27.01.2012. / 12:51

Autor: Bojana Križić

Na Zagreb Doxu ove godine 150 filmova

Ovogodišnji natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje 50 dokumentaraca koji se natječu za glavne festivalske nagrade, Velike pečate; od toga 30 filmova u međunarodnoj, a 20 u regionalnoj konkurenciji

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 26. veljače do 4. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Osmu godinu zaredom domaća će publika u osam festivalskih dana imati priliku pogledati više od 150 dokumentiranih priča iz raznih krajeva svijeta.

Ovogodišnji natjecateljski program ZagrebDoxa uključuje 50 dokumentaraca koji se natječu za glavne festivalske nagrade, Velike pečate; od toga 30 filmova u međunarodnoj, a 20 u regionalnoj konkurenciji. Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagradu za najbolji film po ocjeni publike petu godinu zaredom dodjeljuje generalni sponzor Hrvatski Telekom. Uz konkurenciju, ZagrebDox prikazuje još šest službenih filmskih programa: Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Stanje stvari te prošle godine pokrenute Majstore Doxa i Teen Dox. Popratni programi pak uključuju niz retrospektiva: Baltičke dokumentarce u selekciji danskog filmskog stručnjaka Tuea Steena Müllera, retrospektivu Danske filmske škole (Den Danske Filmskole) po izboru Arnea Broa, voditelja dokumentarističkog studija na DDF-u i retrospektivu eksploatacijskih, često i pseudo dokumentarca s naglaskom na senzacionalističke teme koje nazivamo Mondo a koji su obilježili šezdesete godine prošlog stoljeća.

U autorskoj retrospektivi ove godine predstavljamo međunarodno priznatog i višestruko nagrađivanog američkog neovisnog filmaša Jaya Rosenblatta, čiji filmski opus broji više od 25 naslova te stotinjak nagrada. Domaće retrospektive uključuju prezentaciju filmova Fade Ina, a autorska večer posvećena je redatelju Tomislavu Radiću. Ovogodišnji se ZagrebDox održava u vremenu bremenitom problemima, ratovima, ustancima, krizama... jednom riječju u vremenu u kojem je znatni dio svjetskog stanovništva izgubio vjeru (ili možda iluziju) u smisao, boljitak, budućnost. Dokumentaristi naravno prate ta zbivanja. Svatko na svoj način, svatko u okviru svoje estetike i – etike. ZagrebDox je od samih početaka bio mjesto susreta sjajne zagrebačke publike i filmaša najrazličitijih dokumentarističkih rukopisa. Jedno im je uvijek bilo zajedničko – želja da se opiše, razumije i možda samo malo poboljša svijet u kome živimo. I zato mi je drago da će se ove godine naša publika susresti s fascinantnom intimističkom dramom 'Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam' ('People I Could Have Been and Maybe Am') Borisa Gerretsa, animiranim ljudskopravaškim dokumentarcem 'Zeleni val' ('Green Wave') Alija Samadija Ahadija ili prekrasno snimljenim i angažiranim filmom 'Mjesto moje malo' ('The Tiniest Place') Tatiane Huezo.

Publika će moći pogledati i svjetske premijere filmova naših iskusnih dokumentarista, Dane Budisavljević, Silvestra Kolbasa i Branka Ištvančića, ali i novih dokumentarca mladih autora, Đure Gavrana i Morane Komljenović, najavio je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. Hrvatske premijere doživjet će filmovi svjetskih majstora poput Wernera Herzoga i Nicka Broomfielda; na svoje će doći i ljubitelji glazbenog doxa, bit će puno (o)smijeha na Happy doxu, a i tinejdžerima smo pripremili sjajne filmove. 'Kontroverzno stanje stvari' (da spojim nazive dvaju programa) pomoći će nam da bolje razumijemo grčku dužničku krizu, zavjeru zbog koje današnje žarulje traju kraće nego one od prije stotinu godina, način na koji možemo od svog kamioneta napraviti pokretnu farmu, otkrit će nam tajne suvremenog liberalnog kapitalizma i lažnih diplomata, zavjere velikih proizvođača hrane i suvremenih ekoterorista, ali i podsjetiti nas na sve ratne sastanke Tuđmana i Miloševića.

I na kraju – u filmu 'Srce neba - srce Zemlje' ('Heart of Sky - Heart of Earth') autora Erica Blacka koji govori o svijetu Maja saznat ćemo da 2012. neće biti kraj svijeta, već samo kraj jednog vremenskog ciklusa. Barem malo svjetla na kraju tunela!, zaključio je Nenad Puhovski. ZagrebDox se ove godine po treći put održava u kinima Movieplex i Centru Kaptol. Protekle godine festival su posjetile 22 tisuće gledatelja, što pokazuje da Zagreb ima sjajnu publiku za dokumentarni film, izjavila je Sanja Borčić, zamjenica direktora ZagrebDoxa.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika