30.12.2011. / 09:34

Autor: Hina

Francuska:

Povećanje PDV-a izazvalo zabune

Ako kupac kupljeno nosi doma, stopa je 5,5 posto. Ako odmah jede onda je 7 posto. Crouzet kaže da strahuje od situacije kada će kupac kupiti "quiche" po stopi od 5, 5 posto i zatim ju ipak zagristi u pekari, pa će ga inspektor potapšati po ramenu i tražiti račun

IlustracijaIlustracijaFrancuska vlada je u četvrtak bila prisiljena pojašnjavati svoju odluku o povećanju najniže stope PDV-a s 5.5 na 7 posto za određene pekarske proizvode, jer se u javnosti pojavio strah od poskupljenja kruha.

Od 1. siječnja, francuski će pekari morati primijeniti tri stope poreza ovisno o proizvodu koji prodaju, a njihovi predstavnici su se žalili da im nije predan precizan popis proizvoda i njihov PDV, izvijestili su francuski mediji.

Vlada je objasnila da veliki dio proizvoda koji se prodaju u pekari neće biti zahvaćen novim PDV-om, no i nakon tog objašnjenja sustav ne djeluje manje komplicirano.

Povećane stope PDV-a s 5, 5 posto na 7 posto odnosit će se na proizvode pripremljene za trenutačnu konzumaciju.

"Kad poslužujemo mušteriju, morat ćemo pitati hoće li kupljeno odmah pojesti ili će odnijeti doma", požalio se Jean-Pierer Crouzet, predsjednik Francuskog nacionalnog saveza pekara i slastičara u izjavi za TV kanal Europe 1.

Za kroasane i peciva s čokoladom PDV ostaje od 5, 5 posto, dok će sendviči i topli proizvodi, poput "quiche loraine" i pizze imati PDV od 7 posto.

Ako kupac kupljeno nosi doma, stopa je 5,5 posto. Ako odmah jede onda je 7 posto. Crouzet kaže da strahuje od situacije kada će kupac kupiti "quiche" po stopi od 5, 5 posto i zatim ju ipak zagristi u pekari, pa će ga inspektor potapšati po ramenu i tražiti račun.

Za čokoladne proizvode, bombone i praline, i dalje će se primjenjivati osnovna stopa PDV od 19,6 posto.

Svi obrtnici se slažu da će novi sustav biti vrlo teško primjenjivati.

"Izgubljeni smo. Složeno je da ne može biti složenije", rekao je za Europe 1 Jean-Pierer Crouzet.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 31.12.11. 11:19

PDVMazohizam!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika