalnu ocjenu. Nategnuti scenarij sestara Karen i Jill Sprecher i rutinska režija potonje, iako je riječ o njezinu tek drugom filmu, uvelike poništavaju trud raspoložene glumačke ekipe na čelu s McCounagheyjem, Turturrom i Arkinom, zbog kojih film ipak treba pogledati.
DVD izdanje ne sadrži nikakve dodatke.

DVD, VHS
Thirteen Conversations About One Thing; am. drama; 2002.
R: Jill Sprecher
GL: Matthew McCounaghey, John Turturro, Alan Arkin
FILM: 1
DVD: 0

PRIJEVARA STOLJEĆA
Blitz, samo DVD

Priča o engleskom burzovnom mešetaru Nicku Leesonu koji je prouzročio slom jedne od najstarijih engleskih banaka i financijski kolaps u Aziji, poslavši pritom tisuće radnika na ulicu, snimljena je prema autobiografiji koju je Leeson napisao tijekom četverogodišnjeg boravka u zatvoru. Kako je uz to glavnu ulogu odigrao šarmantni Ewan McGregor, ne čudi što je Leeson prikazan kao simpatični pustolov, ali i ne smeta. DVD izdanje ovog solidnog filma ne sadrži dodatke, iako bi dobro došao jedan dokumentarac o Leesonovim kompliciranim burzovnim transakcijama.

Rogue Trader; brit. drama; 1998.
R: James Dearden; GL: Ewan McGregor, Anna Friel

FILM: 2
DVD: 0

S1MONE

Priča o propalom redatelju koji se vraća na scenu nakon što mu jedan fan, informatički genij, oporučno ostavlja virtualno kreiranu savršenu glumicu, Simone, drugo je redateljsko ostvarenje Andrewa Niccolea (“Gattaca”), scenarista Weirova “Truman Showa”. Kao i potonji i “Simone” bolje funkcionira na razini ideje nego njezine izvedbe: kako priča odmiče, događaji su sve neuvjerljiviji, a Niccoleova kritika medija i društva sve nezgrapnija. Obrnuto proporcionalno tomu, izvrsni Al Pacino u ulozi očajnog redatelja sve je uvjerljiviji.
DVD izdanje filma koji je podbacio na američkom kinotržištu, osim rutinskih priloga o nastanku filma, donosi i niz izbačenih scena od kojih su neke duhovitije od onih uvrštenih u konačnu verziju.

FILM: 2
DVD: 1
DISTRIBUTER: ISSA, DVD+VHS
S1mone; am. komedija; 2002.
R: Andrew Niccole; GL: Al Pacino, Rachel Roberts, Catherine Keener

Frida VIDEO/DVD
(UCD)

Salma Hayek ostvarila je projekt života filmom o legendarnoj meksičkoj slikarici Fridi Kahlo: zahvaljujući njezinom trudu životopis umjetnice nije zaslađen do nepodnošljivosti (što je bila tendencija kompanije Miramax), a dio radikalnih stilizacija glasovite kazališne redateljice Julie Taymor (‘Frida’ je njezin drugi film) uspio se probiti u završnu verziju. Hayekica je solidna u naslovnoj ulozi, no glavni aduti su briljantna kamera meksičkog snimatelja Rodriga Prieta, cjelokupni vizualni dizajn i Taymoričine kolažne igrarije.
Domaće DVD izdanje saželo je strani dvostruki disk samo na jedan, pa su dodaci znatno reducirani, a, na žalost, nisu ni prevedeni. Od onog što je preostalo najbolji su redateljičin audio komentar te poduži intervju sa Salmom Hayek. (N.P.)

Frida, am. biograf. Melodrama, 2002. R: Julie Taymor GL: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush, Valeria Golino, Roger Rees

Film dva
Dvd dva

Matrix Reloaded VIDEO/DVD
(Issa)

Jedan od tri najveća ovogodišnja hita razočarao je dio poklonika prvog filma, koji su očekivali malo više pop metafizike, a malo manje atrakcija tipičnih za blockbustere. Najkrhkiji dio je radnja na Zionu, posljednjem ljudskom utočištu (poput slabijeg odbljeska nove serije ‘Ratova zvijezda’), dok scene u Matrixu, svijetu iluzije koji su stvorili strojevi, laviraju od nategnuto pretencioznih do iznimno efektnih (14-minutna potjera na autoputu već je akcijski klasik).
Na dvostrukom, u cijelosti prevedenom disku, s fantastičnim digitalnim prijenosom slike i zvuka, ima malo dodataka. Kad se oduzmu prilozi posvećeni video igrama i reklamama, preostaju samo dva dokumentarca o snimanju filma, a tajnovite redatelje braću Wachowski možete zamijetiti samo na rubovima kadrova. (N.P.)

Matrix Reloaded, am. futur. akc. Spektakl, 2003. R: Andy i Larry Wachowski GL: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Lawrence Fishburne

Film dva
Dvd dva

U paklu nasilja VIDEO/DVD
(Blitz)

Iza banalnog domaćeg naslova (original ‘novocaine’ označava zubarski anestetik) krije se zabavan humorni film noir, čija zbivanja su nerijetko na granici ludosti. Već i sama priča o zubaru koji upada u nevolje kad nasjedne na koketiranje zavodljive narkomanke obećava neobičan gledateljski doživljaj, a redatelj debitant David Atkins vodi je do ekstrema. Film je snimio Vilko Filač, nekad stalni direktor fotografije Emira Kusturice, s kojim je Atkins surađivao na ‘Arizona Dream’.
S domaćeg izdanja izbačen je redateljev audio komentar. (N.P.)

Novocaine, am. humor. Film noir, 2001. R: David Atkins GL: Steve Martin, Helena Bonham Carter, Laura Dern, Elias Koteas, Scott Caan

Film dva
Dvd jedna

Divlji Thornberryjevi VIDEO/DVD
(VTI)

Većina naših gledatelja to ne zna, no ‘Divlji Thorberryjevi’ vrlo su uspješna američka animirana serija o bračnom paru koji u Africi snima putopisne emisije, dok njihova mala kći (bez svake šale) razgovara sa životinjama. Po njoj je prošle godine snimljen simpatičan film, za čije vam gledanje ne treba nikakvo predznanje serije. Ciljna publika su prvoškolci i nešto tolerantniji stariji klinci, kojima ne smeta što razina animacije jedva premašuje televizijske standarde.
Na DVD-u imate opciju (vrlo rutinske) hrvatske nasihronizacije. (N.P.)

The Wild Thornberrys, am. crtić, 2002. R: Jeff McGrath i Cathy Malkasan

Film jedna
Dvd jedna

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika