Objavljeno u Nacionalu br. 437, 2004-03-30

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Jesus, go home!

Svake mi godine trsatski divljaci u isto vrijeme uništavaju živce. Plaćam porez, prirez, komunalnu naknadu, vodu, struju, spomeničku rentu, zašto ne mogu u miru popiti kavu na svojoj terasi? Ovo nije katolička zemlja, a ateisti u njoj nemaju nikakva ljudska prava

Vedrana RudanVedrana RudanGriješiš, Mica je urlala. Bila je nedjelja, oko šest uvečer, sjedile smo na mojoj terasi. Ti znaš moga muža, Mica je imala razvaljena usta i širom otvorene oči. Znam, vrisnula sam. Ja jako volim cvijeće, žile na Micinom vratu bile su debele poput konopaca. Znam, urliknula sam. I moje su vratne žile bile užad. Svake godine u travnju odlazim u Italiju po bugenviliju. Mica mi je pokazala kako jednom godišnje hoda prema autobusu s bugenvilijom u naručju. Nekoliko sam puta brzo kimnula glavom. Zimi se moja bugenvilija smrzne, Mica je urlikala. Trzala sam glavom, gore, dolje, gore, dolje. Zašto moj muž prelazi preko toga?! Micin je vrat bio ljubičast. Digla sam bradu visoko u zrak i raširila ruke. Ne znam, šapnula sam. Možda Mica zna čitati s usana, to mi se motalo po glavi. Zato, tulila je Mica, jer se uvijek, dva dana prije nego krenem na put, moj muž i ja pojebemo. Pička čuda čini… Gledala sam Micu velikim očima. Neću se pojebati s popom koji ovoga časa urličući zaziva ime Isusovo, neću pičkom plaćati javni red i mir! Lupala sam malom šakom, imam krasne, male ruke, po drvenom stolu. Mica je u mom smjeru mahala kažiprstom lijeve ruke, a desnom se uhvatila za grlo. Shvatila sam, ostala je bez glasa. Digla sam se od stola i krenula prema telefonu… Ne, zapištala je Mica, već si ih tri puta nazvala, tamo nitko ne diže slušalicu, budi luk… Micin se glas pretvorio u pileći pijuk.

Slušaj, zaurlala sam pokušavajući biti glasnija od popa koji je tulio ispred trsatske crkve, zašto se ne povuku u svoje zidine?! Zašto se u ovom gradu reve samo o Isusovim mukama? Zašto samo katolici imaju pravo na tuljenje? Molim, rekla je Mica i pokazala na svoje uši. Zašto samo k a t o l i c i imaju pravo na tuljenje, vikala sam i držala grlo u lijevoj ruci? S Micinih sam usana pročitala, molim? Mahala je dlanovima pred ušima. ZAŠTO SAMO KATOLICI IMAJU PRAVO NA TULJENJE, napisala sam na papir. Pa sam KATOLICI podcrtala. Mica je ispod ZAŠTO SAMO KATOLICI IMAJU PRAVO NA TULJENJE nacrtala ?? i uhvatila se za uši. Muslimani u ovom gradu, urlala sam, nije mi se dalo pisati, nemaju pravo na tuljenje. Oni samo smiju raspisati i poništiti natječaj za gradnju džamije. Zašto oni nemaju pravo na džamiju, minaret i… Mica mi je kažiprstima pokazivala svoje uši. Na papiru sam nacrtala muslimana s turbanom na glavi i veliki? Mica je pogledala muslimana, pa mene. Ispod mog velikog? nacrtala je???? Zašto, urliknula sam… A onda je trsatski pop isključio razglas.

Zašto u ovom gradu muslimani ne smiju urlati, a katolici smiju, rekla sam promuklim glasom. Nisi normalna, Mica se zapanjila, koliko ima muslimana u Hrvatskoj? Možda deset, možda pet? Jedno je kad urla naš, drugo je kad… Micin se glas izgubio jer je pop strašnim glasom zazvao ime Isusovo. NAPIŠI, napisala sam na papir. Mica je napisala ll.09.!!!! Ne može se, urliknula sam bezglasno… Onda je trsatski pop isključio zvučnike. Nisu svi muslimani teroristi, šapnula sam promuklo, najveći svjetski terorist je… Megafon me prekinuo, pa sam napisala BUSH!!!! Mica je ispod BUSH!!!! napisala ?????!!!!!! Bush, urlala sam, Bush je terorist, zločinac, Bush je Hitler, a ništa mu se ne događa… Mica mi je kažiprstima pokazivala svoje uši i mahala glavom desno, lijevo, lijevo, desno. Gledale smo se. Pop je tulio, ja sam plakala. Mica me tapšala po lijevom ramenu. Iz kamenog roštilja užasnuto me gledao naš mačak Petar Krešimir. Pop je, urlajući, nabrajao postaje na kojima su neki gadovi Isusu radili sranja. Nacrtala sam čovjeka na vješalima i napisala, TO ĆU BITI JA. Mica je nacrtala čudnu životinju kako nekamo trči. Ja sam ispod čudne životinje koja je nekamo trčala nacrtala ???? Mica je iznad životinje napisala LISICA i BUDI LUKAVA KAO JA. Ja sam nacrtala pičku i prekrižila je i stavila tri !!!. Petar Krešimir se, oprezno gledajući na sve strane, izvukao iz roštilja i skočio mi u krilo. Budi pristojna, rekla je Mica, nitko ne voli divljake, zoveš ih na telefon, prijetiš, psuješ… Nisam divljakinja, urlala sam iako je megafon bio isključen, oni su divljaci. Svake mi godine u isto vrijeme uništavaju živce. Plaćam porez, prirez, komunalnu naknadu, vodu, struju, spomeničku rentu, zašto ne mogu u miru popiti kavu na svojoj terasi? Ovo nije katolička zemlja, a ateisti u njoj nemaju nikakva ljudska prava, ja… Uključio je megafon. Petar Krešimir je iskočio iz mog krila i jurnuo prema roštilju. Mica je nacrtala ljudsku glavu iz koje su izlazile ogromne zvijezde, napisala je, MOJA GLAVA, IDEM DOMA. Ja sam nacrtala čovjeka na križu i napisala, TO SAM JA i UPOOOMOOOĆ!! Mica je pokraj LISICA i BUDI LUKAVA KAO JA napisala, DAJ MU 1000 EURA! Ja sam ispod LISICA i BUDI LUKAVA KAO JA i DAJ MU 1000 EURA napisala, NEMAM, PLATILA SAM SINU ISPIT!

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika