Objavljeno u Nacionalu br. 845, 2012-01-24

Autor: Ivan Pandžić

HSS u borbi za opstanak

Može li Damir Bajs raskinuti s klijentelizmom HSS-a?

Damir BajsDamir BajsDeset, šesnaest, deset, šest, jedan. Ovaj niz predstavlja broj osvojenih mandata HSS-a na parlamentarnim izborima od 1995. godine, a hoće li 2015. niz biti završen nulom, uvelike ovisi o izboru novog stranačkoga predsjednika 28. siječnja. Po članstvu druga stranka u Hrvatskoj, klijentelističkom je politikom otišla u sunovrat i udaljila se od seljaka te joj prijeti raspad i odlazak u politički zapećak. Nakon debakla na prosinačkim izborima, povukli su se čelnici Josip Frišćić i Božidar Pankretić, ali i u izboru novog čelnika oni su itekako prisutni.

Kandidata Damira Bajsa podupire Friščić, koji mu je čak i prepustio svoje mjesto u Saboru, dok široj javnosti nepoznati križevački gradonačelnik Branko Hrg vrijedi kao Pankretićev kadar. Unatoč veoma izjednačenoj potpori i Bajsa i Hrga među županijskim organizacijama, dojam je da će Bajsa birati oni koji žele raskrstiti s dosadašnjom politikom u kojoj je HSS percipiran kao stranka koja je spremna koalirati sa svima i zaboraviti sva obećanja, u zamjenu za fotelje u državnim tvrtkama i ministarstvima. Hrg je, među ostalim, podržao i vjerojatno ključnu odluku predsjedništva stranke, onu da se ministarstvo poljoprivrede prepusti HDZ-u u vrijeme seljačkog nezadovoljstva, a da se u zamjenu uzme neusporedivo lagodnije mjesto u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Bajs je glasovao protiv te odluke na predsjedništvu, a osim toga je vrijedio i kao najuspješniji dužnosnik u vladi dok je vodio ministarstvo turizma. Bajsova prednost je i prepoznatljivost na državnoj razini, za razliku od Hrga.

Ona se uzima i kao argument da može podići stranku, umjesto da stranka diže javno nepoznatog Hrga. Prepoznatljivost i sudjelovanje u Vladi HDZ-a je, s druge strane, i dvosjekli mač za bivšeg ministra turizma. Nakon izbornog poraza članstvo je tražilo da kompletno predsjedništvo odstupi te mu se zamjera da je "držao ljestve" pogrešnoj Friščićevoj politici. U sjeni izbora predsjednika stranke, tako se zapravo vodi i bitka između Friščića i Pankretića. Pankretić je ovoga vikenda odnio malu pobjedu izborom Nenada Matića na čelo zagrebačke organizacije, a među prvim najavama tog Pankretićevog vojnika bila je podrška Hrgu. U svakom slučaju, oba kandidata za predsjednika HSS-a sada govore o ispravkama prošlih pogrešaka, povratku malom čovjeku, selu, održavanju obećanja i novom kursu stranke. U pozadini se vode žestoke dvorske borbe, lobiranja i podmetanja, a upravo zbog takvih kalkulantskih skrivenih igara, HSS je i izgubio povjerenje birača. A vremena je sve manje. Lokalni izbori na kojima će birači ocjeniti je li se HSS promjenio su za manje od godinu i pol dana.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 24.01.12. 12:55

A što je s jadnom Marijanicom (vjernicom)? Možda ona da bude glavna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika