03.01.2012. / 11:35

Autor: Nacional.hr

Povjerenstvo bez članova prima naknade

"Promijenit ćemo Zakon i to je jedan od naših prioriteta", izjavio je šef SDP-ovog Kluba Igor Dragovan

Hrvatski saborHrvatski saborPovjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora s 11 članova spalo na njih svega pet, piše Novi list.

Mandat je prestao za šestero članova koji su bili zastupnici u Saboru do 22. prosinca, u Povjerenstvu su još samo oni iz redova uglednih javnih djelatnika na čelu s predsjednikom Matom Kačanom. Njih petero bez kvoruma nastavljaju s radom.

"Takav je Zakon. Mi nismo razriješeni, pa i dalje obavljamo tehničke poslove. Upravo se spremamo uputiti poziv državnim dužnosnicima u kojem ćemo ih podsjetiti na obvezu da u roku od 30 dana po stupanju na dužnost moraju predati imovinske kartice", pojašnjava Kačan.

Josip Leko iz SDP-a jedan je od zastupnika koji više nisu u povjerenstvu. "Oni mogu i dalje davati mišljenja i ocjene, samo ne mogu donositi odluke o sukobu interesa državnih dužnosnika", ističe Leko.

Podsjetimo kako je Sabor u veljači 2011. godine usvojio izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima je propisano da članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biraju zastupnici između osoba koje su se prijavile na javni natječaj. Taj je natječaj dva puta raspisivan, ali parlamentarna većina nije uspjela u tajnom glasovanju izabrati sastav Povjerenstva. Razlog tome je i bojkot tadašnje opozicije koja je imala velike zamjerke na način formiranja Povjerenstva, tražila se potvrda dvije trećine zastupnika. Prema donesenom Zakonu, Povjerenstvo funkcionira sve do izbora novog.

Vlada će ili raspisati novi javni natječaj i zatim provesti postupak izbora Povjerenstva prema aktualnom Zakonu ili promijeniti taj akt. "Promijenit ćemo Zakon i to je jedan od naših prioriteta", izjavio je šef SDP-ovog Kluba Igor Dragovan.

Novi list neslužbeno doznaje kako bi ovaj problem trebao biti na dnevnom redu današnje vladine koordinacije za unutarnju politiku. Najvjerojatnije će se vratiti staro zakonsko rješenje prema kojem je Povjerenstvo vodila parlamentarna oporba. Do izbora novog Povjerenstva petero članova istog i dalje će primati mjesečne naknade u visini 2.200 kuna.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika