Objavljeno u Nacionalu br. 442, 2004-05-04

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Sirota RTL nema teletekst i sat

RTL-TV je već u prva dva–tri dana naprosto ubila konkurenciju, a tako će i ostati, jer riječ je tu o fenomenalnoj kvaliteti slike, odličnim voditeljicama i voditeljima i koncepciji vijesti i kompletnog programa iz kojeg ne bazde rvacki političari

Ivan StarčevićIvan StarčevićBRISANI PROSTOR
Srijeda, HRT 1, 20.54
Četiri kaktusa

Prije dvije-tri-četiri srijede, nekako u vrijeme ministra vanjskih poslova Žužula i njegove utaje poreza, Goran Milić svečano je obećao, čak pomalo i prijeteći, riječima «istražit ćemo», da će nam sve potanko ispričati kako je i gdje dosad čamila video kazeta Gotovine u Kninu. Budući da profesionalna etika nije, najblaže rečeno, Gorančetova jača strana, krupni urednik «Brisanog prostora» do dana današnjeg i dalje mukom muči o odgovornosti vojnog snimatelja Malbaše koji je snimio pa sakrio kazetu koja je vlasništvo vojske. U međuvremenu je Milić, valjda zato jer su ravnatelj Galić i ravnateljica Marija Nemčić bili na putu, za svoju profesionalnost nagrađen emitiranjem odmah nakon «Dnevnika», ali pustimo to. Danas je poslije krepanog «Dnevnika» išla «Škrinja» Branke Šeparović, jedina s masom dovoljnom da Milićevu emisiju rine tamo gdje joj je bilo mjesto. Sve su to sitnice koje nikog ne zanimaju, ali njihova beznačajnost tek je dio općeg kaosa na Rvackoj televiziji. Mislite da lažem? Naravno da ne mislite, jer i vi ste gledali kućnu emisiju u subotu popodne (zove se «HTV prikazuje») u kojoj kućna urednica govori o 12. obljetnici svoje emisije (Dobro jutro, Hrvatska), odjevena u majicu s logom svjetski poznate talijanske tvornice majica i vestica u ujedinjenim bojama.

RTL TV
Četvrtak, RTL TV, 18.00
Kaktus

Kurtoazni gest stranaca, da u gostima najprije pozdrave domaćina, malo je nespretno izveden, nepristojno rečeno: glupi Švabe podvalili su nam Sanadera koji njima želi puno uspjeha, slikajući ga tako da on govori u kameru, tj. nama. Što je tom čovjeku? Zar je Nova godina, pa slušamo premijerovu čestitku?

VIJESTI
Petak, RTL-TV, 18.45
Vijenac

Imao je RTL-TV pravo sa Sanaderovom čestitkom. Gledajući fenomenalno skockanog i osvijetljenog Tomislava Jelinčića, voditelja ovdašnjeg, izgleda da je stvarno počela nova tv era, jer tako kvalitetnu sliku nema nitko. Prema ovim blještećim «Vijestima» sve s HRT-a i Nove TV izgleda kao Zagreb noću.

SPORT
Četvrtak, HRT 1, 19.55
Vijenac

Siniša i Nikša Skelin, veslači dvojca bez kormilara koji u Ateni računa na medalju, napisali su knjigu za početnike i napredne i objavili je uz pomoć obveznog mirovinskog fonda «PBZ Croatia osiguranje». Knjiga «Veslanje s braćom Skelin» predstavljena je u 18 sati, a onaj papučar koji je s promocije u «Sheratonu» brižno pohitao kući, mogao je još iste večeri pogledati vijest o veslačima, što je za HRT nevjerojatan pothvat.

VETO
Petak, RTL-TV, 19.11
Vijenac

Voditelj Neno Pavinčić ima nužno potrebnu srdačnost i toplinu u komunikaciji, što je vrlina o kojoj kuhana nogica Tarik Filipović može samo sanjati. Jest da je Primorcu Pavinčiću mio akuzativ Ćirota, umjesto Ćiru, jest da je dotičnog Ćirota Blaževića, onog koji je u Francuskoj izvadio Prosinečkog iz momčadi (da slučajno Hrvatska ne bi ušla u finale) Neno Pavinčić tradicionalno debilno oslovio s «trener svih trenera», jest da je emisija počela krajnje neukusnim zaklinjanjem dvojice sudionika i voditelja (navodno da nisu homoseksualci), ali sve je to nula prema ukupnom dojmu koji ostavlja Neno Pavinčić.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
Četiri kaktusa

Onaj tko u vrijeme RTL-ove Tatjane Jurić i njenog «Exploziva» gleda Dnevnik HRT-a nepopravljiva je balkanska budala koja sluša reportersko uredničku formulaciju kako su «lijepo vrijeme i besplatan grah privukli nekoliko desetaka tisuća građana u Maksimir». Prvi svibanj koji se pretvorio u grah za pohlepne umirovljenike (kojima treba hitno zabraniti ne samo taj grah nego i sjedenje u tramvaju) još bi se dao podnijeti da nije onoga lijepoga vremena. Veliki državni meteorolozi državne televizije obećali su nam za subotu i nedjelju stopostotnu kišu i oblake, a sjalo je sunce. Na kraju sunčane subote koju su zatelebanci u HRT proveli kod kuće nikome od tih velikih meteomajmuna iz rvackog hidrometeorolškog društvanca na pamet ne pada koja rječca ispričice bilo kakve, aluzije bar.
Da ne biste mislili kako je sve crno, vi koji ste gledali Dnevnik u petak čuli ste srdačan poziv voditeljice Kušec koji je glasio «ostanite i dalje uz program HRT-a». A dalje na tom slavnom programu bila je užasna domaća serija «Zlatna vrčina», dok su na RTL-u John Travolta i gđica Halle Berry pljačkali banku. U svjetlu tih činjenica poziv gđe Kušec bila je jedina duhovita stvar koju smo prošlog tjedna čuli na HRT-u, a ne može se reći da nije bilo pokušaja.

VEČERAS S JOŠKOM LOKASOM
Subota, HRT 1, 23.01
Četiri kaktusa

Izazove Bandić sudar i pogine… pobjegne, priča rječiti naš Lokas svoje uvodne vicove, umjesto da na Novoj TV posluša komentatora Branka Vukšića koji je jedini točno kvalificirao što Bandićeva drugarica Pavić izvodi kad se javno žali da ju je Milan Bandić grubo izvrijeđao: to je tužibapstvo, točno kaže Vukšić, kojemu je cilj Bandića diskreditirati uoči stranačkih izbora.
Kako je nesretno počelo, tako se i nastavilo: sirovina i zemljačina Loki već se prvom gostu, pretučenom Mirku Filipoviću kojega Pero Pelinkovac (Nova TV) u svojem showu zove Željko, ulagivao u mjeri koja izaziva gađenje. Iz jedne krajnosti upao je u drugu kad je slovensku glumicu Tanju Ribič i njenog muža Branka Đurića počeo jako strogo oslovljavati, kao učiteljica koja čita iz imenika. Fali vam samo perika, gospodine, kao sudac tu sjedite, rekla mu je gošća, što je servilnog tipa zvanog Joško ponovo oduševilo u mjeri gore navedenoj.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 21.11
Četiri kaktusa

O kaosu na HRT-u svjedoči i početak ove emisije o kojoj će se na uredničkim kolegijima HRT-a još dugo pričati. Rijetko se događa da novi urednik Zabavnog programa već početkom svibnja od svoje emisije napravi Novogodišnji program HRT-a, kako bi se na vrijeme predstavio kao najbolji urednik Zabavnog programa ikad. Što u toj emisiji rade šaljive (i totalno neduhovite) vijesti, snimljene u vanjskoj produkciji, koje čita Severina i što tu rade šaljive sinkronizacije dva filma Tončija Vrdoljaka i jednog filma Veljka Bulajića, koje su napravili Zuhra i Pervan, sve je to najmanje važno. Važno je da siroti Svilan, u svojoj nadobudnosti, misli da može tuđa umjetnička djela, u ovom slučaju filmove «Kad čuješ zvona», «U gori raste zelen bor» i «Bitka na Neretvi», masakrirati po volji, bez ikakvih pravnih posljedica. HRT-u slijedi masna tužba i plaćanje odšteta, jer gg. Vrdoljak i Bulajić bili bi ludi da ne uzmu pretplatnički novac koji im HRT-ovi novi veliki urednici velikodušno nude. A i ono čime je g. Svinjiša počeo svoju već sada povijesnu emisiju (s Interneta ukradena snimka Filipovićeve borbe) vjerojatno će također imati svoj sudski epilog, jer teško je vjerovati da bi se tako velik urednički um upuštao u sitnice poput plaćanja određenih pristojbi vlasnicima prava. U emisiji krcatoj svinjarijama završetak je nadmašio sve viđeno: Svilan se okomio na članicu Vijeća HRT-a kojoj se njegova emisija ne sviđa.
Četiri su mjeseca prošla otkako su rekordnom brzinom, u samo 24 sata, navodno zbog lošeg programa, a zapravo zbog imitiranja Tuđmana, smijenjeni urednici zabavnog i sportskog programa. Imitatori su bili genijalci Nenad Ban i Denis Bašić. Sada je Svinjiša Svilan proizveo svoj Novogodišnji program koji bi trebao biti razlogom njegove i Sušecove smjene, ako u Mirka Galića i Marije Nemčić ima pameti. No, važnije od toga je da četiri mjeseca od Svilana i društva čujemo kako će Ban i Bašić dobiti emisiju. Budući da gg. Galić i Sanader ne dopuštaju da stvarno genijalni Ban i Bašić počnu raditi, visokomoralni Svilan je odlučio dati ostavku, ali na vrlo čudan način. Na potezu je mudro rukovodstvo koje će njegovu kompliciranu poruku shvatiti vrlo jasno: smijenite me, jer sam kriminalac.

EXPLOZIV
Nedjelja, RTL-TV, 19.10
vijenac

Obitelj Mohorovičić ima trojke: dva sina i kćer, priča o roditeljskoj svakodnevici je fenomenalna. Najjači dio, kupanje malih golišavaca, okružen je benigno: samo roditeljski trud i ljubav, tu je i djedica, a nigdje nema ni jedne agresivne i grube novinarske riječi o nekakvoj oskudici, što rasni reporteri HRT-a i zlobni amateri Nove TV nikako ne bi propustili. Jest da sirota naša RTL još nema ni teletekst, ni sat, ni raspored za tjedan dana unaprijed, ali ima emisiju koja nas zauvijek lišava neugodne navike da gledamo «Dnevnik» HRT-a. Umjesto te agresivne i primitivne novinarske sirovine pred nama je krajnje ugodna pojava prezenterice Tatjane Jurić i novinarske priče iz kojih ne bazde raznorazni hebranzi, njihovi očevi i majke i njihov stil života i smrti. S tim je gotovo, hvala Bogu i RTL-u.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 22.30
Četiri kaktusa

Po presretnom licu crnpurastog voditelja Siniše Kovačića vidi se da je braco sam smislio prvu rečenicu svoje emisije: «Trgovci ponovo zadovoljno trljaju ruke». Mitske, arhetipske i kakve god hoćete slike imaginarnih trgovaca koji trljaju svoje nepostojeće ruke nije na seljačkoj Rvackoj televiziji bilo dobrih tjedan dana, ali nije važno. Njome sada mudri Siniša ilustrira činjenicu da dućani i dućančine opet rade nedjeljom, što je drago svakome osim urednicima Hrvatske televizije, ter pedofilima, homoseksualcima i inim svećenicima katoličke nam crkve.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika