22.12.2011. / 13:02

Autor: Deutsche Welle

Ministar koji zna kako se propada

Ne bez zluradosti je u Europi primljena vijest kako je novi španjolski premijer Mariano Rajoy na položaj ministarstva gospodarstva, postavio - bivšeg regionalnog direktora propale banke Lehmnan Brothers

Mariano Rajoy (Foto: © European Union, 2011)Mariano Rajoy (Foto: © European Union, 2011)Zluradost s kojom je u Europi primljena ova vijest, ipak je na neki način nepoštena prema Luisu de Guindosu. On je naime već od 2002. do 2004. u prethodnoj konzervativnoj španjolskoj vladi pokazao svoje umijeće kada je bio na položaju državnog tajnika zaduženog za gospodarstvo. Nakon tadašnje pobjede oporbenih socijalista je doista prešao u poslovni svijet i postao regionalnim direktorom propale američke banke. Ali se istini za volju treba reći i to kako nipošto poslovanje u Španjolskoj i Portugalu - zemlje za koje je de Guindos bio direktor, financijsku instituciju poput Lehman Brothers 2008. godine nije dovelo do sloma - i time do lančane reakcije koja je duboko potresla čitavo svjetsko financijsko tržište.

Na gospodarstvu se pobjeđuje - ili pada u provaliju

No, to svjedoči međutim o tome kako je povezanost s propalom novčarskom institucijom, postala velika crna mrlja u bilo čijoj karijeri. Nezaposlenost je u Španjolskoj dosegla već 21,5% i mnogo toga ukazuje kako ta zemlja srlja u novu recesiju. Nova vlada je najavila opsežne mjere štednje koja je ionako već teško pogodila područja poput školstva ili zdravstvene skrbi, a također su već počeli prosvjedi koji se mogu umiriti samo - brzim, pozitivnim rezultatima.

I kod izbora za ministarsku fotelju, koju je u ovim vremenima teško popuniti u gotovo svim zemljama Europe - jer postati ministrom financija u pravilu znači političko samoubojstvo, Rajoy je pozvao prokušani kadar. Za blagajnu Španjolske će se brinuti Cristobal Montoro koji je obavljao tu dužnost već i u vladi premijera Aznara u dobrim danima kada je Španjolska još bila sretna što je i ona uvela euro. Ali sad je stigao račun pa je tako i Rajoy odlučio sa štednjom početi već kod formiranja vlade koju je smanjio na 13 ministarstava.

Primjetno je kako je novi španjolski premijer u svom kabinetu koji bi ovog četvrtka (22.12.) trebao položiti prisegu, uvrstio mnogo političara s iskustvom u europskim poslovima. Vanjski ministar je postao dosadašnji europski zastupnik Jose Manuel Garcia Margallo, a ministar poljoprivrede - područja od izuzetne važnosti za gospodarstvo Španjolske - je postao dugogodišnji europski dužnosnik Miguel Arias. To se tumači i kao napor Rajoya da probleme svoje zemlje bolje poveže s institucijama Europe i da onda i Unija više pomogne u izvlačenju Španjolske iz poteškoća.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika