30.12.2011. / 19:52

Autor: Hina

Rusija isporučila Indiji nuklearnu podmornicu Nerpa

Rusija je Indiji službeno isporučila podmornicu na nuklearni pogon ruske proizvodnje Nerpa, s više od dvije godina kašnjenja zbog incidenta u toj podmornici u kojem je 2008. poginulo 20 osoba, izvijestila je službena agencija Itar-Tass.

Rusija je isporučila podmornicu IndijiRusija je isporučila podmornicu IndijiRusija je Indiji službeno isporučila podmornicu na nuklearni pogon ruske proizvodnje Nerpa, s više od dvije godina kašnjenja zbog incidenta u toj podmornici u kojem je 2008. poginulo 20 osoba, izvijestila je službena agencija Itar-Tass.

"Službena svečanost potpisivanja zapisnika o primopredaji održana je u četvrtak u Boljšoj Kamenu, na ruskom Dalekom istoku, gdje se Nerpa trenutačno nalazi", objavio je glavni stožer ruske flote.

"Sve vježbe i provjere rada podmornice u moru uspješno su završene. Nakon Nove godine, indijska posada će doći kako bi se upoznala s podmornicom. U prvih deset dana siječnja isplovit će prema Indiji", dodaje glavni stožer.

Indija je s Rusijom potpisala ugovor o 10-godišnjem najmu te podmornice.

Vijest je objavljena u času kada je u četvrtak i u petak požar zahvatio drugu rusku podmornicu Ekaterinburg, koja je dio ruskih strateških nuklearnih snaga.

K-152 Nerpa, navalna podmornica s nuklearnim pogonom klase Štuka-B ili po NATO-ovoj klasifikaciji Akula, može nositi tropeda i krstareće rakete.

Kvar na protupožarnom sustavu uzrokovao je gušenje 20 osoba, među kojima 17 radnika brodogradilišta koje je gradilo podmornicu, tijekom ispitivanja u Japanskom moru u studenom 2008.

Rusija je zadnjih godina imala više nesreća na podmornicama. Najpoznatija među njima bila je nesreća na strateškoj nuklearnoj podmornici Kursk, koji je potonula 2000. u Barentsovom moru zajedno sa 118 članova posade.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika