30.01.2012. / 16:05

Autor: Hina

Juppe u New Yorku ne bi li 'nagovorio' VS u vezi sa Sirijom

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe putuje u utorak u New York ne bi li "uvjerio Vijeće sigurnosti da ispuni svoje obveze dok sirijski režim nastavlja činiti zločine protiv čovječnosti", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Alain JuppeAlain JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe putuje u utorak u New York ne bi li "uvjerio Vijeće sigurnosti da ispuni svoje obveze dok sirijski režim nastavlja činiti zločine protiv čovječnosti", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Juppe će sudjelovati na ministarskoj sjednici kojoj će nazočiti više arapskih ministara i ministara zemalja članica Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak Bernard Valero, glasnogovornik Quai d'Orsayja, dodavši da sjednica treba "pomoći" u prihvaćanju nacrta rezolucije o Siriji.

Sjednicu je "sazvala Arapska liga, čije napore odobravamo i podupiremo", dodao je Valero.

"Danas je jasno da režim mora otići", istaknuo je Juppe nešto ranije tiskovnoj konferenciji u Bordeauxu. "Vrijeme je da Vijeće sigurnosti reagira kako bi pomoglo pronalaženju rješenja za izlazak iz ove krize. Na dnevnom redu sutrašnje ministarske sjednice je podnošenje izvješća Lige u Vijeću sigurnosti koje treba poduprijeti njezine napore i preporuke. Liga je od konca prosinca nazočna na terenu", dodao je Valero.

"Nacrt rezolucije u tom smislu podnio je Maroko uime Arapske lige u petak u Vijeću sigurnosti. Sada taj dokument treba prihvatiti. Ministarska sjednica bit će prigoda za to", kazao je. Na sjednici će biti i glavni tajnik Arapske lige Nabil Elarbi.

Tekst koji podupiru Velika Britanija, Francuska i Njemačka, poziva na međunarodnu potporu planu izlaska iz krize za koji se zauzima Arapska liga, a predviđa prekid nasilja i prijenos ovlasti sa sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na njegova potpredsjednika prije početka pregovora. Rezoluciji se navodno protive Rusija i Kina.

Juppe je slično obraćanje imao 15. ožujka prošle godine povodom rezolucije u Libiji. Kina i Rusija tada su se suzdržale, a VS je odobrio uspostavu zone zabrane letenja iznad te zemlje, što će kasnije omogućiti rušenje Gadafijeva režima.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika