30.12.2011. / 12:47

Autor: Hina

Dobri odnosi sa susjedima najbolja zaštita od provalnika

Iako broj provala na zagrebačkom području u prvih 11 mjeseci ove godine nije rastao u odnosu na lani, policija uoči sezone zimskih odmora upozorava građane da prevencijom, u prvom redu dobrosusjedskim odnosima, mogu smanjiti rizik od provale u domove.

Susjedi su najbolji čuvari Susjedi su najbolji čuvari Iako broj provala na zagrebačkom području u prvih 11 mjeseci ove godine nije rastao u odnosu na lani, policija uoči sezone zimskih odmora upozorava građane da prevencijom, u prvom redu dobrosusjedskim odnosima, mogu smanjiti rizik od provale u domove.

"Dobar susjed - siguran stan, prvo je zlatno pravilo u zaštiti od provalnika", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare načelnica odjela prevencije zagrebačke policije Marija Goatti Matijević.

Dobri susjedi mogu se dogovoriti da jedni drugima paze na ulazna vrata, ali i povremeno isprazne poštanske sandučiće ili paljenjem svjetala i dizanjem ili spuštanjem roleta stvore privid da su vlasnici kod kuće.

Osim besplatnih prevencijskih metoda, provalnike će od akcije odvratiti i sigurnija ulazna vrata ili druga tehnička zaštitna sredstva, podsjećaju u policiji.

Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić kazala je da je na zagrebačkom području, u što je uključena cijela županija, u prvih 11 mjeseci ove godine zabilježeno 1405 provala u kuće i stanove, što je mjesečno oko 125 provala.

Najviše provala dogodilo se u Zagrebu, a više se provaljuje u stanove nego u kuće. U stanove se češće provaljuje u jutarnjim satima, dok su kuće u opasnosti u večernjim i noćnim satima.

Ulazna vrata najčešće se obijaju lomljenjem cilindara na bravama, raznim polugama, šipkama i sličnim provalničkim alatom.

Razrješenost provala u domove je oko 12 posto, a u Zagrebu, koji je veliko prometno središte, otkrivanje lopova otežava činjenica što mnogi samo zbog zločina dolaze na nekoliko dana i potom odlaze na druga mjesta.

Postanete li, unatoč poduzetim mjerama prevencije, žrtva provalnika, iz policije upozoravaju da ništa ne dirate i odmah pozovete policajce. U otkrivanju provalnika i pronalasku ukradenih stvari pomoći će fotografije vrijednih predmeta poput nakita i umjetničkih slika, kao i popis serijskih brojeva tehničke opreme.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika