30.01.2012. / 12:13

Autor: Nacional.hr

Mađarski državni odvjetnik

'Sanader nije primio mito od MOL-a'

"Nikakvo kazneno djelo nije počinjeno u interesu MOL-a od strane rukovodstva te kompanije, zbog čega je došlo do zaključenja istrage", naveo je mađarski tužitelj, napominjući međutim kako rezultati istrage ne isključuju mogućnost da je spomenuti iznos korišten u počinjenju kaznenih djela, ali od strane drugih osoba i u druge svrhe

Mađarsko tužiteljstvo okončalo je višemjesečnu istragu o navodnom mitu kojeg je čelništvo MOL-a predalo bivšem premijeru Ivi Sanaderu, u zamjenu za upravljačka prava nad Inom. Kako javlja Reuters, rezultati tamošnje istrage pokazali su kako ne postoje dokazi koji bi mogli potkrijepiti ovu optužbu, te da, slijedom toga, 'nikakvo kazneno djelo nije počinjeno od strane MOL-a ili njegovog čelništva'.

Mađari su pokrenuli istragu u lipnju 2011., nakon zahtjeva DORH-a da se ispita MOL-ov čelnik Zsolt Hernandi, kojeg hrvatska nadležna tijela terete da je Sanaderu predao mito od 10 milijuna eura. "Nakon velike količine prikupljenih i obrađenih podataka, tužiteljstvo je zaključilo kako se navodi u hrvatskoj optužnici nisu dogodili u MOL-ovom krugu interesa", objavio je danas mađarski tužitelj, napominjući kako dvije kompanije registrirane u Cipru, za koje se sumnjalo da su sudjelovale u predaji mita, na koncu nisu pripadale MOL-ovom području interesa, već da se radi o tvrtkama koje zapravo potpadaju pod interes jednog velikog ruskog investitora.

Ježićev iskaz

"Od dvije kompanije sa sjedištem u Cipru, MOL nije imao poslovnu suradnju, niti veze s tvrtkom Ceroma Holdings Ltd., dok je godinama kupovao plinsko ulje od tvrtke Hangarn Oil Products Trading Ltd"", navodi se u izvještaju tamošnjeg glavnog državnog odvjetnika.

Ove je kompanije u priču o podmićivanju za prevlast nad Inom 'uveo' vlasnik Diokija Robert Ježić, koji je istražiteljima rekao da je mito mađarskog MOL-a - jednim dijelom i preko njegove švicarske tvrtke - uplaćivano preko Hangarn Oil Products Trading Limited i Ceroma Holdings Limited.

Mito dao netko drugi?

"Nikakvo kazneno djelo nije počinjeno u interesu MOL-a od strane rukovodstva te kompanije, zbog čega je došlo do zaključenja istrage", rekao je mađarski tužitelj, napominjući međutim kako rezultati istrage ne isključuju mogućnost da je spomenuti iznos korišten u počinjenju kaznenih djela, ali od strane drugih osoba i u druge svrhe.

Premda mađarski tužitelj ne navodi o kojem je 'ruskom investitoru' riječ, tamošnji mediji otprije su spomenute dvije kompanije povezivali sa Gazopromom, i to u svojstvu sestrinskih kompanija ovog naftnog diva.

Gazprom

Napise o tomu plasirao je koncem 2011. i mađarski tjednik Heti Valasz, nakon čega je ruska kompanija priznala da se Hangarn i Ceroma nalaze pod kontrolom njihovih tvrtki, ali uz napomenu kako sa tim tvrtkama veze imaju tek od listopada 2011.

"Gazprom nema nikakvu odgovornost za aktivnosti tih tvrtki prije tog datuma", poručili su tom prilikom iz Gazproma.

Objava ovih informacija već je tada potaknula raspravu o teoriji prema kojoj je izlazak Surgutnefta iz MOL-a zapravo bio samo prvi korak u planu prema kojem bi MOL svoj udio u Ini na kraju prodao Rusima.

Družba Adria

Okončana istraga mađarskog tužiteljstva pokazala je i da je tvrtka registrirana u Cipru doista imala konzultantske ugovore u lipnju 2009. godine za ukupno 10 milijuna eura s investicijskom tvrtkom u Švicarskoj Xenoplast & Shipping AG (u Ježićevom vlasništvu, op.a). "Međutim, ti ugovori nisu povezani s MOL-om ili predstavnicima ove kompanije", stoji u priopćenju mađarskog državnog odvjetništva, gdje se navodi kako je svrha ovog konkretnog ugovora bila prenošenje novca koji bi poslužio za podržavanje inicijative Družba Adria, projekta od velikog interesa za ruske investitore.

"Prema navodima svjedoka, ovaj je ugovor treba poslužiti kao podrška inicijativi za osiguravanje reverzibilnog transporta naftovodom „Družba Adria", uz lobističke aktivnosti koje su za cilj imale proširenje kapaciteta naftovoda, sve u interesu velikog ruskog ulagača koji ima stvarne poslovne interese u navedenim ciparskim kompanijama", stoji u izvještaju mađarskog državnog odvjetništva.

Kako su se potpisivali ugovori

U istražnom nalogu USKOK-a od sredine prošle godine, navodi se i način transfera novca između Ježićeve Xenoplast & Shipping AG i spomenute dvije off-shore kompanije sa sjedištem u Cipru. Prema istražnom nalogu USKOK-a, a temeljem iskaza Roberta Ježića, kompanije su zaključile dva ugovora o pružanju savjetodavnih usluga, kao pokriće za transfer novca.

Prvi ugovor sklopljen je 3. lipnja 2009. između Xenoplast & Shipping AG i Ceroma Holdings Limited s Cipra. Već 18. lipnja ta je MOL-ova tvrtka isplatila 2,4 milijuna eura na račun Xenoplast & Shipping AG u Švicarskoj. Drugi ugovor o pružanju savjetodavnih i drugih usluga ista Ježićeva kompanija sklopila je 4. lipnja s Hangarn Oil Products Trading LTD također s Cipra, a isplata je uslijedila 17. lipnja.

Novac u iznosu od 5 milijuna eura Robert Ježić trebao je, prema Sanaderovoj uputi, zadržati na računu navedene tvrtke i isplatiti Sanaderu na njegov zahtjev, stajalo je u istražnom nalogu USKOK-a.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 30.01.12. 12:45

Zanimljivo! Nema komentara... polako se sve otkriva pa i to da mu je "napakirano" puno vise od toga stro je stvarno ucinio. Samo da na kraju HR drzava ne bi morala platiti odstetu bivsemu premijeru zbog "dusevne boli"? Ne bi me cudilo.


registracija
26/11/09

CH2710, 30.01.12. 13:07

A što drugo očekivati od Mađara...?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 30.01.12. 15:21

Ustani bane.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika