26.01.2012. / 17:07

Autor: Hina

ICJ: Hrvatskoj do 30. kolovoza rok za dodatni odgovor na protutužbu Srbije

Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) dao je u četvrtak Hrvatskoj rok do 30. kolovoza ove godine za podnošenje dodatnog odgovora na protutužbu Srbije podnesenu nakon što ju je Hrvatska tužila za genocid, objavio je u četvrtak ICJ.

Hrvatska i Srbija tuže se oko genocidaHrvatska i Srbija tuže se oko genocidaMeđunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) dao je u četvrtak Hrvatskoj rok do 30. kolovoza ove godine za podnošenje dodatnog odgovora na protutužbu Srbije podnesenu nakon što ju je Hrvatska tužila za genocid, objavio je u četvrtak ICJ.

"Sud je takvu odluku donio nakon što je Hrvatska naznačila da po drugi put želi iznijeti svoja stajališta u pisanoj formi, u dodatnom podnesku, o protutužbama Srbije", navodi se u priopćenju ICJ-a u kojem se dodaje da je ta odluka suda donesena 23. siječnja.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. podnijela tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni sljednik Srbija i ICJ se 2008. proglasio nadležnim za tu tužbu. Hrvatska je u svojoj tužbi zatražila od najvišeg suda Ujedinjenih naroda da presudi da je Beograd preko svojih snaga počinio genocid u Hrvatskoj i da su građani RH bili žrtve tog genocida. RH traži tužbom od Srbije da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju te da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Nakon toga Srbija je 2010. uzvratila Hrvatskoj protutužbom za genocid tvrdeći da je Hrvatska prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida tijekom i nakon operacije Oluje u kolovozu 1995., čineći djela čija je namjera bila da se uništi dio srpske nacionalne i etničke skupine koja živi u regiji tzv. krajine.

Sud je potom odredio rokove za podnošenje odgovora Hrvatske na srpsku protutužbu i protuodgovora Srbije, a sada je odobrio i Hrvatskoj da podnese svoje očitovanje o protuodgovoru Srbije.

Iako je pisana faza postupka tajna beogradski mediji prenijeli su da se Srbija u svom protuodgovoru pozvala i na presudu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u kojem je nepravomoćno presuđeno da je tijekom i nakon Oluje počinjen progon srpskog stanovništva.

Podnošenjem hrvatskog odgovora završit će pisana faza postupka, koja je tajna, i slijedi zakazivanje usmene javne rasprave te nakon toga 15-člano sudsko vijeće ICJ-a donosi presudu.

ICJ u priopćenju navodi da će sud odluku o daljnjem tijeku postupka donijeti naknadno.

Prema ranijim najavama usmena rasprava bila je planirana za 2013. godinu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika