31.01.2012. / 09:53

Autor: Deutsche Welle

Europske teme postaju unutarnja politika

Prvi posjet Zorana Milanovića Bruxellesu u svojstvu hrvatskog premijera bio je isplaniran do posljednje minute. On se susreo s europskim čelnicima, koji su Hrvatskoj poslali važne poruke

ArhivaArhivaHrvatska je uspješna priča, čulo se na svim sastancima koje je imao predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović sa čelnicima Europske unije. Van Rompuy, Barroso i Schulz u susretima sa Zoranom Milanovićem su još jednom čestitali na ishodu referenduma i izrazili nadu da će uspjeh Hrvatske nadahnuti i hrvatske susjede, a zemlje članice bez problema i glatko ratificirati ugovor o pristupanju s Hrvatskom, kako bi ona 1. srpnja 2013. godine postala 28. članica EU-a.

Van Rompuy: "Poticaj susjedima"

Prvi sastanak Milanović je imao s predsjednikom Vijeća Europske unije Hermannom Van Rompuyjem. "Nakon potpisivanja pristupnog ugovora 9. prosinca 2011. Hrvatska sudjeluje u svakodnevnom radu Vijeća Europske unije kao aktivan promatrač", rekao je Van Rompuy. On je ohrabrio Hrvatsku da nastavi na pozitivnom putu reformi kako bi uživala koristi ekonomske i političke integracije. "Područja poput Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost te Tržišno natjecanje ostaju od ključnog interesa za EU i prije članstva Hrvatske", naglasio je Van Rompuy i izrazio nadu da će hrvatski uspjeh nadahnuti i susjedne države da postignu napredak u reformama. "Hrvatska će nastaviti igrati važnu ulogu u jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje na zapadnom Balkanu i očekujem glatki ratifikacijski proces ugovora o pristupanju u hrvatskom parlamentu kao i u svim državama članicama EU-a kako bi Hrvatska mogla postati 28. članica Unije 1.srpnja 2013.godine", poručio je Herman Van Rompuy.

Barroso: "Nastavak monitoringa"

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je pak nakon susreta s Milanovićem izrazio uvjerenje da će nova hrvatska vlada nastaviti reforme i osigurati provedbu svih obećanja datih u pristupnim pregovorima, posebice na području pravosuđa, ljudskih prava i tržišnog natjecanja. Barroso je rekao kako će Europska komisija nastaviti s monitoringom u procesu pristupanja Hrvatske. Teme razgovora također su bili i summit EU-a te povećavanje gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Nakon sastanka s Barrosom, predsjednik hrvatske vlade je novinarima izjavio kako Bruxelles postaje "radno mjesto hrvatskih ministara na koje će se trebati navikavati".

Milanović na summitu europske ljevice

Milanović je sudjelovao i na sastanku europske ljevice na kojem su se okupili premijeri Danske, Belgije, Austrije, Slovenije i Cipra te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. S njim se Milanović sastao i na marginama summita.

Na novinarsko pitanje kojim ritmom su europski partneri najavili ratifikaciju ugovora o pristupanju, hrvatski premijer je rekao da je najavljen brzi ritam, ali da to ovisi s jedne strane o brzini hrvatskog ispunjavanja kriterija i s druge strane o brzini procedure ratifikacije u 27 zemalja članica.

"Hrvatska već ima zakon o fiskalnoj odgovornosti"

Kada je riječ o fiskalnom paktu kojim se ograničavaju proračunski manjak i javni dug, a o kojem bi se trebao postići dogovor unutar Europske unije, Milanović ističe kako Hrvatska već ima potrebno zakonodavstvo. "Imamo zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je dosta strog, a mi smo u prijedlogu okvira proračuna išli iznad tog standarda. Vidjet ćemo najprije što će se u Europi ispregovarati, jer ovo je jedan neobičan tip ugovora, zbog protivljenja nekih država", rekao je hrvatski premijer. On je upozorio da je smanjenje deficita teško ako ne postoji gospodarski rast te istaknuo da se Hrvatska bori za povjerenje ulagača.

Na summitu se raspravlja i o zapošljavanju. "Mi ćemo određenim poreznim olakšicama i programima sa svoje strane pokušati učiniti maksimum", objasnio je Milanović. On je priznao da Hrvatska ima problema s nezaposlenošću mladih. "Nismo tako uspješni kao Njemačka i Austrija koje imaju dobre programe i valja učiti od boljnih, ali nismo ni tako loši kao neke članice koje imaju 50 posto nezaposlenosti", rekao je Milanović te kao moguća rješenja naveo olakšice i poticaje za zapošljavanje mladih radnika te oslobađenje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje u prvim godinama.

Na pitanje je li uvođenje poreza na financijske transakcije u Francuskoj model i za Hrvatsku, premijer Milanović je odgovorio kako su za Hvatsku za početak rješenja neki porezi koje zemlja do sada nije imala, primjerice porez na dividendu i određenu razinu dobiti.

Briselsko iskustvo

Milanović je također rekao kako se mnogo toga za Hrvatsku mijenja, jer da skoro sve o čemu se raspravlja na summitu Europske unije za Hrvatsku na neki način postaje unutarnja politika. "No Hrvatska je suverena država i ima svoje interese i borit će se za njih po pravilima EU-a", istaknuo je hrvatski premijer.

Inače, Zoran Milanović je više godina radio u europskoj prijestolnici. "U posljednih 20 godina često sam dolazio u Bruxelles, tu mu se rodio i stariji sin. Živio sam i radio u ovom gradu", objasnio je novi premijer i dodao: "Stanovnik sam kako Zagreba pa tako pomalo i Bruxellesa."

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 31.01.12. 11:22

Hrvatska je uspješno ansschluss-irana.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika