02.02.2012. / 17:19

Autor: Nacional.hr

Mrsić: 'Program javnih radova zaposlit će 30 000 ljudi'

Na pitanje o 'socijalnim nemirima' ministar je rekao kako prosvjede radnika održane prethodnih dana 'ne bi tako nazvao'

Mirando Mrsić
Foto: Vlada.hrMirando Mrsić Foto: Vlada.hrMinistar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić gostovao je u jutarnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvoga' i osvrnuo se na nedavne političke događaje.

Ministar najavljuje kako će lokalne samouprave ubrzo pokrenuti program javnih radova i tako zaposliti oko 30 tisuća ljudi. Do kraja godine Vlada programima doškolovanja i prekvalifikacija planira zaposliti 20 tisuća osoba. Na upit o otkazima u javnoj upravi, ministar je izjavio kako otpuštanja 'nisu izbor, nego je potrebna racionalizacija'.

Osim već najavljenih smjernica rekao je kako će Vlada ubrzo donijeti uredbu kojom će se pri isplati plaća morati uplaćivati doprinosi. Obavijestio je javnost kako će prva sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u novom sazivu bit za dva dana.

Na pitanje o 'socijalnim nemirima' ministar je rekao kako prosvjede radnika održane prethodnih dana 'ne bi tako nazvao'. "Riječ je samo o zahtjevima radnika za ostvarenje njihovih prava, prava na plaću, prava na rad i oni su samo iskaz nečega što se skupljalo godinama", dodao je Mrsić.

Ipak je morao priznati kako je nezaposlenost veliki problem. "Naše se gospodarstvo zaustavlja i povećanje broja nezaposlenih je očekivano. No situacija nije neuobičajena u usporedbi s prethodnim godinama, već je upadljivija jer su, prema novome, informacije o nezaposlenima dostupne svakodnevno na webu. Aktivnom politikom zapošljavanja u proračunu će biti osigurana znatna sredstva Hrvatskom zavodu za zapošljavanje namijenjena za jačanje lokalnih partnerstva i zapošljavanje teško zapošljivih skupina, primjerice mladih, osoba koje su duge nezaposlene i druge", iznio je Mrsić neka moguća rješenja Vlade.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 02.02.12. 20:12

Država i proračun ne mogu biti generatori rasta u Hrvatskoj.

Ta ekonomska politika je promašena.

Kukuriku nastavlja tamo gdje je HDZ stao. Ništa se bitnije nije promjenilo, osim povećanja i preimenovanja ministarstava.


registracija
22/3/11

vferari, 03.02.12. 10:42

Zvonko
Sa prvom konstatacijom se slažem ,smanjenjem proračuna smanjiti će se dugovi što garantira kretditni rejting,što se nije usudio hdz ne u ovoj mjeri,dlalje,red u plaćanju doprinosa na plaće ,što se hdz nije usudio,smanjenje državne administracije,što se hdz nije usudio,javni radovi,zapošljavanje.Mislim da je ova vlada učinila do sada više u dva mjeseca nego hdz u 8 godina.Mene političke opcije ne zanimaju već budućnos nas građana ova valada daje optimizam a tek je počela vladati.Budimo realin i poduprimo ono što je dobro za nas odvojimo se od plitičkih gledanja sada je to daleko manje važno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika