16.01.2012. / 13:02

Autor: Deutsche Welle

Kriza austrijskih banaka: Ekonomski kolaps na Balkanu?

Zbog nestabilnosti eura i financijske krize pojedine austrijske banke razmišljaju o povlačenju kapitala iz istočne i jugoistočne Europe. Za pojedine od tih zemalja to bi značilo potpuni kolaps gospodarstva.

Austrijske banke 'vladaju' BalkanomAustrijske banke 'vladaju' Balkanom"Od projekata na istoku i jugoistoku Europe austrijske banke su posljednjih godina profitirale u velikom stilu. Sada se ti projekti pretvaraju u rizične poslove čije je krajnje rezultate teško proračunati", kaže stručnjak za financije Sveučilišta u Klagenfurtu, profesor Gotfrid Haber. Menadžmenti velikih austrijskih banaka postaju nervozni, dodaje on, a njihova najveća briga su krediti koje su ove banke podijelile na jugoistoku Europe, a koji bi, u najgorem slučaju, mogli ostati nenaplaćeni.

Da je strah od ovakve vrste scenarija opravdan, govori činjenica da već sada veliki broj domaćinstava u Rumunjskoj i Mađarskoj, nije u stanju vraćati rate za kredite koje su podigli. U posebno teškom položaju su domaćinstva koja su kredite podigli u stranim valutama, najčešće u švicarskim francima, a takvih je čak 70% svih kredita koje su austrijske banke izdale na istoku i jugoistoku Europe. Dodatno je neizvjesna i stabilnost samog eura, tako su zbog mogućeg porasta inflacije ugrožena i domaćinstva koja imaju kredite i u, barem do sada, stabilnom euru. „Sve skupa", kaže Haber „to je više nego dovoljan razlog za nervozu".

Austrijske banke izdale najveći broj kredita

U zemljama istočne i jugoistočne Europe austrijske banke trenutno imaju ukupno 300 milijardi eura izdanih kredita. Nijedna druga zemlja nije u bankarskom sektoru u toj mjeri zastupljena u ovom dijelu Europe kao Austrija. Austrijske banke bile su među prvima koje su se nakon pada Berlinskog zida angažirale u novonastalom gospodarskom prostoru, u kom se događala tranzicija sa socijalističkog na kapitalistički sistem. Tada je gospodarstvu istočne i jugoistočne Europe bio potreban novac, austrijske banke su ga skupo posuđivale, te tako pravile veliki profit. No, tada je i samo gospodarstvo u tom dijelu Europe bilježila porast, tako da rizik u koji su se banke upuštale nije bio prevelik, kaže viceguverner Austrije nacionalne banke, Wolfgang Duhacek. „Austrijske banke su nakon pada Berlinskog zida reagirale dinamično, ali se integracija istočne i jugoistočne Europe u kapitalistički sistem nije dešavala samo na financijskom sektoru već i u gospodarstvu općenito, tako da ne bih rekao da su banke bile pohlepne, već da je to bio sasvim normalan proces", kaže Duhacek.

Ono što se sada ispostavlja kao problematično, je činjenica da su pojedine banke izdale kredite u dva puta većem iznosu nego što su same imale u pokriću, a što bi sada moglo biti relevantno i za sve austrijske porezne obveznike, kaže profesor Gottfried Haber. „Sve banke o kojima je riječ imaju garanciju države da ih je ona u kriznim situacijama dužna spašavati. U tom slučaju to bi bilo opterećenje za državni budžet. Angažman banaka koje su radile na Istoku mogao bi skupo koštati ne samo te banke već i sve austrijske porezne obveznike", tvrdi Haber.

Nove odredbe za poslovanje

No, upravo zbog ovoga, Austrijska nacionalna banka je u dogovoru sa bankama koje posluju na istoku i jugoistoku Evrope protekle sedmice donijela nove odredbe za njihovo poslovanje. Najvažnija odredba kaže da banke na stotinu eura koje imaju u pokriću u kreditima smiju izdati samo 110 eura, a druga da se pri izdavanju kredita detaljnije i oštrije mora kontrolirati likvidnost klijenata koji podižu kredit. Vremena u kojima se banke uopšte nisu interesovale za visinu primanja njihovih klijenata i u kojima je bila važna samo vrijednost nekretnine koju su kreditnim novcem željeli kupiti, definitivno su prošla, kaže viceguverner Austrijske nacionalne banke Wolfgang Duhacek. „Mislim da su banke svjesne rizika kojeg sa sobom nosi trenutni razvoj situacije u financijskom sektoru, i znam da povlače poteze koji taj rizik svode na minimum", kaže Duhacek.

O problemima sa kojima se susreću, u međuvremenu javno govore i same banke. Menadžment banke BankAustria kaže kako banka obustavlja ekspanziju na jugoistok Europe, Erste banka govori o „štednji na Istoku", u Hypo banci kažu da će ponovo trebati pomoć države, dok u menadžmentu Raiffaissen banke već otvoreno govore o povlačenju sa tržišta pojedinih zemalja na jugoistoku Europe.

Međutim, potpuno povlačenje austrijskih banaka iz zemalja istočne i jugoistočne Europe za neke od tih zemalja bilo bi katastrofalno, kaže profesor Gottfried Haber, jer bi moglo dovesti i do potpunog kolapsa gospodarstva tih zemalja. S tim u vezi, ovaj stručnjak navodi kako bi ponovo trebalo razmisliti o idejama Bečke inicijative, koja je pokrenuta za vrijeme financijske krize početkom 2008. godine. Tada su se predstavnici velikih austrijskih banaka dogovorili kako neće povlačiti kapital sa istoka Europe, te da će se na tom području uzajamno podržavati, kako bi prebrodili krizu i dugoročno nastavili sa ostvarivanjem profita. Sa ovom idejom slaže se i viceguverner Austrijske nacionalne banke Wolfgang Duhacek. „Ne bih rekao da je potrebna nova inicijativa slična Bečkoj inicijativi iz 2008. godine, ali mislim da je u interesu i svih banaka i svih austrijskih poreznih obveznika da se pridržavamo pokoje odredbe tadašnje Bečke inicijative".

Autor: Emir Numanović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika