11.01.2012. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Dobri poslovi hrvatskih poduzetnika

"Prve isporuke trebale bi biti tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora", najavio je poduzetnik koji je 2005. godine počeo proizvoditi male traktore

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNekoliko hrvatskih tvrtki su ovih dana sklopile niz izvoznih ugovora sa stranim kupcima, piše Večernji list.

Ugovore je među ostalim sklopila Eurocabel Groupe s austrijskom tvrtkom Meinhart Kabel i njemačkom Faber Kabel vrijedne 70 milijuna eura. Ovo partnerstvo osigurava gotovo sigurnu prodaju ukupnih godišnjih proizvodnih kapaciteta poduzeća. Iz tvrtke su priopćili kako su za 2012. godinu predviđeni prihodi od milijardu kuna.

Dodajmo kako su hrvatske tvrtke iz Preloga, Donjeg Miholjca i Bjelovara dogovorile višemilijunske poslove s cipelama, traktorima i prikolicama za konje. Poduzetnici najavljuju otvaranje novih radnih mjesta, sveukupno će se zaposliti više od 300 novih radnika. Badel 1862 bi trebao potpisati ugovor o 'joint venture' poduzeću s kineskom tvrtkom Tadee Holding Group Co. Ltd.. Udruživanje dviju tvrtki omogućit će Badelu 1862 aktivno uključivanje na kinesko tržište s vinima i jakim alkoholnim pićima.

Dubrovačka kompanija Trames potpisala je pak ugovor vrijedan 200 milijuna dolara. Tvrtka još traži partnere i najavljuje raspisivanje natječaja za 3000 građevinskih radnika, koji bi trebali brinuti za nadzor i projektiranje Bisera Sammare, potpuno novog grada u Iraku. Pod unosne poslove spadaju i gradnja najveće hrvatske solarne farme u Orahovici, gradnja francuske tvornice cipela Arche u Koprivnici, francuski biznis Palme s ljesovima te Viaduktovi poslovi u Libiji teški više od 130 milijuna eura.

Stjepan Hittner, vlasnik tvornice traktora Hittner iz Bjelovara, dogovorio je prodaju tisuću malih poljoprivrednih traktora iračkoj tvrtki koju zastupa poslovni čovjek Abdul Rahman. "S iračkim smo partnerima u kontaktu nekoliko mjeseci, a sada smo to i konkretizirali", rekao je Hittner. Istaknuo je kako bi ugovor trebao biti potpisan u idućih mjesec dana, a vrijednost posla iznosi oko 10 milijuna eura. "Prve isporuke trebale bi biti tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora", najavio je poduzetnik koji je 2005. godine počeo proizvoditi male traktore.

Predrag Banda, poduzetnik iz Donjeg Miholjca, prizvodi prikolice za prijevoz konja. "Za 12 dana na brod moram ukrcati još jedan novi, potpuno drukčiji model. Vijest mi je javio naš njemački partner, ali ne znam točno za koga ću ih u Dubaiju raditi, znam samo da nije policija", kazao je Banda, koji je biznis pokrenuo prije 12 godina. Godišnje izradi oko 120 prikolica, ali ni jedna ne završi u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 11.01.12. 17:06

Ako u to nisu uključeni bjelosvetski muljatori, i sve to bude uredno plačeno, moglo bi na kraju tunela ipak biti svijetlost a ne nadolazeći vlak!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika