10.01.2012. / 15:30

Autor: Nacional.hr

'Na HTV-u se krše pravila novinarskog izražavanja i struke'

Nakon odgledane emisije i svega što je u njoj rečeno dobija se dojam kako je gospođu Pukanić, koja još nije niti pokopana, HRT -prije svega nedostatkom uredničke intervencije Petra Vlahova koji nije pokazao da mu smeta bilo što od izrečenog, javno ukopao, ponizio i omalovažio

Elizabeta GojanElizabeta GojanPredsjednica IO HND-a pri HTV-u, Elizabeta Gojan, priopćenjem je upozorila javnost i medije kako se na HTV-u krše pravila novinarskog izražavanja i struke.

"Način na koji je HRT, kao javni servis, a posebice emisija „In medias res", autora i urednika Petra Vlahova, javnosti predstavila temu smrti Mirjane Pukanić krajnje je neetičan i neprofesionalan.

Podsjećamo, pokojna Mirjana Pukanić nije bila javna ličnost, ona je, ne svojim izborom, to postala te kao i svaki građanin ima pravo na privatnost i dostojanstvo.

Nakon odgledane emisije i svega što je u njoj rečeno dobija se dojam kako je gospođu Pukanić, koja još nije niti pokopana, HRT -prije svega nedostatkom uredničke intervencije Petra Vlahova koji nije pokazao da mu smeta bilo što od izrečenog, javno ukopao, ponizio i omalovažio.

Jedno je zanimanje javnosti za određenu temu, a sasvim drugo zadaće su javnog servisa koji, s obzirom na način financiranja ne bi smio podleći sveprisutnom žutilu i senzacionalizmu. Nikakav argument gledanosti ne može opravdati javno mrcvarenje, štoviše linč lika i djela pokojne Mirjane Pukanić kojemu smo sinoć svjedočili .

U eri najava otkaza i ukidanja emisija čiji sadržaj itekako opravdava ciljeve i zadaće javnog servisa (primjerice „Euromagazin", „Oko globusa", „Animatik"....) novi projekti koji su najavljivani kao oni koji bi trebali „popraviti" „relevantnost pojavnosti HRT-a" (citat: glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević), pokazali su se ne samo kao potpuni promašaji već su i profesionalno sramotni.

Kako je jasno da nema nade da će vodstvo kuće povući odgovarajuće poteze, ovo je još jedno svjedočanstvo javnosti o stanju javnog servisa i još jedno upozorenje Ogranka HND-a na HTV-u", stoji u priopćenju koje je u ime HND-a na HTV-u potpisala predsjednica Elizabeta Gojan.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 10.01.12. 23:04

Goran Rotim: Šokiran sam i ne mogu vjerovati

Smatrate li Vi, gospodine Rotim, da ste se ponijeli neprofesionalno?

"Danko i ja smo zajedno odgovorni za ovo, i 100% smo uvjereni da smo novinarski sve odradili korektno i profesionalno. Vijest smo primijetili na Indexovom potralu oko 18.00h, i do 19.20h, smo skinuli snimku s interneta, kontaktirali Matiju Babića, Vesnu Pusić, Milorada Pupovca, Ratka Mačeka, Ivicu Račana i Žarka Puhovskog. Kontaktirali smo i Ured predsjednika, odakle nam nije demantirano da je snimka autentična. Dakle, sve što se moglo skupiti skupili smo, te, nakon što smo zaključili da je sav potreban novinarski posao odrađen, objavili smo vijest. To smo sve napravili bez ikakvih političkih i politikantskih primjesa."

Dakle, ne biste se složili da ste temi pristupili senzacionalistički?

"Gledajte, mislim da tu o senzacionalizmu nema govora. U kasnijoj obradi teme se moglo dublje ulaziti u stvar, ali prva vijest koju smo objavili bila je takva kakva je bila, i mi smo ju obradili korektno i profesionalno, bez želje da ulazimo u druge aspekte teme, kao što su tajming pojave vijesti, senzacionalizam koji bi se iz nje razvio, treba li ili ne treba govoriti o tome tko je vijest dostavio Indexu i sl."

Kako se osjećate oko svega ovoga?

"Šokiran sam i ne mogu vjerovati. Posebno ne mogu vjerovati da se 2006., u jednoj demokratskoj državi koja prije ili kasnije treba ući u EU, suspendira novinare zato što su objavili vijest. Jer to je sve što smo napravili, objavili smo vijest."

Vijest za koju ste smatrali da ju javnost treba čuti?

"Točno tako. I, iskreno rečeno, mislim da bi bilo ludo od nas da ju nismo objavili. Rado ćemo pristupiti Etičkom povjerenstvu, jer to je, na kraju krajeva, sud kolega. I uopće ne sumnjam da će se ispostaviti da smo se ponijeli etički i profesionalno"

Imate li što reći za kraj?

"Da, i ja sam kao i Danko, dobio potporu svih kolega koji su mi se javili, što me dodatno hrabri, iako i sam znam da ništa krivo nismo napravili"

Intervju je ovo s Rotimom nakon objave Mesićeva govora iz Australije a nakon kojeg je Mesič posmicao ovaj dvojac.

U slučaju Šprajca pak Mesić veli:

"Javna televizija, a HTV to jest, ili bi barem trebala biti, morala bi biti ogledni primjer za služenje interesima građana i najšire društvene zajednice, a ne poligon za ispoljavanje paranoidnih konstrukcija frustriranih pojedinaca koji bi željeli uzurpirati ulogu suca i arbitra nad slobodnim novinarima".

Dakle, kad javna TV objavi nešto što kompromitira Mesića - nedvojbeno istinitu i autentničnu snimku njegovog primitivnog proustaškog ispada u Australiji - onda se smjenjuju urednici, jer se "nisu konzultirali s nadređenima, vijest nije dovoljno provjerena, tendenciozna je.

Kad javna TV pokušava kompromitirati, preko Tuđmana, domovinski rat kao paravan za pljačku (što je kod nekih kojima su se gubili čekovi za obranu Hrvatske, doduše, i bio slučaj) - onda se ne mijenja urednik, nego programsko vijeće koje ga je suspendiralo.

Dosljednost, ali onakva na kakvu smo od Mesića već dulje vremena navilki.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika