10.01.2012. / 14:37

Autor: Hina

Video: U stampedu na sveučilištu pregažena jedna osoba

Jedna je osoba smrtno stradala, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno u stampedu koji je nastao u utorak kada su se studenti pokušali prijaviti za upis na Sveučilište u Johannesburgu, što je, prenosi Reuters, odraz očajničkih težnji siromašnih mladih stanovnika Južnoafričke Republike za obrazovanjem.

Foto: ScreenshotFoto: ScreenshotJedna je osoba smrtno stradala, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno u stampedu koji je nastao u utorak kada su se studenti pokušali prijaviti za upis na Sveučilište u Johannesburgu, što je, prenosi Reuters, odraz očajničkih težnji siromašnih mladih stanovnika Južnoafričke Republike za obrazovanjem.

Tisuće potencijalnih kandidata danima su stajale u redovima, aplicirajući za stipendiju i besplatno školovanje. Država je za njih osigurala 800 mjesta. Većinom je riječ o učenicima iz vrlo siromašnih obitelji s najvišim ocjenama postignutim na državnim ispitima, relevatnima za upis u visoke škole.

Mogućnost upisa postoji već nekoliko tjedana, no brojni siromašni studenti nemaju pristup internetu i nisu uspjeli podnijeti molbu putem internetskih stranica. Do naguravanja je došlo u trenutku kada su studenti, zadnjega dana upisa, nagrnuli u studentsku referadu, nastojeći predati svoje molbe.

"Do ovoga je doveo očaj među brojnim studentima. Upis na fakultet oni vide kao svoju jedinu šansu", objasnila je profesorica na Sveučilištu Wittwatersand Ruksana Osman.

Smrtno je stradala majka jednog od potencijalnih kandidata, koja je čekala umjesto svog djeteta u redu. Najmanje tri osobe teže su stradale. U Južnoafričkoj Republici nezaposlenost među mladima iznosi 50 posto. Mnogi izlaz iz siromaštva i bolju budućnost vide u obrazovanju.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika