28.12.2011. / 17:51

Autor: Hina

Komemoracija u počast Ante Čede Martinića

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu danas je pred prepunim gledalištem, s mnogobrojnim hrvatskim glumcima, održana komemoracija za jučer preminuloga splitskog i hrvatskog glumca Antu Čedu Martinića.

Duško Mucalo (Foto: Tino Jurić/PIXSELL)Duško Mucalo (Foto: Tino Jurić/PIXSELL)U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu danas je pred prepunim gledalištem, s mnogobrojnim hrvatskim glumcima, održana komemoracija za jučer preminuloga splitskog i hrvatskog glumca Antu Čedu Martinića.

"Prerano je otišao Ante Čedo Martinić, ne samo za obitelj već i za kazalište, za sve nas. Ostali smo zatečeni njegovom smrću, preranim odlaskom, no on je sada gore s Borisom Dvornikom, Zdravkom Krstulović, Josipom Gendom, Ilijom Zovkom", rekla je na komemoraciji splitska dogradonačelnica Anđelka Visković, zahvalivši Anti Martiniću "u ime grada na svemu što je učinio".

"Iako smo znali da je bio teško bolestan, nadali smo se, vjerovali, mislili da će ga smrt ipak zaobići", kazao je dramaturg, teatrolog, književnik i redatelj Vlatko Perković u emotivnom oproštajnom govoru.

Duško Mucalo, v.d. intendanta splitskog kazališta, istaknuo je da će Ante Čedo Martinić svima nedostajati, dodavši kako je bio "velik glumac i velik čovjek, samozatajan i skroman".

Ante Čedo Martinić rođen je 27. siječnja 1960. u Pučišćima na Braču. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu pohađa srednju vojnu školu u Zagrebu, a nakon toga Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je počeo ulogom u Shakespeareovu 'Othellu' 1983. u splitskom HNK kojemu je ostao vjeran sav život. U svom je kazalištu ostvario sedamdesetak dramskih, operetnih i kabaretskih uloga.

Bio je nezaobilazan glumac u repertoaru Drame HNK tijekom gotovo trideset godina. Pamte se njegova brojna dramska glumačka ostvarenja, a među najpoznatijima su uloge Krležina Leona Glembaja, Moliereova Don Juana, Shakespeareova Hamleta, Marka Barića iz Begovićeve drame Bez trećeg, ali i princa Orlofskog iz Straussove operete Šišmiš te šjor Bepa Pegule i Lešandra iz Tijardovićevih Male Floramye i Spli'skog akvarela.

Posvećen i odan uvijek u prvom redu matičnom kazalištu, Martinić je na velikom ekranu ostvario sedam uloga. Zadnjih je godina glumio i u ulogama u gledanim televizijskim serijama poput "Ville Marije", "Ne daj se, Nina", "Odmori se, zaslužio si", "Ruža vjetrova" i "Loza".

Glumčev ispraćaj bit će u četvrtak na splitskom groblju Lovrincu, a nakon toga u njegovim rodnim Pučišćima na otoku Braču.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika