Objavljeno u Nacionalu br. 422, 2003-12-16

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Mladen Pleše prešao u Globus

Sram bilo tu Republiku, fuj, fuj, i svaka čast finim ljudima koji to znaju reći ne samo ljepše, ne samo na televiziji, nego i pravom čovjeku, onom čije 53. pojavljivanje u lisicama uskoro očekujemo, sa skromnom radošću koja priliči ovim blagdanskim danima. Merry Christmas, mr. Kutle, Tutle i Mutle, sa željom da ga provedete na slobodi.

Ivan StarčevićIvan StarčevićFORUM
Utorak, HRT 1,
Kaktus

Kad gostuje famozni «čovjek u lisicama» i navodno neprikosnoveni vlasnik novinskog giganta (kaže da se zove Ninoslav Pavić), onda voditelj nikako ne bi smio biti Tihomir Ladišić, jer Ladišićeva žena, gđa Đurđica Klancir, zarađuje svoj novinarski krušac kod istog tog čovjeka u lisicama. Riječ je o tipičnom sukobu interesa, ali HRT tradicionalno nema vremena ni osjetljivosti za sitnice. Stoga će Ladišić uvijek u emisiju pozivati šefa svoje žene.
Večeras je čovjek u lisicama, tj. čovjek koji Ladišićevoj ženi daje plaću, Ladišiću stoički priznao da je njegova slika, s josipama lisicama na rukama, u «Nacionalu» dosad objavljena pedeset i dva puta i da to nije ugodno. Kao što se već uči u povijesti novinarstva, Pavić i njegov neugodni modni detalj (lisice) prvi put su objavljeni prije tri godine, u prvom broju dnevnog lista «Republika», u povodu otvaranja afere Grupo. Marljiviji studenti potražit će i naći Račanovu zaštitničku izjavu iz tih dana da treba zaustaviti «medijski rat». Štovanom Ladišiću se služenje kod Račana (glasnogovornik SDP-a za trećesiječanjske izbore) toliko usjeklo u pamćenje i urezalo u memoriju, da je večeras upotrijebio istu magnetski privlačnu sintagmu (medijski rat) kao i Račan, tek toliko da bi se čovjek u lisicama osjećao udobnije. Kako su u studiju večeras sjedili sve sami urednici, što glavni što sporedni, vladala je atmosfera neviđene tolerancije, kako već biva kad glavni neprijatelji slobode medija (rečeni urednici) raspravljaju o istoj. Naravno da susretljivi Ladišić nije spomenuo najvažniju stvar (tko je vlasnik), ali čemu da se žalimo kad je Nacionalov urednik i potpredsjednik Mladen Pleše imao senzaciju daleko veću od tričavog razotkrivanja pravih vlasnika kojekakvih novina. Obzirni čovjek Pleše, objavljujući u izravnom prijenosu svoj definitivan prijelaz iz Nacionala u Globus, učinio je to na način koji nije remetio stupanj vlage u zraku: i on se složio s Ladišićem i Pavićem da je Pavić čist kao sunce i da su takvi sramni medijski ratovi, kao Republikina afera Grupo, danas iza nas. Sram bilo tu Republiku, fuj, fuj, i svaka čast finim ljudima koji to znaju reći ne samo ljepše, ne samo na televiziji, nego i pravom čovjeku, onom čije 53. pojavljivanje u lisicama uskoro očekujemo, sa skromnom radošću koja priliči ovim blagdanskim danima. Merry Christmas, sa željom da ga gg. Kutle, Tutle i Mutle provedu na slobodi.

...ZNAKOVI VREMENA
Srijeda, HRT 1, 21.39
Kaktus

Kod Bilića su gostovali jedna majka iz SOS dječjeg sela i jedan svećenik. Gosti i gostoprimac Bilić toliko su se zavezli u uobičajene razgovore o svemu i svačemu, da je iz režije na naše ekrane morao stići potpis «tema emisije ljubav, solidarnost i bešćutnost». Ako bismo se upitali što uz ovo sveto dvojstvo radi alogična «bešćutnost», uletjeli bismo u Bilićevu zamku, tj. u raspravu o ni o čemu. Zato se mi držimo konkretnog i hvalimo Bilićeva popa koji je večeras, upaljačem na kojem su velika slova «HDZ», užgao svijeću u čast pokojnog predsjednika Tuđmana. Ni to Biliću nije bilo dovoljno, nego je na kraju pustio HDZ-ovca da pjeva očenaš i tim je malim disidentskim počastima završena ova emisija iz koje je jasno da će Sanaderu i njegovima biti užasno teško ovladati HRT-om, bar dok je Bilić tamo čovjek od utjecaja. Ironijom sudbine na današnji dan, dan smrti Franje Tuđmana (kojemu je škrta rodbina platila oglas samo u «Večernjem»), slučajno je i Međunarodni dan prava čovjeka, tako da možemo svi slaviti, a ne samo mantijaši i urednici.

GLAMOUR CAFE
Subota, HRT 1, 22.00
Kaktus

U prilogu prvom, odnekud s južne francuske obale, vidimo da se daleko putovalo u smislu fizičkom i još dalje dospjelo, u smislu inovacija gramatičko-logičkih. Priča neki striko Svilanovoj mladoj strini da je bio u američkoj državi Utah. On tako priča na engleskom, a na dnu ekrana piše da je bio u «Uti» i da je došao u «Utu». Ovaj novi bljesak ignorancije tim je draži jer dolazi iz emisije u kojoj je večeras loše prošao i jedan Karel Gott, za kojeg je suvereni snob zvan Nensi Profaca podrugljivo ustvrdio, izravno iz središta Praga, da je «ovaj gospodin osvojio nagradu po 21. put». Ako se već nema opće kulture (a kod Svilana i društva toga žalosno fali), onda je stvar kućnog odgoja i profesionalnosti (čega također žalosno nedostaje kod svilenih buba) da se u sekundi isprinta s interneta nešto o gospodinu koji je prodavao i prodaje milijunske naklade i koji nije samo pjevačka zvijezda kod glupih i zatucanih Čeha, što nam snobovska blentavost urednika i suradnika gljamurkafeja želi sugerirati. A kad smo već kod buba, onda je možda i maloj Profaci jednom davno o pčelici Maji pjevao Karel Gott, ali ni ona ni njen urednik i sjajni bubac Svilan nisu tada znali da će postati novinari, pa se nisu trudili zapamtiti.

SPORT DANAS
Subota, HRT 1, 23.15
Kaktus

Vjerovali ili ne, ukidanje Trećeg programa sportski novinari HRT-a odlučili su proslaviti audicijom. A možda Saša, Viki, Željko, Božo, Jura, Neven, Tomislav, Mićo, Boris, Bruno, Mirna i Slavko (i još šačica honoraraca) pate od usamljenosti na radnom mjestu, možda Sušec konačno odlazi u mirovinu, bilo kako bilo, raspisana je audicija, pa na zaslonu (elektroničkom širclu) piše: «Volite li sport i želite li se okušati u dinamičnom poslu sportskog reportera, prijavite se na audiciju za novinara-suradnika u Sportskom programu Hrvatske televizije. Uvjeti – VSS društvenog smjera ili najmanje 4. godina fakulteta. Prijave na broj telefona 016342302».
Tekstu nema prigovora, osim da bi bilo pošteno navesti i treći uvjet, ali formuliran tako da izgleda kao poželjan cilj. Umjesto «želite li se okušati itd.», trebalo je napisati istinu: želite li izgledati kao Željko Vela, kao Mićo Dušanović itd., nazovite.
A možda je cijela ova sprdačina od audicije, zapravo prvi ozbiljan pokušaj da se s OTV-a na HRT domami onaj genij i srodna duša koji je u subotu prijepodne, i navečer u reprizi, prenosio utakmicu Milano – Boca Juniors.
Dok grad bruji o čovjeku koji ne zna apsolutno ništa, čak ni to da Brazilijanci imaju na dresovima svoje nadimke, a ne puna imena, u sobi Sportske redakcije HRT-a zadovoljno trljaju ruke. Konačno netko tko može naciju iznervirati više od svih nas zajedno. Čovječe, daj nazovi 6342302 i dolepršaj u svoje jato, čekamo te željno.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 12.00
Kaktus

Stari ljevičar i naš predsjednik države ide u svoj treći posjet Rusiji, što je za današnje tv urednike dovoljno da mu se dive kao nekad nekom drugome. A kome, e to ćete lako pogoditi iz najave da će na susretu dvojice predsjednika biti riječi («o jačanju gospodarske suradnje, o bilateralnoj suradnji i) o aktualnoj situaciji u svijetu». Formulacije toliko dirljivo slične onima iz doba djelovanja osnivača pokreta nesvrstanih, da im čovjek nema srca išta zamjeriti. Naravno da je ključno ono «o aktualnoj situaciji u svijetu» i naravno da je baš to nestalo iz svih kasnijih verzija vijesti. Na taj smo način mi mali gledatelji osiromašeni za daljnje fantaziranje o Putinu koji se savjetuje s Mesićem, a bilo je tako lijepo.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Kaktus

Kći pokojnog Fabijana Šovagovića sama se požalila voditelju na tretman koji doživljava. Postala je članica jedanaesteročlanog programskog vijeća HRT-a i svi joj se ulizuju i zovu je u razne svoje emisije, ali njoj se to gadi, pa je danas nastupila samo u dvije. Kod Stankovića smo joj gledali u dušu, a u «Od pet do sedam» u ormar i sad stvarno ne znamo što je bilo zanimljivije, njene riječi ili stvari. Do skorog viđenja.

FOTOGRAFIJA U HRVATSKOJ:
PAVO URBAN
Nedjelja, HRT 1, 15.15
Četiri vijenca

Mladi dubrovački fotograf Pavo Urban poginuo je 6. prosinca 1991. godine, slikajući bombardiranje svojeg grada. Dubrovnik, ni za vrijeme gradonačelnice Šuice, još nije postavio malenu spomen-ploču na mjestu njegove pogibije, ali i nezahvalni Grad bolji je od Hrvatske televizije koja je danima, i još na dan današnji, najavljivala da će pustiti emisiju o Pavi Urbanu. Umjesto nje, prikazana je stvar o fotografiji u Varaždinu u 19. stoljeću, a mudri urednici nisu je imali vremena čak ni ažurirati, pa danas, u 21. stoljeću slušamo poučni tekst o devetnaestom stoljeću kao «prošlom stoljeću», ali mi smo strpljivi.

OSVAJANJA LJUDEVITA POSAVCA
Nedjelja, HRT 1, 21.10
Četiri kaktusa

Velika je nepravda da ovo ima samo sedam nastavaka, jer iskustvo nas uči da je tajna u ponavljanju. I najgora smeća (Kapelski krijesovi, npr.) postajala su nakon sedam repeticija podnošljiva roba za razmažene i kult za prostu svjetinu koja je Jastrebu i društvu slala pisama na vreće. Kako svako pravilo ima iznimaka, čini nam se da ovoj seriji ne bi pomoglo ni emitiranje u sedamdesetsedam nastavaka. Autor Tomislav Radić uspio je u tome da se po dvadeset minuta ne događa apsolutno ništa, osim katastrofalne glume svih sudionika, pa je prava šteta što ovaj skandal nije emitiran ranije, kako bismo na vrijeme otvrdnuli na sva buduća iznenađenja koja draga nova vladajuća stranka sprema.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika