Objavljeno u Nacionalu br. 434, 2004-03-09

Autor: Dean Šoša

DVD /VIDEO

Bio jednom Sergio Leone

Briljantno dvostruko izdanje potvrđuje Leoneov film 'Bilo jednom na Divljem zapadu' kao ponajbolji špageti-vestern svih vremena

Dean ŠošaDean ŠošaPotkraj 60-ih Sergiu Leoneu više se nisu snimali vesterni. Legendarnom debeljku činilo se da je trilogijom “Za šaku dolara”, “Za dolar više” i “Dobar, loš, ružan” iscrpio motiv za bavljenje tim žanrom pa se okrenuo priči o židovskim gangsterima prema kojoj će tek petnaestak godina kasnije režirati “Bilo jednom u Americi”. Srećom, američki producenti nagovorili su ga da snimi još jedan “kaubojac”, “Bilo jednom na Divljem Zapadu”, a kako mu je za buduću trilogiju o rađanju Amerike nedostajao njezin središnji dio, Leone je nekoliko godina poslije režirao i “poluvestern” “Za šaku dinamita”.
Briljantno DVD izdanje filma “Bilo jednom na Divljem zapadu” spada u ona koja možemo jedino beskrajno hvaliti. Priča o tajnovitom harmonikašu (Charles Bronson), poštenom lopovu (Jason Robards), kurvi velikog srca (Claudia Cardinale) i okrutnom ubojici (Henry Fonda) toliko je slojevita da bi se o njoj mogli napisati romani, baš kao i o sjajnog režiji, fotografiji, glazbi ili montaži. Srećom, ovo DVD izdanje spada u ona koja takvu potrebu dokidaju: audiokomentari i popratni dokumentarci toliko su iscrpni da im se ništa ne može dodati.
Glavni “komentator” je izvrsni Christopher Frayling, sveznajući Leoneov biograf. Kako je svaki drugi kadar Leone zamislio kao posvetu nekom klasiku, Frayling sipa iz rukava paralele sa ”Željeznim konjem”, “Tragačima”, “Shaneom” i desecima drugih filmova, otkrivajući usput kako su, primjerice, da bi namamili nezaboravnu muhu, lice Jacka Elama u uvodnom prizoru namazali medom. Društvo mu prave Claudia Cardinale, redatelji Alex Cox i Bernardo Bertolucci i povjesničar Sheldon Hall, no najveća su poslastica kratki i slatki komentari dvojice velikih Leoneovih fanova, danas pomalo zaboravljenih “genijalaca” Johna Carpentera i Johna Miliusa (potonji prepričava kako su se on i Leone zajedno prežderavali). U “ozbiljnijim” dijelovima komentara, sugovornici naginju tumačenju Leoneova filma kao prikaza nestanka herojstva i pobjede matrijarhata, dakle svojevrsne varijacije Fordova “Čovjeka koji je ubio Libertyja Valancea”, a čut ćete puno i o Leoneu kao jednom od prvih filmskih postmodernista. Dobar dio rečenog u audiokomentarima ponavlja se i u dokumentarcima na drugom disku, no daj Bože što više ovakvih ponavljanja!
Jer, složite li se izjavom Toma Gotovca koji je jednom prilikom rekao da – shvatimo li 20. stoljeće kao povijest – klasični Hollywood označava njegovu renesansu, tko vam može biti draži od Talijana koji nije znao engleski a snimio je nekoliko najljepših posveta toj istoj renesansi i osojio u filmskom panteonu mjesto uz bok Fordu, Hawksu i ostalim veteranima.
Distribucija: VTI
DVD
C’era una volta il West/Once Upon a Time in the West, tal.-am.vestern, 1968. R: Sergio Leone GL: Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Gabriele Ferzetti
FILM: 3
DVD: 3

VRANA
MG
DVD+VHS

Najpoznatiji film nesretno preminuloga Bruce Leejeva sina Brandona Leeja- fantastični akcić “Vrana”- na čijem je snimanju Lee junior i poginuo, dolazi nam u DVD izdanju dostojnom obilježavanja desete godišnjice smrti. Priča o rockeru koji se vraća iz mrtvih kako bi osvetio smrt svoje djevojke zvuči i izgleda izvrsno. Među dodacima se nalazi i nekoliko impresivnih izbačenih scena, a najzanimljiviji prilog je polusatni razgovor s autorom stripa prema kojem je film snimljen, Jamesom O’Barrom. Audiokomentar su obavili producent Jeff Most i jedan od scenarista, John Shelby, a vrijedi ga poslušati da bi vidjeli na kolikim ljudi mogu biti egotripovima. Svi su dodaci prevedeni, čak i spomenuti komentar.
The Crow, am. fant. akcijski triler, 1994. R: Alex Proyas GL: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott
FILM: 3
DVD: 3

DRUŽBA PRAVIH GENTLEMENA
Continental film
DVD+VHS

Sjajna dosjetka iz stripa Alana Moorea o literarnim junacima poput Kapetana Nema, Allana Quatermaina i Toma Sawyera, koji se susreću u istoj priči, nije nažalost prerasla u sjajan film. Ipak, poražavajuće kritike koje prate “Družbu pravih džentlmena” redatelja Stephena Norringtona – “Blade” – svakako su pretjerane. Unatoč tomu što je davno prešao sedamdesetu, izvrsni Sean Connery iznio bi na svojim plećima i slabiji film od ovoga. Također, iako je Norrington nikakav redatelj, akcijski prizori nisu nezanimljivi. Dvostruko DVD izdanje je raskošno, kako i priliči ovakvim akcijskim razbibrigama. Zanimljivo, iako disk sadrži dva paralelna audiokomentara, među brojnim brbljavcima ne pojavljuju se ni Norrington ni Connery.

The League of Extraordinary Gentlemen, am.-češ.-njem.-brit. pust. film, 2003. R: Stephen Norrington GL: Sean Connery, Peta Wilson, Stuart Townsend, Jason Flemyng
FILM:1
DVD:3

POGLED S NEBA
UCD;
DVD+VHS

Teško je reći zbog čega je film “Pogled s neba” uopće snimljen, no kada se to već dogodilo, treba primijetiti da i ne izgleda onoliko loše koliko bi se dalo zaključiti iz poražavajućih kritika i kraha filma na američkim kinoblagajnama. Priča o curi iz američke provincije koja se kroz život odluči probijati kao stjuardesa neće vas osobito dojmiti, no začudo, svi glumci su bili iznimno raspoloženi, od simpatične Gwyneth Paltrow u glavnoj ulozi, do sjajnih epizodista Mikea Myersa, Candice Bergen ili Christine Applegate, “Kelly Bundy” iz “Bračnih voda”. U cameo ulogama pojavljuje se čak i veteran George Kennedy, kao i skoro zaboravljeni Rob Lowe. DVD izdanje donosi tek nekoliko kratkih featurettea.
View from the Top, am. ljub. komedija, 2003. R: Bruno Barreto GL: Gwyneth Paltrow, Mark Ruffalo, Christina Applegate, Mike Myers, Candice Bergen

FILM:2
DVD: 1

OSVETNIK
VTI
DVD+VHS

Još od vremena davno zaboravljene “Kuća na putu” u kojoj je ”štemer” Patrick Swayze u džepu imao diplomu profesora filozofije, na filmu nije viđen neprikladniji intelektulac od “doktora arheologije” Stevena Seagala (!?). Sumanuti “Osvetnik” u kojemu “doktor” Seagal rastura azijsku mafiju vraća “zalizanoga reponju” u zaborav. Čini se da je za Seagalovu “mini renesansu”, koja se dogodila prije 2 godine, ipak bio zaslužniji njegov partner iz akcića “Do kraja” DMX, nego on sam.
DVD izdanje, srećom, ne sadrži dodatke.
Out for a Kill, am. akcijski film, 2003. R: Michael Oblowitz GL: Steven Seagal, Michelle Goh, Corey Johnson
FILM: 1
DVD: 0

LOLITA
BLITZ
DVD

Iako ima i onih koji “Lolitu” ubrajaju među Kubrickova remek djela, roman Vladimira Nabokova po mnogima velikom redatelju baš i nije “sjeo”. Da je netko koncem 80-ih rekao da će prema istom djelu bolji film snimiti tada zloglasni Adrian Lyne – “9 i pol tjedana” – , zacijelo bi ga poslali u ludnicu, no to se 1997. i dogodilo. Jeremy Irons ostvario je u “Loliti” jednu od svojih ponajboljih uloga, a prava je šteta što je dražesna Dominique Swan danas gotovo zaboravljena. DVD izdanje “Lolite” sadrži redateljev audiokomentar i devet izbačenih scena.

Lolita, am.-franc. melodrama, 1997. R: Adrian Lyne GL: Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith
FILM: 3
DVD: 2

KUNDUN
UCD;
DVD+VHS

Martin Scorsese se nije proslavio biografijom četrnaestoga Dalaj Lame, no posao mu je od početka bio uzaludan. Naime, da bi filmski junak bio uvjerljiv, mora barem malo u nešto sumnjati i dvoumiti se. Kako je Dalaj Lama jednostavno savršen, Scorseseov je spektakl jednodimenzionalan i dramaturški neinteresantan. Ipak, kad i nije u punoj formi, veliki redatelj izvede pokoju bravuru zbog koje “Kundun” valja itekako preporučiti. Domaće DVD izdanje “Kunduna” od priloga donosi jedino kratki featurette, no ni strano nije ništa bogatije.

Kundun, am. drama, 1997. R: Martin Scorsese GL: Tenzin Thuthob Tsarong, Tenzin Yeshi Paichang, Gyurme Tethong
FILM:2
DVD:0

BORA LEE: U KANDŽAMA VELEGRADA
Continental film
DVD+VHS

DVD izdanje filma “Bora Lee: U kandžama velegrada”, koje sadrži audio komentar trojice redatelja, izbačene scene i dva rana Borina uratka, slobodno možemo proglasiti do sada najraskošnijim izdanjem nekoga domaćeg filma. Antifilm simpatičnog Bore uistinu je jeziv, no svi oni koji ga ozbiljno shvaćaju i pljuju neka se prisjete koliko je naših skupih i “ozbiljnih” filmova izgledalo jednako ovako. Iako diletant, gospodin Ivković iskreniji je filmski zaljubljenik od bilo kojeg dečka s poznatim prezimenom i indeksom Akademije u džepu.

Bora Lee: U kandžama velegrada, hrv. akcijska komedija film, 2003. R: Ivan Ramljak, Mario Kovač, Krešimir Pauk GL: Boris Ivković, Ana Franjić, Mario Kovač
FILM:1
DVD: 2

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika