07.01.2012. / 10:42

Autor: Hina

Pupovac:

Postignut dogovor o manjinskim pravima

"Postigli smo dogovor u vezi pitanja manjinskih prava, povratka izbjeglica, razvoja povratničkih sredina, integracije manjina - što smo ugradili u program vlade i to čini 7-8 posto sadašnjeg ukupnog programa vlade", kazao je Pupovac

Photo: Davor Puklavec/24sataPhoto: Davor Puklavec/24sataPredsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je s premijerom Zoranom Milanovićem i drugim čelnicima Kukuriku kolacije postignut dogovor o pitanju manjinskih prava.

"Postigli smo dogovor u vezi pitanja manjinskih prava, povratka izbjeglica, razvoja povratničkih sredina, integracije manjina - što smo ugradili u program vlade i to čini 7-8 posto sadašnjeg ukupnog programa vlade", kazao je Pupovac u razgovoru za današnji broj Novog lista.

Drugo je, dodao je, "participacija SDSS-a u tijelima vlasti u ministarstvima na razini pomoćnika ministara i voditelja pojedinih odjela te suradnja u Saboru. Treće su promjene izbornog zakonodavstva da bi se izbjegli segregacijski uvjeti za manjine na biralištima", izjavio je potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

Na pitanje što je najbitnije u tom dijelu programa vlade, Pupovac je odgovorio kako je to naslijeđe onoga što se odnosi na povratak izbjeglica i nastavak rada na donatorskoj konferenciji koja bi trebala biti organizirana u proljeće pod pokroviteljstvom Europske komisije, UNHCR-a, OESS-a.

Istaknuo je da Hrvatska temeljem toga dobiva značajan novac za povratak izbjeglica i revitalizaciju područja koja su bila zahvaćena ratom, od istočne Slavonije pa do Knina.

U vezi s pitanjem stanarskih prava Srba u Hrvatskoj, Pupovac je podsjetio da je taj proces zbrinjavanja pokrenula prošla vlada te da je to sastavni dio naših obveza u poglavlju 23. pregovora s EU. "Zbog toga je ova donatorska konferencija važna da pomogne Hrvatskoj da te probleme riješi. Ljudima su još uvijek cijene otkupa preskupe", ocijenio je.

Pupovac je istaknuo važnost da "Srbi i druge manjine kroz obrazovnu i kulturnu politiku te politiku sjećanja vrate u sastavni dio nacionalne politike".

Na pitanje kakvi su njegovi sadašnji odnosi sa Zoranom Milanovićem i koliko vjeruje u uspjeh nove vlade, odgovorio je da odnosi predstavljaju kvalitetan radan i sadržajan politički posao u kojem Milanović može računati na njegovu i na podršku SDSS-a.

"Volio bih da se vladi lijevog centra po drugi ili treći put ne događa da u najdelikatnijim momentima treba pronaći spasonosne odgovore za Hrvastku. Bilo je to 1990., drugi put 2000., treći put 2011. Iako su te okolnosti i godine različiti, po razmjerima tereta i po razmjerima opterećenja su nesumnjivo usporedive", kazao je Pupovac. Smatra da je vlada dobila mandat u najnepovoljnijem trenutku za Hrvatsku općenito. Objasnio je da je to zbog lošeg ekonomskog stanja, izrazite devastacije politike i vjere u nju i zbog izrazitog otuđenja političkog posla iz sfere politike u sferu medija i sferu financijskog kapitala.

"Dvadeset godina smo samostalno gradili zemlju koja će biti članica EU, a danas je ta samostalnost na krhkim nogama, a Unija je u turbuletnim vodama. A Zoran Milanović treba odgovoriti na sva tri izazova i kad bi se manje slagali nego što se slažemo, on bi imao moju podršku. I kad bi imali manje dodirnih točaka s ovom vladom - SDSS i sam pripada lijevoj političkoj sceni - mi bi smo ovu vladu podržavali. To je naprosto nacionalna odgovornost i nacionalni izazov i tu priliku koju imamo nećemo propustiti", kazao je, uz ostalo, Pupovac.

Smatra da će za te izazove trebati ne samo podrška unutar vladajuće većine, nego i neka vrsta druga političke kulture u Hrvatskoj - kulture koja će više biti usmjerena prema dijalogu a manje prema ideološkom sljepilu i političkoj konfrontaciji. Istaknuo je da je u tom smislu govor premijera Milanovića u Saboru bio vrlo dobar, jer nije prozivao nego je pozivao. Ako ostane na tom tragu da poziva i okuplja ono što ima u koaliciji, kaže Pupovac, onda sve ove ozbiljne izazove, ova vlada bi mogla proći bolje nego 1990. i 2000 godine.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 07.01.12. 11:07

suga srpska zna samo daj ,daj ,daj.Zavrijedili su samo tokmak po lobanjici.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.01.12. 12:12

Hristos se rodi.Na veselje Pupovca i njegovih krvnih zrnaca posao i izdašna mirovina zagarantirani.


registracija
13/10/09

branimir, 07.01.12. 12:20

Kakvim pravima? Što im fali i Pupovcu i Radinu..?
Kad će se konačno početi govoriti i o njihovim obvezama?!


registracija
1/3/11

Laudate, 07.01.12. 12:25

I kaže g. Pupovac: "SDSS ...pripada lijevoj političkoj opciji" hoće reći naprednoj i liberalnoj.

Kad se prisjetim 1991-95 nekako mi se čine bliže rigidno fašističkoj nego lijevoj.

Ali kad je HDZ mogao može i SDP u kolo s SDSS-om.

BTW
Alooo novinari, gdje su rasprave o ulasku u EU? Gdje je informiranje naroda?

Ovaj dogovor o manjinskim pravima mogao je čekati još mjesec dana, a sada razgovarajmo o EU?


registracija
1/3/11

Laudate, 07.01.12. 12:34

gđa Pusić je poručila narodu : "Informirajte se prije referenduma." Gdje, kako? Vjerojatno bi trebalo preko novina.
Ali kako kad su novinarima draže afere i seksualne sklonosti nego ozbiljne teme.

Da li novinari ne znaju ili ne smiju? Ne mogu vjerovati da ih ne zanima, i oni su punopravni građani s pravom glasa.
Nešto je trulo u našem novinarstvu.


registracija
27/12/06

Skipp, 07.01.12. 13:01

Ma ovo je nevjerojatno, nije li dotični gospodin do kraja bio vjeran koalicijski partner HDZ-a? A da je na prošlim izborima pristupio SDP-u SDP bi mogao bio formirati vladu i mnoge nedaće bi nas bile zaobišle. Kako ga nije sram?


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.01.12. 14:35

MI smo rat platili, kada će Srbi platiti isto?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.01.12. 14:49

Moto SDSS-a:Lezi lebe da te je...!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.01.12. 14:58

Usput,što će biti s obećanom demontažom HDZ-ove vlasti, jel'te Kukuriku?
Sve ostaje isto kako je HDZ postavio:
Ugovori s Vatikanom,a time i ljubav Crkve,
vjeronauk u školama,a time i ljubav Crkve,
Todorić na slobodi,
Pavić na slobodi,
očijukanje s SDSS-om.
I sad bi kao Hrvatska morala naprijed.Malo morgen.
Moguće je jedino da Čačić neće biti duže slobodan,što i nije nešto dobra vijest za koaliciju.
Možda griješim,ali počeli su jako loše.


registracija
30/11/10

jato, 07.01.12. 15:43

Pitam se samo jedno,...; Žašto su ljudi ginuli??
Gamad koja je postavila balvane i granatirala,njih bi trebalo istrijebiti.
I sad će pitati žašto mrzim Srbe, e pa zato jer sam gledao kako mi prijatelji umiru,a za šta?
Samo stara narodna kaže,; Svaka rit dođe na šekret.
Mi možemo biti susjedi,formalno razgovarati ali se nemožemo družiti, nemožemo skupa slaviti,radovati se, biti bliski, možemo biti na dobar dan i laku noć.
I zato bez obzira na gnjide iz politike,-bilo prijašnje Kradezeovske ili sadašnje crvene nema pomirbe i praštanja za mene.


registracija
1/3/11

Laudate, 07.01.12. 15:50

@lolobrigita
drago mi je čut' da si živa i zdrava, jer da slučajno nisi i da ti treba svećenik ne bi ovako rukama i nogama po Crkvi i Vatikanu.

Neka tebe čile i vesele pa makar vikala protiv Crkve i Vatikana.

Apsolvirali smo temu Crkve, Vatikana, Darwina, evolucije i ne moramo se više oko toga ubjeđivati.
Svatko ima svoje mišljenje.

I ako bih ja pristao da ti promijeniš moje, a ti da ja promijenim tvoje i dalje bismo imali dva, ali s podijeljenim ulogama.
Da skratimo muku, neka ostane status quo.


registracija
6/1/12

horseland, 07.01.12. 16:34

Mislim da su Pupovac i njegova bratija zacementirani u nekim šovenskim klišeima iz 90-ih i da se od njih nisu odmaknuli ni milimetra. Nisu ih bez veze zvali "Tuđmanovim Srbima za po kući". Da li mi, primjerice, smetaju jedan Jovanović ili Milanka Opačić u SDP-a? Apsolutno NE. Dapače. To apsolutno podržavam. Riječ je o kvalitetnim ljudima koji pripadaju jednoj normalnoj građanskoj političkoj opciji. Ali ovi "profesionalni Srbi" iz SDSS-a mi se gade. Imam dojam da su najveći dio njih - profesionalno propalice. Izuzimam Pupovca i Stanimiroviča koji imaju nekakvo građansko zvanje, ali većina ostalih su profesionalni abortusi kojima je "srpski vlak" nekakav profesionalni shortcat i koji ni u jednoj drugoj priči ne bi uspjeli. Usput, toplo preporučujem konske kobasice pripremljene po recepturi Horseland, najbolje konjske kobasice u jugoistočnoj Europi


registracija
2/1/11

prohujalo, 08.01.12. 06:16

pa dragi moji zasto ovu bijedu od Pupovca poistovijecujemo sa svim onima koji su pravoslavne vjeroispovijedi.....to je gnjida kakvim mi u svojoj vlasti imamo na izvoz.....Istome je vrlo dobro, kao sto je i nasima......nebih da podsjecam sve gnjide jos od davne 90-te......
dok nas isti dragi(bivsi premijer) Senader placa jamcevinu od cca 12 mil kuna.......pitam sve Vas koji to posteni Hrvat(osim ako nije clan HDZ-a) ima.....nema cak ni onaj koji radi, a da ne spomenem one koji su penzionisani......
Koliko ima onih koji su vec zreli za penziju, ali jednostavno ne odlaze, jer prosta racunica, nece moci da prezivljavaju sa tim svojim mirovinskim iznosima.....
Zar to nije vise nego sramota, dok u isto vrijeme, najbezvrednije bice ako se bavilo politikom......ne da razmislja o prezivljavanju(to za njih nije problem)
isti razmisljaju kako da dostignu Zapadne bisnismene pa dea se voze u autima od nekoliko mill.eura, isto tako jahtama itd.
ako je to Hrvatska demokracija......pljujem na nju...
isto tako jer to je tema Pupovac....a sta tome fali, dok u isto vrijeme njegovi sunarodnjaci kao i nas narod bitku vode da prezive.....isti taj Pupovac i kompanija su iste te nesretnike natjerali da kao Kurdi neznaju ni pocetak ni kraj.....ali da ne duzim Hrvatski gradani(nije bitno koje nacionalnosti) su zaludeni jos 90-tih, i ta zaludenost traje do danas.....mozda su neki i shvatili gresku, ali politicari su se potrudili da zakonski kazne te njihove zablude......i sve se vrti u krug iz kojeg izlaza nema ni za jedne ni za druge......


registracija
2/1/11

prohujalo, 08.01.12. 06:37

jato
shvacam vase ogorcenje(imam isto iskustvo)
ali i Vi i ja moramo shvatiti da je to bila politika....ljudi nisu krivi i jedni i drugi su radili neke stvari iz straha....najzalosnije je sto politicari na obadvije strane to jako dobro znaju i koristili su nas male kao pijune.....a da ne mislite da branim ovu ili onu stranu.....dosta toga sam se naslusala u nagledala dok sam radila za UN na tim nasim prostorima......vjerojatno bitko od njih ni svijet,ni nasi kao ni njihovi nisu vodili brigu o malim ljudima-njima su u zamisli bile druge igre i kalkulacije......
svijetu da nestane komunizam, Vatikanu da se domogne vlasti i imovinske koristi, nasima imovinska korist......a Srbima(mislim na one iz Srbije ciji su piuni ovakvi kakav je Pupovac) da se skrene paznja sa Kosova......
Konacan epilog: obadvije nacije su gubitnici i katolici i pravoslavci iz Hrvatske......
katolici dobise katolike iz Bosne, Rumunije i Kosova......no commment
a pravoslavci- do dan danas bez pomaka i bez nade u Srbiji i RS.........


registracija
2/1/11

prohujalo, 08.01.12. 06:44

i jos da napomenem- zivim i radim na Zapadu......
i svaki put mi ne da zasmeta, nego i krenem zakonski da rascistim situaciju ako mi netko prigovori da sam stranac......a zasto, zato sto placam porez kao i starosjedioci i bez obzira na moje porijeklo trazim ista prava.......
Vjerojatno je to nesto zasto gledam drugacije na situaciju u Hrvatskoj( premda osobno dozivim da ista nasa Hrvatska zajednica poziva nas da pruzimo otpor necemu.......i ista ta nasa Hrvatska drzava ne pronalazi nista negativno....dok u isto vrijeme pronalazi masu negativnosti prema Hrvatskim pravoslavcima......


registracija
26/10/11

eezy, 08.01.12. 09:46

Ja na to gledam ovako:
Pupovac nije nikakva gnjida. Radi samo ono što bi morali raditi i hrvatski politički predstavnici u drugim državama, napr. u BiH i Srbiji. On kontinuirano i konzenkventno zastupa interese svog naroda. Vrlo je pohvalno i to da sve što radi, radi u okviru političkih mogućnosti.
E, sad, druga su priča Opačićka, Ostojić, Marić zvani " Ne mene, ja sam Srbin!" i onaj kauboj Jovanović ("mnogo" mi se nešto razpištoljio!).
Samo jedna mala digresija:
Zamislite što je to njemu "palo na pamet"! Ukinuti ocijena na polugodištu! Eureka!!! Od tog novog zakona će roditeljima "sunce svanuti". Ne traži rješenja koja bi pomogla da se ukine onaj financijski ubitačni 9. Mjesec, te predloži zakon koji bi zabranio "štancanje" novih udžbenika skoro svake godine, što onemogućuje roditelje da kupuju polovne školske knjige, te da mladja djeca naslijede iste od starijih braće i sestara. Još jednom, bravo Jovanoviću!!! Uvijek se pitam što će im ono "socijalna" u imenu stranke?

Ponovo na temu.
Elem, ovi gore nabrojani su za mene prave gnjide. Uvukli se podmuklo u hrvatske stranke pa sada licemjerno, sve za dobrobit hrvatskog naroda, blate, optužuju i opstiniraju sve što je većini (predpostavljam) Hrvata sveto.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika