04.02.2012. / 19:21

Autor: Hina

Rezolucija o Siriji:

Sirijski pokolj u sjeni rusko-američkih prepirki

Najnovije žrtve uslijedile su nakon pokolja više od 200 civila ubijenih u noći na subotu u bombardiranju Homsa, dok vladine snage tvrde da nikakva bombardiranja nije bilo i ponavljaju da su za nasilje odgovorne "naoružane skupine". Zapad želi glasovati o rezoluciji još danas, no Rusija traži odgodu

IlustracijaIlustracijaRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je u Vijeću sigurnosti UN-a u subotu moguć konsenzus oko nacrta rezolucije o Siriji ako partneri prihvate "konstruktivan pristup", no Washington je predložene ruske amandmane nazvao neprihvatljivima.

"Oni su neprihvatljivi", rekla je novinarima američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice u sjedištu u New Yorku prije odlaska na konzultacije, prenosi Reuters.

15-člano Vijeće sazvalo je za subotu poslije podne sastanak na kojem bi trebalo glasati o tekstu no Rusija, nezadovoljna predloženim tekstom, umjesto glasanja pozvala je na konzultacije.

Francuska agencija AFP prenosi da Zapad želi glasovati o rezoluciji još danas, no da Rusija traži odgodu.

"Naši amandmani ne traže nikakve krajnje napore", rekao je ruski šef diplomacije u Moskvi po povratku iz Muenchena gdje ga je američka državna tajnica Hillary Clinton odlučno pozvala da podrži rezoluciju.

"Ako naše kolege odaberu konstruktivan pristup, imat ćemo ... zajedničku rezoluciju Vijeća sigurnosti i siguran sam da će je potpisati sve zemlje, bez iznimke", rekao je Lavrov.

Zapad želi da Vijeće prihvati tekst rezolucije kojim se podržava plan Arapske lige za rješenje krize u Siriji počete prije 11 mjeseci s više od 5.000 ubijenih prema UN-ovim podacima.

Dužnosnik Genadij Gatilov napisao je u subotu na svom Twitteru da ruski ministar vanjskih poslova putuje u utorak u Damask kako bi pokušao naći političko rješenje sukoba u Siriji, javlja AFP.

"Posjet Lavrova i (šefa vanjske obavještajne službe) Mihaila Fradkova potvrđuje našu čvrstu nakanu da pronađemo političko rješenje za sukob", napisao je Gatilov na svom Twitteru.

Na zahtjev ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Lavrov i Fradkov odlaze u Damask kako bi razgovarali s predsjednikom Bašarom al-Asadom, objavila je Moskva.

Lavrov je ranije rekao da nacrt rezolucije o Siriji "apsolutno ne odgovara" Rusiji te da će podnošenje tog teksta Vijeću izazvati "skandal".

U izmijenjenom prijedlogu rezolucije već je unesen niz ustupaka Rusiji, sirijskoj saveznici, pa u njemu Vijeće izrijekom ne traži ostavku predsjednika Bašara al-Asada niti spominje embargo na oružje niti nove sankcije.

Stanje u Siriji se ne smiruje, a u subotu je u najnovijim sukobima ubijeno 12 civila na sahrani žrtava režima Bašara al Asada, zbog čega Arapska liga poziva na prekid svih veza s Damaskom, a zapadne zemlje osuđuju eskalaciju nasilja i pojačavaju pritisak na Rusiju da podrži UN-ovu rezoluciju o Siriji.

"Snage sigurnosti ubile su 12 civila, a ranile 30 u Daraji pucajući na pogrebnu povorku za žrtve ubijene dan ranije u tome gradu" blizu Damaska, rekao je Rami Abdel Rahmane iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Najnovije žrtve uslijedile su nakon pokolja više od 200 civila ubijenih u noći na subotu u bombardiranju Homsa, dok vladine snage tvrde da nikakva bombardiranja nije bilo i ponavljaju da su za nasilje odgovorne "naoružane skupine".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika