25.01.2012. / 09:01

Autor: Erol Avdović

Jeremićeve UN-ambicije

Ako bude predsjedavao 67.zasjedanjem Generalne skupštine UN-a, Jeremić će sa svojih 37 godina starosti također biti među najmlađim dužnosnicima na ovoj funkciji u UN-u

Vuk Jeremić (arhiva)Vuk Jeremić (arhiva)New York - Premda o tome još nema navoda iz centrale Ujedinjenih naroda u New Yorku, šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić doista je, shodno diplomatskim izvorima - kandidiran za predsjednika narednog 67.zasjedanja Generalne skupštine UN-a. Sa područja bivše Jugoslavije tu je visoku funkciju svojevremeno u ime SFRJ 1976 obnašao Lazar Mojsov, a u ime Makedonije 2008 - ambasador Srdjan Kerim. Prema navodima beogradskog B-92, Jeremić je novinarima u Bruxellesu rekao da je "Srbija prethodnih godina vodila veoma aktivnu i multidimenzionalnu vanjsku politiku, koja je bila otvorena prema čitavom svijetu".

Tko će podržati Srbiju u UN-u

"Neki čak aktivno rade ono što je u suprotnosti sa onim što radi Srbija", rekao je Jeremić, ali nije detaljnije obrazloženo što je pod tim mislio. Ne tako rijetko Jeremić je kritizirao UN, uglavnom zbog Kosova. Ministar vanjskih poslova Srbije je, prema istim medijskim izvorima - naveo kako smatra da "Srbija danas uživa određen ugled u međunarodnoj zajednici", mada je primjetio i da nisu baš svi suglasni sa stavovima službenog Beograda. Isti izvori samo navode kako je "srpski ministar napomenuo da njegova kandidatura nije pitanje dnevne politike".

Bez potvrde u UN-u

"To je dug i složen proces i nema mnogo prostora da se on odvija pred dnevnim okom javnosti. Tu ima mnogo diplomatskog posla, koji se mora obaviti tamo gdje mu je i mjesto, a to su diplomatski krugovi", kazao je Jeremić i dodao da o tome u ovom trenutku ne može ništa reći.

Prema saznanjima Webpublicapress ovdje u New Yorku taj proces još nije ni otpočeo. Glasnogovornik generalnog tajnika UN-a Martin Nesirky nije za Webpublicapress mogao potvrditi da je Jeremić doista kandidiran, prebacujući to na glasnogovornicu predsjednika 66.zasjedanja Generalne skupštine UN-a Nihal Saad.

Među najmlađima

Najmlađi predsjednik Generalne skupštine UN-a bio je alžirski političar Abdel Aziz Bouteflika, koji je 1973, kada je izabran za predsjednika 29.zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u vrijeme mandata generalnog tajnika Kurta Valdahaima imao 36 godina. Ako bude predsjedavao 67.zasjedanjem Generalne skupštine UN-a, Jeremić će sa svojih 37 godina starosti također biti među najmlađim dužnosnicima na ovoj funkciji u UN-u.

Vezane vijesti

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Jeremić predsjednik Opće skupštine UN-a

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izabran je u petak za predsjednika Opće skupštine UN-a pobjedivši protukandidata litvanskog… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 25.01.12. 09:40

to sve govori o UN-u kao organizaciji....


registracija
30/9/09

davor12345, 25.01.12. 11:42

Ljudska ambicija nema granica! Ovaj mali balavac je imao 16 godina kad je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, a već nekoliko godina želi krojiti sudbinu njenih naroda!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika