30.12.2011. / 13:03

Autor: Hina

Podignuta optužnica za ratne zločine u okolici Sarajeva

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv osmorice bivših civilnih dužnosnika i pripadnika policije Armije BiH koje se tereti za ratne zločine počinjene u okolici Sarajeva nad civilima i zatočnicima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Foto: SarajevoFoto: SarajevoTužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podiglo optužnicu protiv osmorice bivših civilnih dužnosnika i pripadnika policije Armije BiH koje se tereti za ratne zločine počinjene u okolici Sarajeva nad civilima i zatočnicima hrvatske i srpske nacionalnosti.

Optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nemin Kalember. Tužiteljstvo BiH tereti ih kao sudionike u udruženom zločinačkom pothvatu počinjenom od svibnja 1992. do siječnja 1996. godine.

U tom je razdoblju na području Hadžića kod Sarajeva djelovalo nekoliko logora u kojima su zlostavljani zatočenici nebošnjačke nacionalnosti. Prema podacima prikupljenim tijekom istrage u logoru "Silos" pod nadzorom Armije BiH tijekom ratnih godina bilo je zatočeno najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti te barem 500 Srba.

U manjem logoru u osnovnoj školi u obližnjem mjestu Pazarić bilo je protupravno zatvoreno najmanje 140 osoba srpske nacionalnosti, a u skladištima vojarne Krupa u Zoviku bilo je protupravno zatvoreno najmanje 150 osoba srpske nacionalnosti i najmanje 30 osoba hrvatske nacionalnosti.

Zatočeni hrvatski i srpski civili bili su izloženi nečovječnom postupanju i zlostavljanju te prinudnom radu. Osmorica optuženih bili su najodgovornije osobe u strukturama vojne i civilne vlasti u Hadžićima koje su i upravljale logorima ili su pak izravno sudjelovali u zlostavljanima zatočenika.

Sva osmorica optuženih uhićena su 22. studenog i od tada su u pritvoru državnog suda u Sarajevu gdje će čekati početak suđenja.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika