02.02.2012. / 13:35

Autor: Hina

Linić: Banke mogu obavljati posao kontrole isplate doprinosa

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da banke mogu obavljati posao kontrole isplate doprinosa na plaće, jer imaju sve potrebne podatke te naglasio da platni promet nije privatni posao banaka, već one obavljaju javni posao.

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić izjavio je danas da banke mogu obavljati posao kontrole isplate doprinosa na plaće, jer imaju sve potrebne podatke te naglasio da platni promet nije privatni posao banaka, već one obavljaju javni posao.

Upitan kako komentira stav banaka da one ne mogu provoditi posao nadzora isplate doprinosa na plaće, Linić je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako nema potrebe stvarati polemiku između pojedinih ministara i banaka o tehničkim detaljima.

"Pitajte banke kako građanima plijene račune, kako znaju sve podatke. Prema tome, banke sve znaju i obavljaju javni posao. Platni promet nije privatni posao banaka, a o tehničkim rješenjima ministar ne odgovara", rekao je Linić.

Ministar financija u utorak je rekao da od početka veljače više neće biti moguća isplata neto plaće bez uplate doprinosa.

Zakon o tome postoji, ali se on svejedno ne poštuje, rekao je Linić najavivši da se uvodi sustav prema kojemu će pri isplati neto plaće, ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platiti bankarski sustav koji vodi platni promet.

Hrvatska udruga banaka (HUB) jučer je, reagirajući na te najave, istaknula da kontrola isplate doprinosa tehnički nije moguća, navodeći za to nekoliko razloga, među ostalim da banke nemaju mogućnosti razlikovati vrstu uplate ili isplate, da nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki način mogle kontrolirati točnost izračuna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika