28.12.2011. / 17:40

Autor: Hina

Rusija kritizira SAD zbog kršenja ljudskih prava

Rusija je odlučila uzdrmati poziciju SAD-a kao arbitra o ljudskim pravima u svijetu objavivši u srijedu prvo izvješće s tom temom u kojemu kritizira SAD zbog dvostrukih standarda te ističe slučajeve mučenja, prisluškivanja telefona i druga kršenja ljudskih prava koja čini američka vlada.

Dmitrij Medvedev i Barack ObamaDmitrij Medvedev i Barack ObamaRusija je odlučila uzdrmati poziciju SAD-a kao arbitra o ljudskim pravima u svijetu objavivši u srijedu prvo izvješće s tom temom u kojemu kritizira SAD zbog dvostrukih standarda te ističe slučajeve mučenja, prisluškivanja telefona i druga kršenja ljudskih prava koja čini američka vlada.

U izvješću se proziva američki predsjednik Barack Obama zato što nije zatvorio vojni zatvor u kubanskome zaljevu Guantanamu i optužuje Bijela kuća zbog zaštite dužnosnika i agenata CIA-e od sudskog progona.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova svojim izvješćem "O stanju ljudskih prava u zemljama svijeta" slijedi primjer Kine u isticanju američkih manjkavosti u poštovanju ljudskih prava, radeći svojevrsni pandan američkom izvješću o toj temi koje State Department sustavno objavljuje u travnju svake godine od 1974. i u kojemu se često kritički osvrće na Kinu i Rusiju.

"Stanje u Sjedinjenim Američkim Državama daleko je od ideala koje zagovara vlada u Washingtonu", kaže se u izvješću na 63 stranice koje je ministarstvo objavilo na internetskoj stranici.

"Najveći neriješeni problem je odvratni zatvor u zaljevu Guantanamu", ističe se. "Bijela kuća i američko ministarstvo pravosuđa od sudskog progona štite agente i visoke dužnosnike CIA-e odgovorne za masovna i nedvojbena kršenja ljudskih prava", dodaje se.

Rusija je kritizirala i zemlje članice EU-a zbog odnosa prema vjerskim manjinama te osobito Veliku Britaniju zbog kršenja ljudskih prava nakon golemih prosvjeda u kolovozu 2011.

Kina se u ruskom izvješću tek usputno spominje u jednoj rečenici.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika