Objavljeno u Nacionalu br. 432, 2004-02-24

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

ISTINITA PRIČA O AUSTRALSKOM ODMETNIKU

Biografski krimić 'Chopper' proslavio je australskog Hrvata Erica Banu, izvrsnog u ulozi stvarnog australskog bandita koji se i sam pojavljuje u DVD dodacima

Dean ŠošaDean ŠošaSve veselija situacija na domaćem DVD tržištu dovela je do toga da su se posljednjih mjeseci u hrvatskim videotekama pojavila čak tri relevantna ostvarenja australske kinematografije: klasik Petera Weira “Piknik na Hanging Rocku”, izvrsna “Nepravedna igra” Phillipa Noycea i vrlo zanimljivi “Chopper” debitanta Andrewa Dominika. Kako titula jedne od ponajboljih videopremijera proteklih nekoliko godina pripada australskom filmu – briljantnoj “Lantani”, možemo samo poželjeti još češće susrete s ovom pomalo zaboravljenom kinematografijom čiji su prvaci odavno rasuti po Hollywoodu.
Kriminalistička drama “Chopper” bavi se likom i djelom Marka Brandona “Choppera” Reada, najpoznatijeg australskog kriminalca posljednjih 30-ak godina, koji je veći dio života proveo u tamošnjim zatvorima. Iza rešetaka, Chopper je stigao napisati i nekoliko autobiografskih romana (prvi je prodan u nevjerojatnih 250.000 primjeraka) prema kojima je redatelj Dominik napisao scenarij. Štoviše, zlikovac je sudjelovao i u pripremi filma – Eric Bana glavnu ulogu može zahvaliti upravo njegovoj sugestiji, a kako su se proveli Dominik i Bana na Chopperovoj farmi u Tasmaniji možete vidjeti u DVD dodacima!
Neotesani tip koji je navodno ubio 19 ljudi mogao bi se grubo opisati kao kombinacija Robina Hooda i idiota: Chopperove žrtve bili su kriminalci, nepripadanje kriminalnim klanovima donijelo mu je respekt protivnika i javnosti, no u osnovi je riječ o neurotiku. Redatelj Dominik nije želio ispričati zaokruženu priču – Chopperov karakter predstavljen nam je kroz nekoliko zanimljivih i okrutnih epizoda. Da bi nam one itekako ostale u sjećanju, pobrinuo se ponajviše “naš” Eric Bana. Dotad komedijaš u noćnim klubovima i na australskoj televiziji, Bana je odigrao zloglasnog Choppera toliko briljantno da se teško sjetiti nekog suvremenog biografskog filma u kojemu je jedan glumac toliko srastao sa svojom ulogom. Na trenutke smiješan a na trenutke opak, Bana ne igra na “prvu loptu” i ne želi biti “cool”. Njegov Chopper nije ni simpatičan ni antipatičan – nego poput svih takvih tipova nedokučiv i tim više zastrašujući. Premda “Hulk” nije ispunio velika očekivanja, pred Banom je zasigurno velika karijera.
Lijepa budućnost čeka vjerojatno i redatelja Andrewa Dominika. Iako je u rukama imao “vruću” temu kriminalca vještog u manipuliranju medijima, koja ga je lako mogla odvesti u jeftino moraliziranje i pametovanje (sjetite se samo groznih Stoneovih “Rođenih ubojica”), Dominik je snimio skromno, nepretenciozno i zabavno djelce koje posjeduje nešto od one neotesanosti svojstvene svim najpoznatijim australskim filmovima, od “Pobjesnjelog Maxa” do “Divljega koraka”.

CONTINENTAL: DVD+VHS
Chopper, austral. krim. drama, 2000.
R: Andrew Dominik
GL: Eric Bana, Simon Lyndon, Vince Colosino, Kate Beahan
FILM: 2
DVD: 1

SVE ILI NIŠTA
Discovery, DVD+VHS

Hitchcock je izjavljivao kako ga ne zanimaju komadići stvarnosti, jer ne želi ljudima naplaćivati kartu za ono što oko sebe ionako svakoga dana besplatno gledaju. Pitanje je da li bi veliki Hitch nakon filma “Sve ili ništa” njegovog zemljaka Mikea Leigha promijenio mišljenje, no Leighov prikaz užasne svakodnevnice britanske radničke klase toliko je fascinantan da bi se vjerojatno barem zamislio. Možda i ponajbolji film jednoga od vodećih suvremenih britanskih filmaša toliko je superiorno odglumljen da imamo osjećaj kako bi Leighova omiljenog glumca Timothyja Spalla – “Tajne i laži”, “Topsy-Turvy” – i njegove kolege mogli gledati danima.
DVD izdanje filma ne sadrži, nažalost, niti jedan dodatak.

All or Nothing, brit. – franc. drama, 2002. R: MikeLeigh GL: Timothy Spall, Lesley Manville, Ruth Sheen, James Corden
FILM: 3
DVD: 0

PIJANI OD LJUBAVI
Blitz, DVD+VHS

Svi oni kojima se kiša žaba na kraju “Magnolije” činile pretencioznom, nakon “Pijanih od ljubavi” morali bi se zamisliti. Prepun neobičnih kadrova, pomaknutih dijaloga i čudnih raspoloženja glavnoga junaka, četvrti Andersonov film jedno je od većih razočarenja prošle kino sezone. Priča o poduzetniku, njegovih sedam sestara i ženi koju mu pokušava namjestiti jedna od njih šarmantno bi funkcionirala kao jedna od epizoda “Magnolije”, no nema dovoljno “safta” za cjelovečernji film. Nagrada za režiju u Cannesu izraz je poštovanja festivala prema prethodnom Andersonovom radu.
Dvostruko DVD izdanje bizarnije je od samoga filma. Naime, dodaci su malobrojni, audiokomentara nema: sve skupa stalo bi na pola jednoga diska.

Punch-Drunk Love, am. ljubavna komedija, 2002. R: Paul Thomas Anderson GL: Adam Sandler, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman
FILM : 1
DVD: 1

ČETIRI PERA
UCD, DVD+VHS

Indijski redatelj Shekhar Kapur zanimljiv je tip: potomak zemlje koju je Britanija ugnjetavala dok god je mogla proslavio se povijesnom dramom o engleskoj kraljici Elizabeti, da bi potom snimio staromodni ratni spektakl “Četiri pera” u kojemu se divi junaštvu engleskih kolonijalista u Sudanu! Ipak, glavni problem ovoga filma nije u Kapurovu stavu. Pustinja u filmu toliko je lijepa da bi u njoj poželjeli živjeti, no šlampava naracija, karikaturalni likovi i blijede glumačke izvedbe donijeli su filmu, čija je cijena iznosila ogromnih 80 milijuna dolara, u američkim kinima zasluženi fijasko. Kordina “Četiri pera” iz 1939. godine ostaju tako Kapuru nedostižan uzor.
Najzanimljiviji dodatak DVD izdanju filma je redateljev audiokomentar.

The Four Feathers, am.-brit. pustolovno-ratna drama, 2002.
R: Shekhar Kapur GL: Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson
FILM: 1
DVD: 1

DONOVANOV GREBEN
VTI, samo DVD

Nakon “Čovjeka koji je ubio Liberty Valancea” na domaćem DVD tržištu pojavio se konačno i “Donovanov greben”. Dva Fordova remek-djela moraju se naprosto gledati u paketu jer, kako je rekao glasoviti Andrew Sarris, “Donovanov greben” prikazuje raj u koji su otišli Liberty Valance i Tom Doniphon. A njih dvojicu glumili su upravo glavni protagonisti “Donovanovog grebena”, John Wayne i Lee Marvin. Filmovi poput briljantnog “Donovanovog grebena” odavno se više ne snimaju. DVD izdanje je uobičajeno Paramountovo: odlična slika, bez dodataka.

Donovan’s Reef, akc. ljubavna komedija, 1963. R: John Ford; GL: John Wayne, Lee Marvin
FILM: 3
DVD: 1

PAKLENI RED
Continetal film, DVD+VHS

Scenarist suvremenih klasika “L.A. povjerljivo i “Mistična rijeka” Brian Helgeland u “Vraćanju duga” i “Legendi o vitezu” predstavio se i kao vrlo zanimljiv redatelj. Ipak, njegov treći film “Pakleni red” je veliko razočaranje. Tanka priča i izostanak napetosti nisu nešto s čim bi se trebali dičiti natprirodni trileri a i par Ledger-Sossamon bolje je funkcionirao u “Legendi o vitezu”, tako da je fijasko filma u američkim kinima potpuno razumljiv. DVD izdanje donosi nekoliko izbačenih scena i Helgelandov audiokomentar.

The Order/The Sin Eater, am.-njem. triler, 2003. R: Brian Helgeland GL: Heath Ledger, Shannyn Sossamon, Peter Weller
FILM: 1
DVD: 1

POBJEDNIK
UCD, DVD+VHS

Bizarna priča o židovskom snagatoru koji uoči dolaska nacista na vlast postaje zvijezda okultnog berlinskog kabarea prvi je igrani film Wernera Herzoga nakon desetljeća bavljenja dokumentarizmom. I prije sklon naturščicima (slavni Bruno S.), Herzog je napravio dobar posao angažiravši Finca Jouka Ahalu, dvostrukog pobjednika natjecanja za najjačeg čovjeka na svijetu, koji vješto parira raspojasanom Timu Rothu. Unutar Herzogove filmografije “Pobjednik” ne predstavlja revoluciju, no riječ je o sasvim solidnom filmu. DVD izdanje ne sadrži dodatke.

Invincible, am.-njem.-brit.-irska drama, 2001. R: Werner Hrzog GL: Jouko Ahala, Tim Roth, Anna Gouari
FILM: 2
DVD: 0

ISIJAVANJE
ISSA, DVD

Stephen King nije imao ništa protiv Kubrickova “Isijavanja”, no nisu mu se svidjele redateljeve preinake priče i likova. Scenarij mini-serije “Isijavanje” zbog toga je napisao sam. Posao je obavio dobro, kao i redatelj Mick Garriss koji je, sudeći prema audiokomentaru, vrlo inteligentan tip. Forma mini-serije pokazala se u ovom slučaju idealnom za prenošenje opširne Kingove proze na ekran. DVD izdanje “Isijavanja” sastoji se od jednog dvoslojnog i jednog običnog diska a vrijedan dodatak je odličan audio komentar Garrisa, Kinga i ostatka ekipe.

The Shining, am. horor mini-serija, 1997. R: Mick Garris GL: Steven Weber, Rebecca De Mornay, Courtland Mead
FILM: 2
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika