01.02.2012. / 23:30

Autor: Sandra Bartolović

Sitna boranija

Ujed predsjednika

U gadnoj pogubljenosti Josipoviću je ured bivšeg predsjednika kriv što narod gladuje. Besramno, kao i ucjena Vesne Pusić da umirovljenici neće dobiti svoju mjesečnu milostinju ako ne glasaju za EU

U murphologiji postoji Finagleov četvrti zakon koji kaže: "Kada se jednom posao pokvari, svako nastojanje da to popraviš samo će pogoršati stvari". Za predsjednika Ivu Josipovića kažu da je vrstan pravnik, ali očito nije proučavao Murphyjeve zakone koji bi mu zorno pokazali kako se zapleo u vlastitu nevjerodostojnost kao pile u kučine. Za nekoliko tisuća kuna manje koliko će jednom primati kao umirovljenik sam je sebi nesretno kompromitirao ionako klimav kredibilitet. Kada je (prekasno) uvidio da je "promašio ceo fudbal" s grebanjem da mu ostane povlaštena mirovina i pred građanima i pred Vladom, smislio je (nepoznato je li sam ili nakon dugotrajnog brainstorminga njegova impresivna trusta mozgova) spasonosni kalkulantski spin i odlučio sav gnjev javnosti preusmjeriti na onu niškorist od svog prethodnika Stjepana Mesića, koji se baškari po državnim vilama i vozika u skupoj limuzini s tjelohraniteljskim mrgama dok narod gladuje. Josipović je pravi gospodin od predsjednika, nema što. Otkako je krenula priča o ukidanju povlaštenih mirovina, njegovim blamažama kraja nema.

Ni glasa

Sabor je u ranu jesen 2004. godine jednoglasno donio Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. Za taj je Zakon glasao i Josipovićev SDP-a, od Josipovića tada glasa protiv toga nije bilo čuti. Kao što ga je uglavnom bilo rijetko i vidjeti, a još manje čuti u Saboru, ali to je neka druga priča. Sada se svom žestinom obrušio na korisnika tog Zakona. Slično nešto poput glasanja protiv arbitražnog sporazuma u Saboru u jeku svoje predsjedničke kampanje kako bi se dodvorio biračima, iako se bez njega nisu mogli deblokirati pregovori. Kada je, pak, zasjeo na Pantovčak, svijet nije vidio zagriženijeg eurofila, koji je srčano sudjelovao u agresivnoj, nasilničkoj kampanji za referendum da bi se, čim je vidio odaziv na referendum, odmah proglasio ipak samo eurorealistom. Naime, trebat će i glasove više od polovice onih birača koji nisu izašli na referendum. I tako je i u ovom slučaju naš predsjednik nastupio kao podvojena ličnost, jer u pravilu ono što je rekao ujutro, poslije podne puj-pik ne važi (ako nam se posreći pa uopće išta suvislo izgovori) - napada Mesića zbog Zakona koji je i osobno podržao. No, vrag je uvijek u detaljima, pa Josipoviću, koji se i inače bezobzirno odnosi prema novcu poreznih obveznika, nije zasmetalo što je Mesić u dvije godine za svoj rad potrošio 1,5 milijuna kuna, za to ga baš briga, nego zato što je rekao istinu o njemu. A za Josipovića bolna istina Mesićevim riječima glasi: "Predsjednik koji ima stav i koji se ne boji donositi odluke (često i nepopularne) nužno stječe i neprijatelje. Stoga je neizbježno da i nakon isteka mandata ima osiguranje - i opet manje zbog sebe, a više zbog države. Naravno, lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorečenošću i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog čega neće biti ni neprijatelja. Samo, jesmo li željeli i trebamo li takvoga Predsjednika?".

Glad

U gadnoj pogubljenosti Josipoviću je ured bivšeg predsjednika kriv što narod gladuje. Besramno, kao i ucjena Vesne Pusić da umirovljenici neće dobiti svoju mjesečnu milostinju ako ne glasaju za EU. Ako će s nestankom ureda bivšeg predsjednika nestati i gladi u Hrvatskoj, prvi dižemo obje ruke za njegovo trenutačno ukidanje. No, ne bi li za iskorijenjivanje gladi u Hrvatskoj puno više učinka imala revizija ugovora države i Crkve kojoj porezni obveznici isplaćuju skoro 400 milijuna kuna godišnje, a Josipović ne da ni čuti za njihovu izmjenu. Lagodnije je pljuvati po Mesiću, nego se usuditi zatražiti razgovor s Bozanićem oko smanjenja proračunskih dotacija za Crkvu. Ako ljudi gladuju, zašto predstojnik njegova ureda ima plaću 20, a šefica kabineta 19 tisuća kuna, i zašto uopće ima i predstojnika ureda i šeficu kabineta, ako i premijer i šef Sabora imaju samo predstojnike ureda? Ako narod gladuje, zašto njegova pomoćnica za društvene djelatnosti - čiji se posao svodi na nabavku pozivnica za kazalište, kino, galerije, muzeje, koncerte, sportska događanja i ine fešte od kojih malo koju promaši - ima zamjenicu i još dvije pomoćnice? Ako narod skapava, zašto predsjednik ima i savjetnicu i povjerenika za vjerske zajednice? Istina, ti se dužnosnici izjašnjavaju kao volonteri, ali to ih nije omelo da iz proračuna uzimaju naknadu. Ako je narod na izdisaju, zašto mijenja Uredbu o svom Uredu kako bi svojim frustriranim zaposlenicima mogao podignuti plaću? Ako je narod na umoru, zašto predsjednik svako malo organizira pretenciozne tulume po muzejima i koncertnim dvoranama, od kojih je zadnji u Lisinskom za 1200 ljudi? Legitimno ćemo se, kao i Josipović o Mesićevom skandaloznim troškovima zbog kojih će država bankrotirati, upitati imaju li troškovi Pantovčaka opravdanje u funkcionalnosti? Naravno, nije riječ o gladnom narodu, do kojega je Josipoviću kao do lanjskog snijega, nego o njegovim dvostrukim kriterijima - jedan važi za njega i njegovu bratiju, a drugi za sve koji ne misle da je genijalni državnik nego sitni politikant i koje je sklon strpati u paraobavještajno podzemlje koje radi protiv njega.

Važna figura

Ima jedva četiri mjeseca kako je Josipović u tjedniku Forum govoreći o uredu bivšeg predsjednika poručio kako je "svakako šteta ne iskoristiti iskustvo i ugled bivšeg predsjednika. Naravno, pri tome on ne vodi svoju politiku već isključivo pomaže državnoj". A za Mesića kao bivšeg predsjednika je kazao: "Mislim da je imao nekoliko dobrih poteza, a neki, recimo oko Libije, i nisu bili najsretniji. Uostalom, naši stavovi pa i naše politike se u nekim stvarima bitno razlikuju. No, sasvim sam siguran da ga i Vlada i ja možemo bolje iskoristiti. Od njega se može dosta tražiti, ima veliki ugled u nekim krugovima, a osobno ga doista cijenim. On je sigurno važna figura naše politike ovih dvadeset godina". Sada mu ipak žestoko nabija Gadafija na nos, tvrdeći kako to nije bilo u interesu Hrvatske. A njegova sućut Kim Jong-unu povom smrti njegova oca najvećeg svjetskog diktatora Kim Jong-ila, koju je skrivao od domaće javnosti, Hrvatskoj je neviđeno podignula ugled diljem svijeta, i bilo je od vitalne važnosti naći se u sramotnom društvu još samo pet demokratskih zemalja koje su se kompromitirale na isti način? Objašnjenje s Pantovčaka: sa Sjevernom Korejom imamo diplomatske odnose. Imamo i s Libijom. Barem ga je o tome mogao obavijestiti neki od njegovih masno plaćenih savjetnika.

Izaslanik

Koliko ga je dotukla Mesićeva istina govore i njegovi navodi da su Mesićeve aktivnosti od odlaska s Pantovčaka privatna stvar. Pa ako je Mesić privatna osoba koja uzurpira javni novac, što ga onda Josipović šalje kao svog izaslanika, primjerice, na Osječki proljetni sajam, na skup Rotary kluba, na Forum udruge antifašista, partizana i povijesnih instituta jadransko-jonskih gradova, na susret s gradišćanskim Hrvatima u Beču i razna druga događanja na kojima ga je ovlastio da nastupa i u njegovo ime? Ili će Josipovića ubuduće tako predstavljati i druge privatne osobe, recimo, njegovi stričevi, tetke, kumovi, susjedi...?

Ovdje ćemo zanemariti da je Mesić u predsjedničkoj kampanji otvoreno radio protiv Bandića, a za Josipovića, no, sasvim je sigurno da mu se po glavi sada mota ona Sanaderova o Jadranki Kosor - "svatko se može prevariti i pogriješiti, pa i ja". Najveći poraz je u tome što Josipović još nije otkrio kako veličina državnika nije u debljini novčanika. Kako se čini, ni neće. Ali, rekao bi narod - za kojeg Josipović ulaže nadljudske napore da više ne gladuje - sam pao, sam se ubio.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 02.02.12. 04:20

ovaj josipoviće je bezlično ništa


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 02.02.12. 05:45

Izvrstan komentar o Josipoviću zvanom lignja.....čovjeku koji nikad nije imao jasan stav oko ničega.
Boris Tadić: Oluja zločin koji se nikada ne smije zaboraviti,ovako njegov drugar svakog dana razmišlja i svake godine uoči OLUJU zbori,Tadić tip sa stavom, političar sa karakterom, ma kakav on bio. Ono što ljiga Josipović nikada neće biti, niti u najluđim snovima letećeg cirkusa Montija Pajtona. Da stvar bude još tužnija....Josipović četnike tapše po ramenima... ...pljuje po Mesiću koji je znao njegovom drugaru (četniku ) Duduku odgovoriti o presjecanju koridora....a Josipović tog istog četnika slavi.......zaboravio je Josipović da bez Mesićeve podrške nebi pobjedio Bandića....čitam neki dan kako Josipović "antifašist" kaže da biskup može držati mise za Pavelićevce jer je to privatna stvar....čestiti je on Dodiku da državnosti...svirao klavir u BL....a poslije se izvlači kao nije.....žalim što moja obitelj glas date takvom poltronu i kratkovidoj osobi.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 02.02.12. 06:26

Šemso Tanković: Josipović mi se predstavio: Halo, ovdje Radovan Karadžić.
I kad ovo izanaliziraš,onda je jasno,zašto Josipović toliko četnike obožava a za Posavinu i nas Hrvate ga ni briga nije.Sramota!


registracija
3/12/07

Palooka, 02.02.12. 07:41

Super napisano! Liganj je imao sreću da mu je protukandidat bio Bandić.


registracija
17/12/10

zmaj, 02.02.12. 07:51

Zahvaljujem na tekstu!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.02.12. 10:31

dobar tekst.
usput rečeno bolnice, sveučilišta i privreda padaju ispod svakog nivoa civilizacije 21 stolječa jer novaca nema ali ima novaca za:
-ured predsjedinak i 20+ savijetnika koji imaju veće plače od liječnika ali odgovornosti manje od od spremačice u osnovnoj školi
-ured premijera i 20 ministara i 90+ ministarskih savijetnika
-160 ambasadora, ambasadorskih svita, i stotine konzulata, koji te gledaju kao tele u šarena vrata kada tamo dođeš i bleje "još papira, još papira, još plačenih pristojbi".


registracija
10/1/12

imogen, 02.02.12. 10:57

autorica je od slova do slova sve točno dijagnosticirala. nevjerojatno koliko je josipović zbunjen. zapleo se u mrežu vlastitih muljanja. čovjek nema muda. trebamo li takvog predsjednika? trebamo li njegove savjetnika koji za prodavanje magle dobivaju plaće u većem iznosi od premijerove? hvala bogu da je već netko glasno rekao istinu o josipovićevom "hrabrom" predsjednikovanju. kad on daje izjave, ja isključim ton na televiziji. zato jer znam da neće reći ništa pametno. samo će filozofirati, a da se nikom ne zamjeri. zašto on uopće ima osiguranje? tko bi njega htio napasti? postoji li razlog zašto bi netko htio njega napasti.josipoviću, ili počni raditi ili daj ostavku.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.02.12. 16:59

Odličan komentar.Josipović lignja bio,lignja ostao.
Odličan u obrani tajkuna Pavića i ljigavca Bajića.
Mesić ga je sjajno opisao.


registracija
9/8/09

vinko12, 02.02.12. 18:42

Dobar clanak. Tipican sukob mladog i starog boljsevika. Josipovic je ipak moralni pobjednik jer je mesic stari lukavi lopovski gad, koji bi dozivotno sisao drzavu.


registracija
12/1/11

bozhidar, 02.02.12. 19:04

za me je skoro svaka suradnja, svaki razgovor/dogovor [osim o nekim sitnicama] sa RS suradnja i razgovor/dogovor sa mihajlovicem, mladicem, karadzicem, milosevicem, kadijevicem, et al.
hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 02.02.12. 19:14

josipovic bi trebao raspravljati o suradnji izmedju socijalista i nesocijalista i pozivati narod na raspravu kako postici sto bolju suradnju izmedju tih dvijuh razlicitih idelogija; te da se sto manje seta po bosni i srbiji a vise po hrvatskoj!
u redu je ako bi radio kako treba te zato ne bi ima vremana da i seta po hrvatskoj.
jer bi bilo najvaznije da radi, misli, miri, itd., pa ako nitko i nevidi ne bi to puno znacilo.
zalosno da on cak i stvara djetinjaste nemire.
b.baljkas, zemlja


registracija
21/2/11

skyway, 02.02.12. 19:34

Krasan komentar, nema sto. Doduse, moglo bi se kazati da niti jedan od njih nije u pravu u konkretnom slucaju, mada ocjena autorice clanka o Josipovicu je sasvim ispravna.
Druga je pak stvar sto je s dignitetom funkcije predsjednika...Ona je takva da bi se uvjek mogla, naravno s dozom sarkazma, svesti na ono: "Trla baba lan da joj prodje dan"!
Ako bi pak posli s tog stanovista, onda cemo vrlo brzo konstatirati da je sve izreceno izmedju njih dvojice tek bura u casi vode...


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 03.02.12. 05:27

IVO ANDRIC (citat) Svakih pedeset godina na ovim prostorima pametni usute, budale progovore, a fukare se obogate. IVO ANDRIC 1954.

___________________________________________
U ovom citatu ja prepoznajem Tadića,Dodika i Josipovića.


registracija
30/11/11

övö, 03.02.12. 08:05

Josipovic je bezlicna masa koja niti smrdi nit mirisi to sam rekao dok su trajala prepucavanja prije izbora na kojima ste ga izabrali.
Zaboravili ste euforiju i postotak glasova kojim ste ga izabrali.Htjeli ste ga-eto vam ga!
Sto reci o covjeku kojemu je gotovo prvi predsjednicki potez bio odlazak u B.Luku i grljenje i ljubljenje sa smecem kakav je Dodik?
Htjeli ste ga-eto vam ga!


registracija
11/12/07

time, 03.02.12. 15:19

Izvrstan komentar! Josipović nije Mesiću niti do koljena a sa ovakvim istupima samo si ruši ugled. Mesić je znao i imao je hrabrosti (bez obzira na nepopularnost) povući prave državničke poteze. Sretni smo što smo u ona turbulentna vremena imali njega za predsjednika države...


registracija
27/12/06

Skipp, 03.02.12. 19:25

Ma gle gle..čim ima nešto o Mesiću onda ovi isti koji ga sad brane počnu sa dikobrazima, lopovima, i sličnim simpatičnim epitetima, a sad se svi obrušili na Josipovića...ja donekle razumijem ovu jadnu novinarčicu njoj izgleda ništa drugo ne preostaje nego na sebe skretati pažnju pljuvanjem - ali to najviše govori o njoj.


registracija
19/7/11

bubba, 03.02.12. 21:10

mesiću bi trebao doživotni ured u remetincu, da ima pravne države, i svi aktualni sporovi oko toga bili bi riješeni.


registracija
21/9/11

nikip, 04.02.12. 13:01

SVE POLTRONE I SAVJETNIKE ZAKONOM IZBACIT IZ UREDA KOJIMA SJEDI PREDSJEDNIK ..AKO IMA PROBLEM ILI TREBA SAVJET POSTOJI STOTINE KVALIFICIRANIH I ZNALACA PO PODRUCJIMA KOJI CE BEZ IKAKVE NAKNADE DATI MISLJENJE O BILO KOJEM PREDMETU PREDSJEDNIKU OD POTRIBE ...... A NE URED TAJNICA TELEFON SOFER AUTO KO CE TO VISE PLACAT


registracija
2/2/12

zarada12, 06.02.12. 12:07

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail: zaradimopolako @ live.com


registracija
22/3/11

vferari, 06.02.12. 13:52

Idijotski komentar,mora da je dobro plaćen.Očito da nekima fali mesićhumor,očito da je nekima dosadilo pljuvati po Mesiću pa su se malo okrenuli Josipoviću.Ja znam da i novinari moraju živjet pa makar i ovako ali kuda nas to vodi.Hrvatski mediji sveli su se na kritizerstvo ne kritiku,na služenje tko bolje plati a gde je tu kdex novinarstva,moral i ostalo.Pitam se koja je poruka ovog članka ,valjda zamjena predsjednika bivši za sadašnjeg,jedom riječju užas!


registracija
9/1/12

tontica, 07.02.12. 21:35

"Prijateljuje sa srpskim predsjednikom Tadićem, vjerojatno ponajviše zato što Tadić tvrdi kako je “Oluja” najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata. Kako znamo da je sam Slobodan Milošević rekao da su Srbi, tada, ispred generala Gotovine pobjegli kao zečevi – vjerojatno je i Josipoviću najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata napraviti od srpske vojske – ZEČEVE, "


registracija
9/1/12

tontica, 07.02.12. 21:38

"Znate li koja je razlika između jugoslavena i četnika. Pa četnik je pošteni četnik, a jugoslaven je pokvareni četnik."


registracija
9/8/09

vinko12, 08.02.12. 00:18

uz dodatak da nema razlike, jer obadvoje mrze Hrvate i RH i zele ih istrijebiti i unistiti


registracija
21/9/10

Slavko03, 08.02.12. 08:46

..što je to mesić dobro učinio osim što je unosio samo nemir u hrvatske ljude..kakva je to njegova dosljednost...od 90-ih jedan od najvećih hdz-ovih proustaških jastrebova,do sad tobože najveća partizančina..upetljan je u mnoge koruptivne afere..sramota za hrvatsku što smo imali takvoga predsjednika,kao i premijera sanadera!!


registracija
21/9/10

Slavko03, 08.02.12. 08:53

Ovdje neki očito još pate za vremenima tita i doživotnog predsjednikovanja..mesić je običan parazit i ovo sa ferenčakom je njegovo maslo..
a istina je da u toj nanbudo aferi ima svoje prste..
a zašto je lobirao za gadafija,i tko mu je "posudio"novce za stanove nije teško zaključiti.
Josipović je izuzetan predsjednik,skroman,nesvadljiv,ideološki neopredjeljen,i to ultraljevici očito smeta..


registracija
21/9/10

Slavko03, 08.02.12. 08:55

..inače komentar autorice je očita kuhinja mesića u suradnji sa š.balog!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 08.02.12. 10:26

Slavko: "Josipović je izuzetan predsjednik,skroman,nesvadljiv,ideološki neopredjeljen,i to ultraljevici očito smeta"

- ovdje si se malo pogubio. Ne znam dali namjerno, slučajno ili iz neznanja? Ali, u većini se osvrtova slažem!


registracija
21/9/10

Slavko03, 08.02.12. 13:06

..bit ću precizniji..josipović pripada ljevici centra,no nije neprijateljski okrenut prema drugim polit.orjentacijama..tj.,tolerantan je!


registracija
9/2/12

adele27, 09.02.12. 09:17

Dva puta sam pročitala ovaj članak i nisam shvatila zašto novinarka misli da je u redu da hrvatski porezni obveznici financiraju Ured bivšeg predsjednika. Niti jedan imalo suvisao razlog nije iznijela. Josipović joj se ne svidja, lignja joj je. Ok, to je njen stav o aktualnom predsjedniku kao političaru. Ne mora se svatko svakome svidjati. Ali šteta je i nezgodno je da se u medijima, zbog nečijih političkih i osobnih animoziteta skreće s prave teme, a ta je: "jel nam potreban Ured bivšeg predsjednika"? Kad će se u novinskim tekstovima početi razumno, argumentirano i s obrazloženjima, raspravljati? U iščekivanju, tog dana, lijep pozdrav..


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.02.12. 08:47

svaki komentar ima svoje za i protiv.....
moj osobni komentar nece biti ni o Josipovicu, ni o Mesicu......moj komentar ce biti o nasem dugu.....
Mozemo mi da pricamo ko je u pravu, a ko ne.....osobno mislim da je Josipovic kao osoba OK, ali splet okolnosti u kojima je postao predsjednik otezavaju stvari.....osobno mu ne bih bila u kozi......
lako je biti predsjednik drzave-ekonomski stabilne, koja nema privjesak rata, ali iskreno molim sve da se upitaju sta moze nas Josipovic-ima samo funkciju, to je isto kao dijete koje ovisi o volji roditelja koji drze financije.......Osobno skidam kapu Josipovicu na dobroj diplomaciji tj dobrom plivanju(kad svi dobro znamo kroz koje zamke prolazi.....Amerika, Evropa, MMF.....a njegovi depovi prazni stavise za prezivljavanje mora da moli......
Svima onima koji dizu glas protiv njega :Kako se vi ponasate prema onima koji imaju moc.....necu da nabrajam po imenice ali svi dobro znamo kako se vecina nas ponasa iz straha da ne izgubi i ono malo sto dobija za egzistenciju......sef nepismenjak postaje omiljena figura, zasto zato jer ako mu se suprostavimo gubimo i ono malo sigurnosti sto se zove neredovita placa.....???????


registracija
10/2/12

alen1986, 11.02.12. 14:05

Želite da zaradite novac, ali ne želite ići na razgovore? Želite slobodu, ali Vam je potreban stabilan prihod? Želite ostati kući, a da Vam ne izostane zarada? Onda Vam je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možete zaraditi 50-200$ sedmično. Ako imate više vremena, onda i više. Šta Vam je potrebno: računar, internet, minimalno znanje rada na računaru, ostalo je već do Vas i Vašeg rada. Nije MLM. Za više informacija javite se na e-mail: mema.alen@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika