12.01.2012. / 11:30

Autor: Nacional.hr

Hrvatska u društvu Gane i Gvatemale

Hong Kong i Singapur zauzeli su prvo i drugo mjesto slobodnih zemalja 18-ti put zaredom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaThe Heritage Foundation i Wall Street Journal proveli su istraživanje Indeks ekonomskih sloboda za 2012. godinu. Hrvatska se našla na 83. mjestu od 179 svjetskih zemalja koje su uključene u istraživanju.

Ekonomski stručnjaci iz think tank nevladine organizacije The Heritage Foundation ocijenili su Hrvatsku s ocjenom ekonomske slobode 60,9 od ukupnih 100 bodova koji predstavljaju ideal. Naša zemlja tako je svrstana u red umjereno slobodnih ekonomije svijeta i nalazi se u društvu Mongolije, Gvatemale, Gane i Burkine Faso. Hrvatska je za razliku od prošle godine pala za jedno mjesto.

Hong Kong i Singapur zauzeli su prvo i drugo mjesto slobodnih zemalja 18-ti put zaredom. Slijede Australija, Novi zeland i Švicarska. Kanada je šesta i spada u skupinu većinom slobodnih zemalja, nakon nje nalaze se Čile, Mauricijus, Irska i SAD. Posljednja mjesta zauzimaju Kuba, Zimbabve i Sjeverna Koreja.

Od susjednih zemalja Mađarska se nalazi na 49. mjestu, Slovenija na 69. mjestu, Austrija na 28. mjestu, Crna Gora na 72. mjestu, Makedonija na čak 43. mjestu. Slabije od Hrvatske su Srbija na 98. mjestu te Bosna i Hercegovina na 104. mjestu.

Stručnjaci svoje istraživanje temelje na učenju i ekonomskim zakonima koje je ustanovio Adam Smith u svojoj knjizi 'Bogatstvo naroda'. Indeks obuhvaća deset ekonomskih sloboda od prava na vlasništvo do poduzetništva.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 12.01.12. 16:57

ekonomska sloboda= sloboda jaceg nad slabijim.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika