Objavljeno u Nacionalu br. 437, 2004-03-30

Autor: Dean Šoša

DVD/VIDEO

Meksički svećenici - mafija i seks

Kontroverzni ali ne pretjerano uspjeli 'Amarov zločin' bavi se seksualnim životom meksičkog katoličkog svećenstva i spregom crkve, politike i mafije

Dean ŠošaDean ŠošaZa razliku od “Pasije” čije prikazivanje prati neviđena pompa, jedan drugi film koji se bavi vjerom, “Amarov zločin”, domaće je kinodvorane zaobišao u širokom luku te svoju premijeru upravo doživljava na DVD-u. Ne razlikuje samo to ova dva filma: Gibsonov visokobudžetni prikaz Kristovih muka službena crkva je gotovo već kanonizirala, dok su “Amarov zločin” pratile teške kontroverze. Iako je bilo i onih koji su film doživjeli kao poziv za ispravljanje nepravilnosti, “Amarov zločin” je uglavnom naišao na žestoku osudu svećenstva.

“Amarov zločin” je ekranizacija romana portugalskog pisca Eçea de Queirósa iz 1875. čiju je radnju redatelj Carlos Carrera osuvremenio i smjestio u današnji Meksiko. U središtu priče je mladi svećenik Amar (glumi ga Gael García Bernal iz “I tvoju mamu također”), miljenik moćnoga biskupa koji stiže u jedan gradić kako bi pomogao svome starijem kolegi. Mladić je pun ideala, no ubrzo se prilagođava situaciji na “terenu” – zavodi mladu gostioničarku i sudjeluje u zataškavanju afere koja izbije nakon što mjesne novine razotkriju spregu crkve i narkomafije. Nakon što njegova cura ostane trudna, Amar je, ne želeći ugroziti karijeru, nagovara na pobačaj!

Odmah treba reći: unatoč svemu navedenom, “Amarov zločin” je duboko religiozan film, a Carrera, sudeći barem prema ovdje viđenom, pošteniji vjernik od Mela Gibsona. Žestoke reakcije crkvenjaka, blago rečeno, nemaju veze s mozgom i više govore o licemjerju “napadača” nego Carrerinu filmu. Redateljev “grijeh” je sasvim “zemaljske” prirode: Carrera je podbacio na “umjetničkom” planu. Zadatak koji je imao bio je doduše delikatan – kontroverzne teme najčešće teško prerastu u vrijedne filmove budući da ideje i poruke obično “progutaju” priču i karaktere. Carrerini junaci ni u jednom trenutku nisu više od platformi za iznošenje njegovih stavova o crkvi, pa je i radnja filma nepodnošljivo predvidljiva. Osobno nemam ništa protiv Carrerina stava da se uspon unutar crkvene hijerarhije ostvaruje istim sredstvima kao unutar politike ili mafije, no redateljevo opredjeljenje da nam tu poruku “pošalje poštom”, zanemarujući pritom logiku priče i karaktera – pravo je filmsko svetogrđe!

Rogoborenje crkve protiv “Amarova zločina” urodilo je, naravno, kontraefektom: u meksičkim kinima film je postao megahit, a nominiran je i za Oscara u kategoriji filmova s neengleskog govornog područja. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi naša crkva reagirala da je ovo “čudo” zaigralo u hrvatskim kinima, no možda i mi jednoga dana u nečemu budemo liberalniji od Meksikanaca.

BLITZ
DVD+VHS

El crimen del padre Amaro; meks.-španj.-arg.-franc. drama; 2002.
R: Carlos Carrera
GL: Gael Garcia Bernal, Sancho Gracia, Ana Claudia Talancon, Damian Alcazar, Angelica Aragon
FILM: 2
DVD: 1

RAZVOD NA FRANCUSKI NAČIN
Continental film
DVD+VHS

Reputacija filma “Razvod na francuski način” koji je zaobišao hrvatska kina nije baš sjajna: nemali broj kritičara proglasio je ovu dramu jednim od najslabijih filmova uglednog Jamesa Ivoryja. Uistinu, “Razvod” se ne može mjeriti s Ivoryjevim kreativnim vrhuncima, no riječ je o sasvim pristojnom filmu. Priča o dvjema sestrama Amerikankama koje proživljavaju ljubavne probleme u Parizu nije pretjerano suvisla, međutim, Ivoryjeva odluka da društvenim odnosima u jednom suvremenom filmu pristupi na jednak način kao u kostimiranim povijesnim dramama više je nego zanimljiva. Unutar ugledne glumačke ekipe najbolji je posao obavila sve bolja Australka Naomi Watts (“Mulholland Drive, “Krug”).
DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Le Divorce, am.-franc. drama, 2003. R: James Ivory GL: Naomi Watts, Kate Hudson, Glenn Close, Leslie Caron, Melvil Poupaud
FILM: 2
DVD: 0

GLUP I GLUPLJI 2
ISSA
DVD+VHS

U jednoj fazi postojala je mogućnost da “prequel” kultne komedije braće Farrelly “Glup gluplji” napišu autori još kultnijeg “South Parka” Troy Parker i Matt Stone. Ipak, “Glup gluplji 2” nisu realizirali ni oni ni braća Farrelly, već nezapamćena skupina diletanata na čelu s redateljem Troyem Millerom i dvojicom glavnih glumaca čija imena nisu vrijedna spomena. Rijetke su komedije u kojima ni jedan štos nije smiješan, no ova je upravo takva.
Iako bi bilo najpoštenije da ne sadrži ni jedan prilog, DVD izdanje filma “Glup gluplji 2” krcato je dodacima, među kojima se nalazi i audiokometar dvojice lažnih kritičara. Posudite li slučajno u videoteci ovaj jezivi film, svakako pogledajte 25-minutni dokumentarac o castingu.

Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd, am. komedija, 2003. R: Troy Miller GL: Eric Christian Olsen, Derek Richardson, Luis Guzman, Mimi Rogers, Eugene Levy
FILM: 0
DVD: 2

MEDALJON
Blitz
DVD+VHS

Vječiti “dječačić” Jackie Chan dugo se opirao starenju, no blijeda akcijska komedija “Medaljon” ipak otkriva kako će za koji dan proslaviti pedeseti rođendan. U “Medaljonu” Chan je akcijske vratolomije konačno prepustio kaskaderima i računalnim majstorima, a do sada nezamislivi poljubac njega i šarmantne Claire Forlani na kraju filma najavljuje možda i njegov pomak prema romantičnijim pričama. U svakom slučaju, Chanu je hitno potreban zaokret u karijeri.
Onima koji su Chana otkrili kada i Hollywood treba još jednom ponoviti: današnji bezveznjak Chan 80-ih je godina bio genijalac kojeg su nerijetki uspoređivali s Busterom Keatonom.
Među dodacima solidnom DVD izdanju “Medaljona” nalazi se čak 15 izbačenih scena.

The Medallion, hongkon.-am. akc. komedija, 2003. R: Gordon Chan GL: Jackie Chan, Lee Evans, Claire Forlani, Julian Sands, John Rhys-Davies
FILM: 1
DVD: 1

SKRIVENO ORUŽJE
Blitz
DVD+VHS

Kineski krimić “Skriveno oružje” prikazan je na festivalima u Veneciji i Sundanceu, no reakcije kritičara nisu bile Bog zna kakve: film ih je previše podsjetio na ostvarenja Guya Ritchieja. Debitant Lu Chuan uistinu se previše zagledao u radove svoga britanskoga kolege i napravio glupost: šarmantnoj priči o policajcu koji se na sestrinoj svadbi divljački napije i izgubi pištolj uopće ne priliči naporna estetika MTV-a.
S obzirom na relativnu anonimnost “Skrivenog oružja”, ne čudi što njegovo DVD izdanje ne sadrži nikakve dodatke.
Xun qiang; kin. krim. komedija, 2002. R: Lu Chuan GL: Wen Jiang, Ning Jing
FILM: 1
DVD: 0

ZONA SMRTI
VTI
DVD+VHS

Hvaljena logoraška drama “Zona smrti” bavi se sudbinom onih Židova koji su, suočeni sa skorom likvidacijom u Auschwitzu, pristali otpremati svoje sunarodnjake u plinske komore kako bi sami živjeli pokoji mjesec dulje. Nerijetki kritičari pretpostavili su ovaj potresni film Spielbergovoj “Schindlerovoj listi”, no redatelju Timu Blakeu Nelsonu dobro bi došlo malo Spielbergova pripovjedačkog umijeća. Naime, ekranizacija njegove vlastite kazališne drame povremeno ipak previše podsjeća na teatar.
DVD izdanje “Zone smrti” ne sadrži dodatke.

The Grey Zone, am .drama, 2001. R: Tim Blake Nelson GL: David Arquette, Harvey Keitel, Steve Buscemi
FILM: 2
DVD: 0

ABSOLON
MG Film
DVD+VHS

Teško je reći zbog čega je uopće Christopher Lambert postao akcijska faca, no posljednjih desetak godina stvari ipak dolaze na svoje mjesto. Nekadašnji “Highlander” danas obitava još jedino u filmovima poput “Absolona”. Sumanuta priča o svijetu koji u bliskoj budućnosti pogađa smrtonosni virus mogla bi se svidjeti jedino najokorjelim ljubiteljima fantastike. Pojava atraktivne Kelly Brook donosi određeno osvježenje, no jezivi Lambert i skroman budžet zbog kojeg budućnost nalikuje na prošlost čine “Absolon” u osnovi negledljivim djelcem.

Absolom, kanad.-brit. SF triler, 2003. R: David Barto GL: Christopher Lambert, Lou Diamond Phillips
FILM: 0
DVD: 0

ZELENI SOYLENT
ISSA
DVD

“Zeleni Soylent” nema neku osobitu reputaciju među filmofilima, no u usporedbi s “Absolonom” ova antiutopija djeluje više nego suvislo. Radnja se događa u New Yorku 2022. Svijetom manipuliraju moćne korporacije koje proizvode sintetičku hranu, a planove im može pomutiti jedino Charlton Heston. Legendarnom Edwardu G. Robinsonu (“Mali Cezar”) ovo je bila posljednja uloga. Najzanimljiviji dodatak pristojnom DVD izdanju filma je audiokomentar prastarog, no još uvijek vitalnog redatelja Richarda Fleischera i glumice Leigh Taylor-Young.

Soylent Green, am. SF film, 1973. R: Richard Fleischer GL: Charlton Heston, Edward G. Robinson, Leigh Taylor-Young

FILM: 2
DVD: 1

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika