Objavljeno u Nacionalu br. 416, 2003-11-05

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Frizerke uništile i Moranu Kasapović

Upropaštavanje bezazlene face vanjskopolitičke novinarke HRT-a najzanimljivije je što smo ovog tjedna vidjeli na programu Hrvatske televizije, a i to se dogodilo zahvaljujući zlobnom pomoćnom osoblju

Ivan StarčevićIvan StarčevićDNEVNIK PLUS
Četvrtak, HRT 1, 20.05
vijenac

Novinarka Morana Kasapović, ona crna, vrlo decentna, prepoznatljiva po izuzetno pristojnom i simpatičnom liku (plus jamica na bradi) razgovarala je njemački s njemačkim kancelarom Schroderom (pa naravno da njemački). Tijekom razgovora vidjeli smo je nekoliko puta, ali prepoznali je nismo, što je zasluga valjda frizerske zlobe. Nema te žene koju frizeraj HRT-a nije pokušao uništiti, pa ni rezultati nisu izostajali, ali ovo s Moranom Kasapović nadmašuje sve viđeno. Iz crnke napraviti totalno pogrešnu plavku i obdariti je jedinom frizurom koja njenom licu nikako ne pristaje, e to mora biti da je rezultat najmanje trogodišnjeg rada. Treba samo htjeti.

BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.15
Vijenac

Otpišemo li očiglednu laž naše dobre stare šampionke megalomanije, Silvije Luks (da ju je iranski predsjednik pozvao da posjeti njegovu zemlju), i usredotočimo se na prilog o ratu dviju ruža (Blažičkove i Vujinovićeve) za prevlast u firmi zvanoj Nova TV, vidjet ćemo da je sve u redu. Ono što je Milić objavio danas (Blažičko uhvaćen u maloj kontradikciji), sutradan je napadnuto u skandalozno uređivanoj informativnoj emisiji iste te Blažičkove TV, pa boljeg jamstva kvaliteti «Brisanog prostora» i ne treba. Naravno da i pokoji vijenac ne može škoditi.

24 SATA
Petak, 19.00
Četiri kaktusa

Počešljan bolje od Morane Kasapović pojavio se popularni Branko Vukšić, s jezivo nadignutom antićelavin fen-frizurom iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a takve su bile i misli ovog Jerzyja Leca naše najsmješnije, Nove TV. Tamo je sada luda kuća, dvije klike bore se za vlasništvo i direktorstvo, a u ime one koja se sada blamira na ekranima naciju je zagnjavio gorespomenuti komentator Vule. Kaže da «ovu televiziju stvoriše kreativni, potentni i radišni meštri», a da bi je sad željeli preoteti oni koje zanima samo lova. To je i jučer kod Gorana Milića tvrdio uvijek produhovljeni Blažičko, pa kad vam dva takva isposnička lika, kao Vukšić i Blažičko, sinkrono počnu prezirati materijaliste, onda tu nešto smrdi. A smrdi to da jedna televizija s nacionalnom koncesijom koristi istu kako bi hrvatskoj javnosti servirala svoju verziju trača o svojim dojučerašnjim partnerima koji su dobili spor na Trgovačkom sudu. Uz Vuletov uobičajeno nebulozan komentarić prilijepljen je i prilog u kojem se kleveće sutkinja koja je presudu donijela i uopće sve je na poznatoj visoko moralnoj i profesionalnoj razini, uvedenoj po novim novinarskim zvijezdama Nove TV, sve našim starim poznanicima koji iz svoje kože ne mogu.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
kaktus

Ivo Sanader i onaj drugi Sanader (I. Račan) pričali su jedan protiv drugog u emisiji Hrvatskog radija, a našla se tu i kamerica Hrvatske televizije da reportažno zabilježi veličanstvenost zbivanja, od ulaza u zgradu, boravka u radijskom studija, pa do trenutka opuštanja ove dvojice opuštenih. Svaki je imao pravo na pričanje jednog vica.
Te vicove Ive Sanadera i Ivice Račana o Bračanima prenijele su sutrašnje novine, ali samo na Hrvatskoj televiziji mogao se čuti onaj ulizivački smijeh jačine milijardu čepića. Nije se vidjelo tko se to smijao (možete dvaput pogađati i uvijek pogoditi: sigurno neki urednik), ali fenomenalno je to da je smijeh poslije oba vica bio na dlaku isti, što dokazuje tvrdnju iz zagrada: smijao se dobar domaćin koji se nada da će i poslije izbora to i ostati, pa se za svaki slučaj gromoglasno kesi, kao da je čuo božansku objavu duha i duhovitosti, a ne loše ispričana dva stara vica, tj. svjedočio je «pričanju vicova».
Hrvatski radio ne bi smio dopustiti da taj smijeh propadne, nego bi ga za bilo kakvu lovu mogao ustupiti Stojedinici, jer tako dobar jingle sjajno bi sjeo na početak hrpetine predizbornih emisija koje će u iduća dva tjedna morati biti emitirane.

PODNEVNI DNEVNIK
Subota, HRT 1, 12.00
Vijenac

U noći između petka i subote, točno u ponoć, u riječkoj knjižari «Nova», održana je masovno posjećena promocija nove knjige Vedrane Rudan «Ljubav na posljednji pogled», javlja novinarka Mašenka Vukadinović. Naklada je rekordna: pet tisuća primjeraka nije u proteklih deset godina tiskano nikome do gđi Rudan, a i honorar je rekordan, kaže ista novinarka. Vijest iz «kulture» da se objavi toliko brzo, u roku manjem od 12 sati, e to je stvarno da čovjek zine.
Glede zijevanja na kanape, u ekskluzivnom razgovoru s autoricom, vođenom za idiotsku rubriku «Vijenci i kaktusi», saznajemo da na promociji nije bilo davljenja publike tradicionalnim borilačkim zahvatom (čitanjem odabranih ulomaka), nego da se gospodski jelo i isto tako pilo, bez popratnih gnjavaža, ulaz da je bio slobodan cijelu bogovetnu noć vještica i da je prodano stotinu knjiga.
Otprilike isto, uz sliku gđe Rudan u ulozi pretučene, javio je i hitri nedjeljni «Večernji list» iz pera novinarke Nevenke Koščić koju ovom prilikom pohvaljujemo, uostalom kao i sve prave ljubitelje književnosti koji će se zgražati nad kubikažom (premjeri gorenapisano) «Nacionalova» udvorištva prema svojoj najuglednijoj kolumnistici.

24 SATA
Subota, Nova TV, 19.00
Četiri kaktusa

Minuta nijeme tišine, kamera slika svijeće i mirogoje, pa vi sad recite da je stara škola totalno patetičnog žurnalizma mrtva. Nije, samo su je štovatelji prenijeli u svoju novu domaju, s HRT-a na Novu TV. Dokaz: večerašnji Dnevnik HRT-a jest da je počeo panoramiranjem grobalja i vatikanskih pročelja, ali je uz to išao glas novinara. Nova TV, sva u svađama oko toga tko je njen direktor i vlasnik, a tko nije, ne precjenjuje svoje minute i ne trpa u njih i sliku i ton, kao što to čini HRT. Na Novoj lijepo najprije puste sliku, a ton kad stigne, stigne, uvijek je dobrodošao.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 21.55
vijenac

Nina Skorup, dramaturginja (i novinarka), novo je suradničko ime koje se u staroj Glamourovoj maniri suverenog savjetodavca moralo javiti iz Moskve i njenih noćnih klubova. Ton sveopće upućenosti nova je suradnica uspješno minirala vlastitim slovima. Npr. ovako o stanju na ulazu u jedan od tristo klubova 12-milijunskog grada: «Ćelavci uglavnom prijete ubojstvom dok ih najopakiji face control komadi u gradu ne puste u raj». Skorupičina kamera ušla je u zahode obložene pravom kožom, uz usputnu primjedbu da je seks u njima moguć, a jedan klub zaslužio je opis «ako si bogat, napaljen i glup, ovo je pravo mjesto za izulaske». Svršetak njene cijele priče nova je stvar za duhovni obzor Svilanove i većine drugih emisija svekolikog nam nacionalnog tv obzora. Počinjući time da su Rusi fenomenalno odjeveni i izuzetno tolerantni kad je riječ o vašim seksualnim orijentacijama, Skorupova svoju reportažu zaključuje prijedlogom «možda je vrijeme da se opet ugledamo na Ruse».

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Četiri kaktusa

Iz zatvorske bolnice u Zagrebu javlja se Aca Faca i razgovara s vlasnikom «Glumina banke», osuđenim na sedam godina zatvora zbog propasti banke, o novcu privatnih štediša da i ne govorimo. Slučaj je i predobro poznat, a pitanje samilosnoj hrvatskoj javnosti bilo je što je Marčinko, krivac ili samo žrtva sustava. Naravno da je 91posto (14652 glasa) bilo za nedužnost osuđenika, a samo 9 % (1443 glasa) smatra da je on isključivi krivac, ali to su valjda isti oni ljudi koji misle da je Dijana Pleština naivna curica.
Mi ostali, šutljiva većina koja ni lipe HT-u ne želi dati, uzalud smo čekali da bankar iza rešetaka kaže u svoju obranu nešto suvislije od tračanja određenih prezimena. Neka od njih, npr. komada dva, Ivić Pašalić, sazvala su dan kasnije, u ponedjeljak, press konferenciju i prosvjedovala zbog kleveta izrečenih u ovoj krajnje čudnoj emisiji.
To da jedan čovjek sat vremena priča o svojoj nevinosti, zaista još nije viđeno i ta HRT-ova glupost i besramnost tek je još jedan u nizu znakova totalnog kaosa i bezvlađa, koje je na našoj dragoj HRT dosegnulo stupanj na kojem g. Pašalić ima pravo u svemu, što god da rekao, a tiče se vrhunca epohe SDP-ova vladanja Televizijom. Što je sljedeće? Razgovori s osuđenim pedofilima, prijenosi smaknuća, Stanković s djevojkom u krevetu… itd itd. Zaustavimo se na vrijeme, jer previše je lako doseći razinu prvaka naše tv prakse i teorije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika