24.01.2012. / 16:23

Autor: Nacional.hr

Da, i to je moguće u RH

Građanin osuđen zbog klevetanja - novinara!

Umirovljenik Šperanda je tekstove koje je Žutelija pisao u Jutarnjem listu u siječnju prošle godine, o poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, nazvao 'primjerima korumpiranog novinarstva'

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNakon ponovljene glavne rasprave Ivo Šperanda proglašen je krivim za klevetanje novinara Željka Žutelije, izvještava h-alter.org.

Umirovljenik Šperanda je tekstove koje je Žutelija pisao u Jutarnjem listu u siječnju prošle godine, o poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, nazvao 'primjerima korumpiranog novinarstva'. U pismu Novinarskom vijeću časti uz Žutelijin tekst osudio je i napis Nade Mirković o istoj temi. Iako je Vijeće časti HND-a zaključilo kako se 'spomenutim tekstovima ne krši etički kodeks', Žutelija je odlučio tužiti umirovljenika zbog povrede časti i ugleda.

Prva presuda čitatelju bila je oslobađajuću, premda je sudac ustvrdio kako izraz 'korumpirano novinarstvo' spada pod klevetu. Nakon uložene žalbe, drugostupanjskim rješenjem ukinuta je oslobađajuća presuda, a nakon ponovljene glavne rasprave sutkinja je proglasila Šperandu krivim.

Sutkinja je umirovljeniku izrekla sudsku opomenu i dužan je nadoknaditi troškove postupka u iznosu od 500 kuna. "Ako je mojih nekoliko rečenica upućenih Vijeću časti narušilo čast i ugled novinara s četrdeset godina radnog staža, onda je taj ugled vrlo krhak. Hrvatska je pri vrhu najkorumpiranijih zemalja na svijetu, a postojanje korumpirane Hrvatske u ime one nepostojeće nekorumpirane tek treba dokazati na sudu", izjavio je Šperanda.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika