26.12.2011. / 18:00

Autor: Hina

Francuska neće uhititi Hartmann

"Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", objašnjava se u priopćenju

Florence Hartman Photo: Marko Lukunic/PIXSELL (arhiva)Florence Hartman Photo: Marko Lukunic/PIXSELL (arhiva)Francuska neće uhititi bivšu glasnogovornicu tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann iako je sud izdao uhidbeni nalog zbog nepoštivanja suda, priopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Tekst dokumenta kojim je određena suradnja s ICTY-em odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", objašnjava se u priopćenju.

ICTY je sredinom studenoga izdao uhidbeni nalog za Hartmann jer je odbila platiti novčanu kaznu od 7.000 eura za napoštivanje suda. Presuda je donesena 2009., a 2011 ju je u srpnju potvrdilo i žalbeno vijeće. Sud je tu novčanu kaznu pretvorio u sedmodnevnu zatvorsku kaznu, zatraživši od Francuske da Hartmann uhiti i prebaci u Den Haag.

U svojoj knjizi "Mir i kazna" iz 2007., Hartman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća u vezi procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića koje su, kako ona smatra, mogle dokazati umiješanost srbijanske države u pokolj u Srebrenici.

Sudsku odluku i kažnjavanju Hartmann su osudili novinari diljem svijeta i razne udruge, uključujući i Reportere bez granica.

Početkom prosinca, Hartmann je u Zagrebu primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 26.12.11. 20:17

da se radi o nekom Hrvatu vec bi nahebo....


registracija
14/12/06

crestor, 26.12.11. 22:19

Nisu oni Hrvatska. Kod nas se hvata i zatvara kad se god netko sjeti.
A onda ih pustaju jer nemaju dokaza.


registracija
26/12/11

srecko, 26.12.11. 23:42

A da li ste primijetili da Florence Hratmann nije dobila OVRHU ? Ipak se radi o novcanoj kazni i moglo se naprosto natjerati gospodju da plati kazni tako da joj se prisilno stavi ovrha, kao u Lijepoj Nasoj, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika